Nem a szex számít: így erősítsd a intimitást a kapcsolatodban!

2022. június 25.
Sokan azt gondolják, hogy az intimitás egyenlő a szexszel a párkapcsolatban. Bár valóban nagyon fontos, ám nem egy és ugyanaz a kettő. Az intimitás messze túlmutat a fizikai érintésen, és nélkülözhetetlen a kötődés kialakulásához, erősítéséhez a párkapcsolatban.

A valódi intimitás az érzelmi és lelki kapcsolódásról szól, amihez hozzájárulhat a testiség is. „Az intimitás nem csak a hálószobában épül. Sőt, leginkább nem ott erősíthetjük a kötődést a párkapcsolatunkban – mutatott rá Laurel House szexuálterapeuta, párkapcsolati tanácsadó. – Az intimitást számos más módon megélhetjük: fizikai, érzelmi, spirituális és értelmi értelemben is.”

„Az intimitás egy összekötő kapocs, ami mélyen gyökerezik két ember között. Egy romantikus kapcsolatban a pár tagjainak szüksége van arra, hogy érezze a biztonságot, szexuális vonzalmat és azt, hogy figyelnek rá. A kulcs az erőfeszítés és az, hogy tegyünk ezért.” A szakember azt is elmondta, hogyan tehetünk a legtöbbet az intimitás elmélyítéséért.

parkapcsolat-intimitas-szex

Randizzunk rendszeresen

Nem kell, hogy egy romantikus étterembe szervezzünk randevút vagy valami direkt szórakoztató elfoglaltság legyen. A lényeg, hogy egy kis erőfeszítésre legyen szükség az alkalomhoz. „Akár otthon is randizhatunk, de öltözzünk ki, gyújtsunk gyertyát, terítsünk meg szépen és legyünk jelen fizikailag és érzelmileg egyaránt” – mondta a terapeuta. „Ha érezhetően teszünk, megteremtjük az atmoszférát ahhoz, hogy a párkapcsolatunk erősödjön, növekedjen, kiteljesedjen.”

Beszéljünk róla

Ha beszélgetünk a partnerünkkel azokról a dolgokról, amik foglalkoztatnak minket, el tudunk mélyülni a diskurzusban, szintén erősíti az intimitást. Kérdezzünk – ne csak eldöntendő kérdést -, hozzunk fel különböző témákat, legyünk aktív hallgatók. Válaszoljunk, nyíltan és őszintén kommunikáljunk. Idézzük fel az első randevúk érdeklődését, amikor a bizalom és kapcsolódás csírái növekedésnek indultak bennünk, és aminek talaján kialakulhatott egy tartós kapcsolat.

Nevessünk együtt

Az a párkapcsolat az igazán működőképes, ahol a felek tudnak együtt nevetni és hasonló a humorérzékük. Az együtt nevetés nem feltétlenül egymáson való nevetés, ám ha nem sértő és gúnyos a helyzet, az is építheti az intimitást, ha megengedjük a másiknak, hogy kárörvendő legyen néha.

Közös tevékenységek

A komoly, mély beszélgetések roppant fontosak az intimitás elmélyüléséhez, ám a tettek gyakran többet érnek ezer szónál. A közös tevékenység, hobbi is legalább olyan fontos és szükséges ahhoz, hogy kialakuljon a kötődés a párkapcsolatban, mint az, ha tudunk egymással beszélgetni. Minden ember más, mindenkit más dolgok érdekelnek, így a közös hobbi is lehet az olvasástól kezdve a filmeken és társasjátékokon át a közös edzésig bármi, ami örömet okoz mindkét félnek. A lényeg ebben az esetben is az, hogy legyünk ott, legyünk jelen a pillanatban és adjuk át magunkat a közös tevékenységnek teljes egészében.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvass tovább!