Álom vagy rémálom Barbie lábboltozata? – A válasz nem is olyan egyszerű

2023. április 15.
Margot Robbie lábfeje lett a sztárja a Barbie film új előzetesének. Az orvosok és táncosok azonban nem ajánlják, hogy otthon leutánozzuk a mozdulatot.
Az ortopédorvosok rémálma Barbie lábboltozata
  • A Barbie új előzetesének hetedik másodpercében Margot Robbie kilép a rózsaszín tűsarkú papucsából és a lábfeje – ahogy a játék Barbie babáké – cipő nélkül is marad a lábujjhegyező tartásban. 
  • Barbie, azaz Margot Robbie lába nem hagyja nyugodni azóta sem a nézőket és rajongókat. 
  • Még Chrissy Teigen is izgatottá vált a lábügytől.

„Mindent tudnom kell erről a felvételről – írta Chrissy Teigen a Twitterén. – Hányszor kellett újra felvenni, kapaszkodott közben, megsérült, ragadós felületre lépett ki, ezek tényleg az ő lábai, ki volt a pedikűröse, légyszi, csak valaki mondjon el mindent erről a jelenetről.”

Az, hogy Barbie kulturális ikon, ugyanakkor kritika tárgya lett, nagyban köszönhető az eltúlzott nőiességet kifejező lábfejének is. Öt évvel ezelőtt még trendet is teremtett a Barbie-láb a közösségi oldalakon. Kourtney Kardashiantől Shay Mitchellig rengeteg híresség alkalmazta a lábat hosszabbnak mutató pózt az Instagram-posztjaiban.

A Barbie filmet gyártó Warner Bros. és a rendező, Greta Gerwig nem árult el semmit azóta sem arról, hogyan készült a gyakorlatban az előzetesben látott jelenet. A szakértők szerint azonban bár Barbie most először jelenik meg valódi emberként, a lábujjakon való tipegés még mindig ugyanúgy kivitelezhetetlen a való életben, mint az eredeti játékbaba mű testtartása.

Ne próbáljuk ki otthon a Barbie-lábat

„Nem lenne könnyű így állni, az biztos” – mondta Dr. Priya Parthasarathy ortopéd orvos a Wall Street Journal kérdésére. 

A Barbie babákat nagyon régóta támadják azért, mert a gyermekek felé egy teljesen irreális testképet közvetít. Különösen a lányok esetében lehet veszélyes és okozhat testképzavarokat a mikroszkopikus csípő és túlhangsúlyozott mell. Egy 1992-es kutatásban, amit a helsinki Központi Egyetemi Kórház tudósai végeztek a modellek és a testkép kapcsolatáról, azt az eredményt kapták, ha valakinek olyan testarányai lennének, mint a Barbie babának, vagy amilyenek azoknak a modelleknek voltak, akiket a kutatásban vizsgáltak, a testzsírszázalék nem érné el azt a mennyiséget, ami ahhoz kell, hogy egy nő menstruáljon.

Kötelező kellék a magassarkú

Amikor Ruth Handler 1959-ben megalkotta a Barbie babát (saját lányáról, Barbaráról nevezte el), az elképzelése az volt, hogy a nőiesség modellje legyen a lányok számára. Ennek része volt a lábujjhegyes lábtartás, amit úgy terveztek meg, hogy csak magassarkú cipőket lehessen ráhúzni. Ez volt a női egyenruha. 

Az első Barbie baba 1959-ből

Az első Barbie baba 1959-ből

Barbie-láb és a tánc

A Barbie-lábtartás a hivatásos táncosok munkájának része. Ezt demi-pointénak is nevezik. Ez olyan póz a balettban, amikor a táncos a lábfején áll. Félpontnak is nevezik ezt a pozíciót. A táncosok leggyakrabban akkor állnak így, amikor egyik pozícióból a másikba váltanak. „Egy profi táncosnak ez nem nehéz – mondta Phyllis Papa, az Atlantic City Ballet művészeti igazgatója. – Ám ha még valaki csak tanulja a táncot, roppant nehéz ebben a pózban egyensúlyozni anélkül, hogy ne lépjen le.”

A táncosok több órát gyakorolnak naponta, heti több napon át, hogy megerősítsék azokat az izmokat, amik segítenek megtartani a lábujjhegyen álláskor a testüket. „De még a legtapasztaltabb táncosoknak is nagyon nehéz több órán át lábujjhegyen állni” – jelentette ki Melissa Barak, a Los Angeles Ballet művészeti igazgatója.

Az orvos sem javasolja a lábujjhegyezést

Az ortopéd orvosok szerint sem egészséges egész nap lábujjhegyen tipegni. Ez a vádli izmait rövidítheti, ami miatt fájdalommal jár, ha valaki újra lerakja a sarkát a talajra. „Sok olyan páciensem van, aki úgy jön be hozzám, hogy nem tud lapos talpú cipőt hordani, mert nagy fájdalmat okoz” – mondta Dr. Parthasarathy. 

A táncosok több órát gyakorolnak naponta, heti több napon át, hogy megerősítsék azokat az izmokat, amik segítenek megtartani a lábujjhegyen álláskor a testüket

A táncosok több órát gyakorolnak naponta, heti több napon át, hogy megerősítsék azokat az izmokat, amik segítenek megtartani a lábujjhegyen álláskor a testüket

Többek között ez is az oka, hogy a balett-táncosok sem állnak huzamosabb ideig a lábujjaik hegyén. Olyan más pozíciókkal kombinálják – mint a relevé, elevé és a plié –, melyek a vádli izmainak hajlékonyságát, rugalmasságát segítik. „Ez nem egy természetes testtartás, a testünk nem akar ebben a pózban létezni – mondta JoAnn M. Hunter koreográfus. – Ám a tánccal töltött évek során megtanulják szeretni és értékelni a táncosok.”

Ráadásul az, hogy hosszú ideig a lábujjakon áll valaki, hatalmas terhelést jelent az egész testnek, különösen a hasizmoknak, csípőnek és térdnek. „Barbie különleges – mondta Dr. Ebonie Vincent ortopéd specialista. Ő bármikor, bármennyi ideig lehet magassarkúban. A valódi embereknél azonban valódi károkat okozhat az izmokban.”

Barbie 50 éve magas sarkakon

A baba hosszú utat tett meg, mióta 50 éve az első darab megjelent selymes, hosszú szőke hajával és hosszú, csábító szempilláival. A vásárlói visszajelzésekre válaszul a Barbie gyártója, a Mattel, 2015-ben egy Fashionista Barbie kollekciót is piacra dobott. Ebben a folyamatosan bővülő körben különböző bőrszínű, arcvonású babák tartoznak, sőt, még kerekesszékes vagy protézises Barbie is található. A Fashionista Barbie-nak ráadásul állítható a lábfeje.

A Fashionista Barbie kollekció a sokszínűséget hirdeti

A Fashionista Barbie kollekció a sokszínűséget hirdeti

Richard Dickson, a Mattel elnöke azt mondta: „ezek a változtatások fontosak kulturális szempontból és azért, hogy kifejezzék a világ sokszínűségét”.

Barbie fájdalmasan hajló lábfeje csak egy a sok olyan utalás közül, melyekkel a film készítői igyekeznek a baba plasztik világa és a valóság közötti vonalat elmosni, és egy a sok utalás közül az évek során megjelent különböző Barbie babákra” – véli Dickson, aki a júliusban megjelenő film executive producere is egyben. „Ez a jelenet valóban nagyon látványos és izgalmas az előzetesben, de sok jön még” – ígérte.

Forrás: Wall Street Journal, fotó: Warner Bros., Mattel