A magány egy járvány, ami napról napra észrevehetetlenül szívja el az ember életörömét

2023. december 28.
„Előfordul, hogy a legmélyebb magány a tömeg közepén érhet bennünket, hiszen nem az emberek száma számít, hanem az, hogy kik vannak körülöttünk, és kik értik meg igazán a szívünk legmélyebb zugait” – írja Anne Frank a magányról. A 21. században egyre kevesebb embernek kell bemutatni a magány érzését, ráadásul a tévhitekkel ellentétben – ahogyan Frank is megjegyzi – magányt akkor is érezhetünk, ha nem vagyunk egyedül.

Míg jó pár éve csak legyintettek rá, ma már rengeteg pszichológus, kutató és politikus állítja, a magány és a társadalmi elszigeteltség valós probléma a világ számos részén. Ráadásul a probléma különösen kiéleződhetett a 2020-as évekre, különféle társadalmi és technológiai változások hatására.

A magány és az egyedüllét gyakran összekapcsolódik a fejünkben. De kevés kutatás mutatta ki, hogy lenne valódi összefüggés a kettő között – legalábbis mostanáig. A Journal of Research in Personality című folyóiratban szeptemberben megjelent tanulmányban az Arizonai Egyetem kutatói megállapították, hogy a magányos idő nem mutat szoros összefüggést a magányosság érzésével, vagyis mindaddig, amíg az ember nem tölti egyedül idejének 75%-át.

Más a fiatalok és az idősek magányossága

A kutatók azt is megállapították, hogy a magányosság érzése az életkortól függ. A körülbelül 40,5 évesnél fiatalabb felnőttek esetében nincs összefüggés az elszigeteltség és a magányosság között. Az idősebb felnőttek körében (azaz a 68 év felettiek esetén) azonban erős kapcsolat van a két fogalom között, mondta David A. Sbarra, az Arizonai Egyetem pszichológia professzora, a tanulmány egyik vezető szerzője.

„Ennek egyik lehetséges magyarázata, hogy az idősebb felnőttek másképp élik meg az elszigeteltségüket, mint a fiatalabbak” – mondta a HuffPostnak. „Egy hosszabb egyedül töltött időszak alatt megfogalmazódik bennük a félelem, hogy ezt a magányos időszakot még több magányos időszak követheti.”

A kutatás kimutatta, hogy a fiatalabb amerikaiak számára – akik közül sokan krónikusan sok időt töltenek online – a közösségi médiában töltött idő segíthet elhárítani a magányosság érzését. „Míg az idősebb felnőttek talán akkor vannak igazán egyedül, amikor valóban egyedül vannak, addig a fiatalabb felnőtteknél megeshet, hogy egyedül ülve a szobában is szocializálódnak másokkal az interneten keresztül” – mondta. „A közösségi média és az online szocializáció térhódítása valóban arra késztet, hogy megkérdezzük, mit jelent valóban egyedül lenni” – tette hozzá a kutató. 

Az elszigeteltség érzésében mutatkozó generációs különbségek az idősebbek, különösen a nyugdíjasok szocializálódási lehetőségeinek hiányával is összefügghetnek. A HuffPost egy idei év eleji cikkében David Narang Los Angeles-i pszichológus azt mondta, hogy „a munkahelyi kapcsolatok elvesztése fontos tényezője lehet a magányosságnak”. 

A társadalom „nem úgy szerveződik, hogy vannak olyan találkozóhelyek, amelyeket mindenki rendszeresen látogat” – mondta Narang, és ezért a nyugdíjasoknak különösen tudatosan kell keresniük ezeket a társas kapcsolatokat. 

magany-karacsony-segitsegnyujtas-maltai-szeretetszolgalat

A magány közegészségügyi probléma

Sbarra és csapata azért akartak elmélyedni ebben a témában, mert a magány egyre inkább közegészségügyi problémává vált. Az év elején az Egyesült Államok főorvosának jelentése szerint az Egyesült Államokban a széles körű magányosság járványos méreteket öltött, és olyan halálos egészségügyi kockázatot jelent, mint napi egy tucat cigaretta elszívása.

