rúdsport férfiak interjú

„Nem úgy nézek ki, ahogy egy rúdsportoló férfit elképzelnél” – interjú Hegedüs Attila rúdsportolóval

2024. május 29.
Ha azt hallod, rúdsport, lehet, te is egy erotikus táncra asszociálsz egy felfestett radiátorcső körül egy sztriptízbárban. Nem mellesleg, tévesen. A rúdsport rengeteg sztereotípiát hordoz magával, amit lassan, de biztosan építenek le a nők, akik ezt a kemény és megterhelő sportot űzik. Itthon is és külföldön is gyarapodik a számuk a légtorna elterjedésével. De mi van a férfiakkal?

Hegedüs Attila 5 éve rúdsportol. 2022-ben megnyerte az rúdsport-világbajnokságot amatőr kategóriában, és 2024 januárja óta edzéseket is tart a Szlávy Eszter Rúdsport Akadémián (SZERA). Megkérdeztük tőle, miről is szól ez a sport pontosan és milyen tapasztalat férfiként űzni.

Rajtad kívül hány fiú van még a SZERA-ban?

Egy másik fiú oktató van, aki versenyzik is, rajtam kívül. Azon túl egy maréknyi lehet, a lányokhoz képest elenyésző számban.

Hogy kerültél te ide?

A sporttal úgy ismerkedtem meg, hogy az akkori barátnőm, most már feleségem, kíváncsi volt, és elment még 2018 végén egy csoportos rúdsportórára. Nagyon lelkesen mesélte, hogy ez milyen klassz sport, és esetleg engem is érdekelhet, mert korábban versenykötélmásztam.

Mondta, hogy járnak más fiúk is, és nyugodtan próbáljam ki, mert nem ciki, úgyhogy belevágtam. A pandémia alatt az a hely tönkrement, ezért elkezdtünk keresgélni különböző rúdsportiskolákat. Ekkor ajánlották a Szlávy Eszter Rúdsport Akadémiát és magát Esztert, aki nagyon régóta része ennek a világnak, sőt, Magyarországon az elsők között van, akik behozták ezt a sportot. Emellett az is megnyerő volt, hogy a stúdió már vagy 10 éve működik a belvárosban. Eszti minden tudásszinten tud újat mutatni, és egy végzett ortopéd szakorvosról van szó.

Milyen ebben a sportágban fiúként érvényesülni?

Alapvetően fiúként érvényesülni sokkal egyszerűbb, mert nagyon kevés a konkurencia. Nem tartom magam egy nagyon erős rúdsportolónak, Magyarországon sokkal jobb női rúdsportolók vannak, akik nem tudnak olyan helyezést elérni, mint én, mert az ő kategóriájukban százszoros mennyiségben van a konkurencia, míg én a magam tudásával eléggé magasra fel tudtam törni.

Milyen sztereotípiák társulnak hozzá? Ezeket hogy kezeled, mennyire zavarnak téged?

A sztereotípiákból én nem nagyon kaptam meg egyet sem az arcomba, talán azért, mert nem nézek ki tipikusan úgy, ahogy egy rúdsportoló férfit elképzelnél. Nyilván elsődleges sztereotípia, hogy a rúdsportoló srácok melegek. Nekem ezt sosem mondták. Vagy nem voltam olyan viszonyban az emberrel, aki megkérdezte tőlem, vagy már alapból tudták, hogy barátnőm/feleségem van. Viszont hallottam már vissza ilyen-olyan úton, hogy azt hitték rólam az edzésre járó lányok, meleg vagyok.

A sztereotípiákból én nem nagyon kaptam meg egyet sem az arcomba

A sztereotípiákból én nem nagyon kaptam meg egyet sem az arcomba

Amikor elmondod, annál jobban meg szoktak lepődni, nem?

De, valóban. Az előző munkahelyemen tudatosan egyáltalán nem terjesztettem, hogy rúdsportolok. Olyan archaikus környezet volt, ahol nem hiszem, hogy ez megértésre talált volna. A közösségi médiában is külön tartottam, a Facebook-oldalamra, ahol a kollégáim követtek, nem tettem ki semmilyen rúdsporttal kapcsolatos tartalmat, ezeket az Instagramomra posztoltam, ahol viszont nem követtek kollégák, mert nem tudtak róla. A családban sem került annyira szóba, nem terjesztettem. Egyébként ha egy beszélgetés során megtudja valaki, hogy mit sportolok, sokszor nem is tudja pontosan, miről van szó.

Ezek szerint volt benned egy kis szégyenérzet?

Volt, igen, nem voltam teljesen elfogadó magammal szemben. Ez leginkább a másokkal szembeni megfelelési kényszerből jött.

Az okozta a szégyenérzetet, hogy ezt a sportot űzöd, vagy az, hogy ezt a homoszexualitással asszociálják?

Ez nagyon jó kérdés. Igazán sosem féltem attól, hogy valaki azt gondolja rólam, hogy meleg vagyok. Legalábbis ez nem tudatosult bennem. Amikor elkezdtem ezt a sportot, voltam már elég érett ahhoz, hogy ezt ne tartsam olyan dolognak, amit szégyellni kell. Inkább csak nem voltam kíváncsi más embereknek a megjegyzéseire.

Hogy éled meg azt, hogy a versenyekre ki kell sminkelned magad?

Nincsen problémám ezzel, hiszen nem szépészeti sminkről van szó. Kifejezetten arcmaszkokat, tematikus sminkeket kell viselni, amik valamit ábrázolnak, pl. egy állatot, ez meg valamilyen szinten szórakoztató is. Nem ez az egyetlen sport, ahol férfiak sminket hordanak, része a versenyzésnek és a koreográfiának, ahogy az öltözet is.

