Mindenki azt hiszi, hogy a többi ember sokkal többet szexel, de egy tanulmány bebizonyította, hogy nagyon nem így van

2023. szeptember 21.
Tudományosan bizonyított, hogy az intim együttlétek mind a fizikai, mind a mentális egészséget javítják, de hányszor kell ágyba bújnunk ahhoz, hogy valóban javítson a hangulatunkon és az egészségünkön? Havonta egyszer? Hetente egyszer? Még ennél is többször? Szerencsére már erről is van tudományos kutatás! Ráadásul mindenki azt hiszi, hogy a többi ember sokkal többször szeretkezik nála – pedig éppen az ellenkezője igaz.
Mennyi szex számít "rendszeresnek"? A kutató szerint ez egyénenként nagyon eltérő.
  • A rendszeres szex nehezen definiálható, minden életkorban, élethelyzetben, sőt egyénenként mást jelent. 
  • Egy kutatás szerint az emberek azt feltételezik, mások sokkal többet szeretkeznek náluk, de ez egyáltalán nem igaz. 
  • A kutatás arra is kereste a választ, mennyi szex kell ahhoz, hogy tudományosan kimutatható legyen a fizikális és mentális egészségre gyakorolt hatása. 

A rendszeres szex növeli a boldogságszintet, csökkenti a stresszt és a szorongást, sőt csökkenti a vérnyomást is. Új kutatások azonban kimutatták, hogy a gyakorisággal kapcsolatos gondolataink jócskán eltérnek a valóságtól. A Hims & Hers Let’s Talk About Sex kutatása szerint a nők 23%-a, a férfiak 18%-a és a nemi szempontból nem bináris személyek 47%-a számolt be arról, hogy az elmúlt hónapban nem szexelt – ugyanakkor 98%-uk azt feltételezi, hogy mindenki más szexelt már a héten.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a szexgyakoriság-radarunk messze van a valóságtól: Az emberek 45%-a számolt be arról, hogy hetente kevesebb mint egyszer szexel, de 81%-uk feltételezi, hogy az Egyesült Királyságban az átlagember hetente vagy annál többször ágyba bújik partnerével.

Kihat az élet minden területére, hogy milyen a szexuális életünk

„A szex nem egy elszigetelt dolog – komoly hatással van a hangulatra, az önbecsülésre és a motivációra” – magyarázza Dr. Peter Stahl, a Hims & Hers férfi szexuális egészségért és urológiáért felelős igazgatója. „Az életminőség szerves részét képezi, és messzemenő hatással van a mentális és fizikai egészség minden aspektusára.”

A British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint azok, akik jónak vagy nagyon jónak értékelték egészségi állapotukat, nagyobb valószínűséggel élnek aktív szexuális életet. Más kutatások szerint a szex védelmet nyújthat a szorongás és a depresszió ellen, míg egy tanulmány szerint a szex immunerősítő hatása olyan nagy, hogy csökkentette a Covid-fertőzés kockázatát is a bezártság alatt.

Mi az, hogy rendszeres szex? 

A „rendszeres szex” előnyei azonban teljesen személyfüggők. Először is, a rendszeres fogalmának nincs definíciója. „A párok szexuális élete között hihetetlenül nagy a változatosság. Rengeteg olyan pár van, akik havonta egyszer vagy kétszer szexelnek, és ezzel szuperül elégedettek. És vannak más párok, akik számára az, hogy hetente kétszer, háromszor vagy négyszer nem tudnak szexelni, valódi stresszforrás a kapcsolatban” – mondja Dr. Stahl. Azoknak, akiknek alacsony a libidójuk, valószínűleg nem használ a több szex, és az aszexuális emberek sem érzik rosszabbul magukat, ha nem szexelnek.

„A libidó mindenkinél ingadozó dolog, számos tényező befolyásolhatja, többek között a stressz, az alkohol, az étrend és a menstruációs ciklus is. Emiatt a szex mennyisége jócskán ingadozhat egy kapcsolatban” – mondja Griffiths.

A 20-as éveinkben szexelünk a legtöbbet

Az életkor is nagy szerepet játszik a szexuális gyakoriságban, egy 2017-es tanulmány szerint a 20-as éveinkben szexelünk a legtöbbet, átlagosan 80 alkalommal évente, vagyis valamivel többször, mint ötnaponta egyszer. 45 éves korunkra az emberek évente átlagosan 60-szor, vagyis valamivel több mint hetente egyszer, 65 éves korukra pedig a legtöbb ember évente körülbelül 20-szor, vagyis kéthetente kevesebb mint egyszer szexel. Egy 2019-es tanulmány azonban arról számolt be, hogy a szexualitás nem volt tényező a gyakoriságban, a homoszexuális, heteroszexuális és biszexuális emberek hasonlóan rendszeres szexről számoltak be.

Ennyi szextől javul a kedv és az egészség

A kutatások azt sugallják, hogy a heti egyszeri szex elegendő ahhoz, hogy az egészségügyi hatásaiból is részesüljünk: a York Egyetem több mint 30 000 résztvevő bevonásával készült tanulmánya arról számolt be, hogy a szex boldogságra gyakorolt hatása heti egyszeri szexnél stagnál, ami arra utal, hogy a több nem mindig jobb.

De ez nem jelenti azt, hogy heti rendszerességgel „kell” szeretkezni. Az intimitás ugyanis nemcsak szex formájában jelentkezhet, és minden formában kulcsfontosságú építőköve az egészséges párkapcsolatnak és számos egészségügyi előnye is van!

Fotó: Getty Images, Forrás: Marie Claire UK