Oatzempic: zab alapú fogyasztó csodaszerre esküsznek a neten

2024. május 13.
TikTok-felhasználók százai esküsznek az Oatzempicre, vagyis a zabos reggeli italra, ami olyan fogyasztó hatást ígér, mint az új diabéteszgyógyszerek. De vajon tényleg lefogyhatunk-e egy egyszerű zabos turmixtól? Elmondjuk!

Az elmúlt hónapokban az egész internet a sztárok körében is népszerűvé vált „fogyasztó gyógyszerektől” volt hangos. Az eredetileg diabéteszesek számára kifejlesztett étvágycsökkentők rengeteg embernek segítettek fogyni, noha még most is komoly ellentmondások övezik őket. Az egyik ilyen készítmény után kapta a nevét a TikTok népszerű „fogyasztó itala”, az Oatzempic, ami a gyógyszerekkel ellentétben egy egyszerű, házilag is előállítható formula segítségével ígér látványos fogyást. De vajon hihetünk-e a közösségi média legújabb csodaszerének?

Mi az az oatzempic?

Ahogy a neve is utal rá, az oatzempic alapja a zab, amit vízzel és frissen facsart lime-lével kevernek össze. Az így kapott zabos italt reggel, reggeli helyett isszák a fogyni vágyók, akik állítják, hogy rengeteg pluszkilótól meg lehet szabadulni az itallal. Dr. Amy Lee, táplálkozástudományi szakértő a PureWow-nak nyilatkozva gyorsan leszögezi, az oatzempic bizonyos esetekben valóban eredményezhet fogyást, leginkább akkor, ha valaki kiadósabb reggelijét cseréli erre az italra – hiszen jóval kalóriaszegényebb választásról van szó. Ugyanakkor Lee szerint ez hosszú távon nem jelent tartós és fenntartható megoldást.

A szakértő szerint ha hosszabb távon kizárólag és gyakran fogyasztjuk ezt az italt a teljes értékű étkezések helyett, akkor fontos tápanyagoktól foszthatjuk meg a testünket. Szerinte a fogyás kulcsa sokkal inkább a fenntartható, jól összeállított diétában rejlik: sok zöldség, gyümölcs és rost fogyasztása javasolt, illetve az egyszerű szénhidrátokat érdemes összetett szénhidrátokra cserélni. A tápláló, rostban gazdag, teljes értékű élelmiszerek nemcsak kalóriaszegényebbek és tovább tartó jóllakottságot garantálnak, de értékes vitaminokkal és tápanyagokkal gondoskodnak egészségünkről.

Lee felhívja rá a figyelmet, hogy bár rengeteg TikTok-trend népszerűsít egyetlen ételcsoport, vagy akár egy-két élelmiszer kizárólagos fogyasztására épülő diétát, ezek azonban sosem jelenthetnek tartós megoldást a fogyáshoz. A szakértő azt is hozzáteszi, hogy rengeteg egészséges és kifejezetten kalóriaszegény reggeli ételt készíthetünk, amik sokkal finomabbak, mint a vízzel és savanyú lime-lével összepürésített zab… Szerinte nem érdemes szenvedni a fogyásért, hiszen az csak elveszi a kedvünket a diéta betartásáról, helyette inkább próbáljunk olyan hosszú távon is fenntartható étrendet kialakítani, amit jó szívvel fogyasztunk majd.

Forrás: PureWow Fotó: Getty Images