Kutatások kimutatták, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség a demenciától és a szívbetegségektől kezdve a stroke-on és a depresszión át a korai halálozásig mindenféle betegség fokozott kockázatával összefügg. Hogyan tudták a kutatók mindezt tanulmányozni? Matthias Mehl, a tanulmány egyik vezető szerzője, az Arizonai Egyetem pszichológiaprofesszora egy egyedülálló eszközt fejlesztett ki annak tanulmányozására, hogy a 400 kutatásban részt vevő egyén milyen gyakran volt egyedül. Az Electronically Activated Recorder, azaz az EAR egy okostelefonon lévő alkalmazás, amely a résztvevők engedélyével 12 percenként 30 másodpercig rögzíti az általuk adott hangokat.

„Van egy csapatunk, akik felülvizsgálják a hangfájlokat, hogy értékelést készítsenek arról, hogy a résztvevők egyedül vannak-e vagy másokkal töltik az idejüket: tévét néznek-e, vezetnek-e, telefonálnak-e, vagy más módon interakcióba lépnek-e valakivel” – magyarázta Sbarra. „Kiderült, hogy a minősítőink nagyon jól tudják ezt a meghatározást használni.”


Az ünnepek egyedül töltése kiemelten nehéz időszak lehet, de vannak módszerek és tippek, amik segíthetnek abban, hogy az időszakot kellemesebben tudd átvészelni:

  1. Kommunikáció másokkal: Kapcsolódj másokhoz virtuálisan vagy telefonon. Hívd fel a családtagokat, barátokat, akikkel szeretsz beszélgetni. Az online platformok lehetőséget adnak arra, hogy élőben lássátok egymást, ami közelebb hozhat másokhoz.
  2. Közösségi tevékenységek: Keresd az online közösségeket, fórumokat vagy csoportokat, ahol hasonló helyzetben lévő emberekkel tudsz beszélgetni vagy részt venni közös tevékenységekben.
  3. Időtöltés kikapcsolódással: Találj olyan tevékenységeket, amiket szeretsz és amik lekötik a figyelmedet. Olvass, nézz filmet vagy sorozatot, fess, írj, főzz vagy hallgass zenét.
  4. Önmagadra figyelés: Az ünnepek jó alkalmat nyújtanak az önmagaddal való foglalkozásra. Meditálj, jógázz, írj naplót, vagy foglalkozz olyan dologgal, amit régóta tervezel, de mindig kevés időd van rá.
  5. Önkéntesség: Szánj időt arra, hogy segíts másoknak, akár online formában is. Önkéntesként részt vehetsz közösségi projektekben, adhatsz önkéntes órákat, vagy egyszerűen csak segíthetsz valakinek, akinek szüksége van rá.
  6. Készülj elő: Készítsd elő az ünnepeket olyan módon, hogy örömet okozzon neked. Fényeket gyújthatsz, díszíthetsz, készíthetsz finomságokat vagy kényeztetheted magad valamilyen kényeztető dologgal.
  7. Meghívás elfogadása: Ha kapcsolatban állsz olyanokkal, akik meghívtak ünnepi eseményekre vagy programokra, és kényelmetlennek érzed magad egyedül lenni, fontold meg az elfogadásukat. Az ilyen meghívások lehetőséget adnak arra, hogy mások társaságában töltsd az idődet.

Az ünnepek egyedül eltöltése kihívást jelenthet, de próbálj meg olyan dolgokra koncentrálni, amik örömet okoznak és segíthetnek abban, hogy kellemesebbé tegyük az időt magunk számára. Ne feledd, hogy az ünnepek arról is szólnak, hogy törődjünk magunkkal és másokkal is!

Forrás: HuffPost, Fotó: Getty Images

Cikkajánló hozzáadásaTörlésSzerkesztés