Igazán sosem féltem attól, hogy valaki azt gondolja rólam, hogy meleg vagyok.

Igazán sosem féltem attól, hogy valaki azt gondolja rólam, hogy meleg vagyok.

Külföldön felkapottabb a sport a fiúk körében?

Szerintem nem különösebben felkapott, rúdsport férfi influenszerből is nagyságrendekkel kevesebb van, mint nőiből. Két maroknyit be lehet követni az Instagramon, és azzal meg is van az összes, egy kis túlzással. Haladóbb vagy fejlettebb országokban is megvan az előítélet a sporttal kapcsolatban, ez nyilván a média miatt alakult ki. A sportnak komoly előzményei vannak, Ázsiában régóta űzik férfiak. Nem újdonság a rúdon akrobatikai mutatványok bemutatása, de az európai meg amerikai kultúrában a sztriptíz által ismert maga a rúd. Ezt az eszközt mindenki a vetkőzéshez, az erotikához, a meztelen lányok látványához társítja.

Tisztáznád kérlek a rúdsport és rúdtánc közti különbséget?

A rúdsport egy szabályozottabb dolog. Ha valaki elmegy egy rúdsportedzésre, nem az erotika fog elsődlegesen eszébe jutni. Nyilván az emberek nincsenek annyira felöltözve, mint ahogy például az úszás esetében sem. Bőrfelülettel tapadunk a fémrúdra, tehát szükség van az alulöltözöttségre. Alapvetően a sport fárasztó. Elsődlegesen nem a táncról szól, hanem az előre meghatározott hajlékonysági és erőelemek bemutatásáról, mint egy tornászgyakorlatnál. Ahogy ott is előre meg van adva, hogy milyen elemeket mutatsz be, úgy itt is egy versenyen hetekkel előre ki kell töltenem a nehézelem lapomat, ahol meg kell adnom tíz különböző pontértékű nehézelemet (pozíciót), amiket utána a színpadon be kell mutatnom. Nyilván ezt az egészet egy koreográfiában fel kell építeni, de ha végig is nézel egy ilyen előadást, nem a tánc fog eszedbe jutni róla, hanem sokkal inkább a szertorna vagy az akrobatika.

A rúdtánc ezzel ellentétben sokkal kreatívabb. Magába foglalja az artot, ahogy az exoticot is. Az utóbbi inkább az, amit az emberek egy sztriptízbárban elképzelnek. Természetesen ez is egy nagyon nehéz sport, de sokkal művészibb, talajelemekkel összefogott formája a rúdon mozgásnak, azonban vetkőzésről ott sincsen szó. Tulajdonképp az összes ilyen válfaj a légtorna nagy ernyője alá tartozik, ahogy a karika, silk, loops és a többi is. Itthon ezeket a sportokat a MALESZ (Magyar Levegősportok Szövetsége) fogja össze, mindegyik nagyon különleges és a maga módján igen megterhelő sport.

Ennek akkor nincs köze a szexualitáshoz?

Nem. Ha egy „sztriptízműsort” egy tornászlovon adnál elő, és nem rúdon, akkor azt az eszközt is lehetne az erotikához társítani. A rúdsport és a sztriptíz csak az eszközben osztozik, és ez is csak látszat. Egy sztriptízrúd a legtöbb helyen egy festett radiátorcső, míg egy versenyrúdsport rúdnak rengeteg feltételnek meg kell felelnie, mert nagyon nagy terhelésnek van kitéve.

Akkor miért kell a kihívó ruha, a minishortok?

A rúdsportot általában fémrúdon végzik. Itt nem viselhet az ember túl sok ruhát, mert a legtöbb elemnél a bőrfelület és a fémrúd között kialakult súrlódás segít fennmaradni. Ez elsőre egy elég hosszú megszokási időt igényel, mert az egész egy nyomással, egy húzó érzéssel, a bőrnek a feszülésével jár, hiszen a saját testsúlyodat tartod fenn pár tenyérnyi folton, ahol érintkezik a rúd és a bőröd. Nyilvánvalóan minél kevesebb ruhát viselsz, annál nagyobb eséllyel maradsz fenn a rúdon. Vannak olyan válfajai ennek, ahol több ruhát is lehet viselni, például a kínai rúd, ami jellemzően gumibevonattal rendelkezik. A lengőrúdon is gumibevonat van, jellemzőn azért, hogy különböző cirkuszművészek és artisták teljes felszerelésben tudjanak rúdtrükköket bemutatni.

Milyen eredményeket értél el, mit szeretsz benne?

Amikor legelőször léptem fel, nem egészen egy évvel az után, hogy elkezdtem a sportot, egy háziversenyen, második lettem a kettőből. Az vicces volt. Ezután bejött a pandémia, úgyhogy legközelebb 2022-ben próbálkoztam, amikor a Magyar Kupán indultam el. Ott első lettem, majd utána Olaszországban a világbajnokságon indultam el a magyar válogatottal, ahol amatőr kategóriában első lettem. Most 2024-ben pedig elindultam a magyar bajnokságon, és itt lettem első helyezett.

Mint már utaltál rá, te edzéseket is tartasz. Hogyhogy?

Érdekelt maga az edzéstartás korábban is, nem is feltétlenül csak rúdból kiindulva, mert más sportokat is űzök. Járok akrobatikázni és calisthenics-ezni, mind a kettő kiváló kiegészítője a rúdsportnak. Minden esetben saját testsúlyos sportokról beszélünk, tehát nem feltétlenül egyszerűek, és tudom, hogy nem űzhetem őket örökké, hanem vissza kell térnem egy nap az edzőterembe. Elvégeztem ezért a Fitness Akadémia fitness instruktori képzését, hogy többet megtudjak a saját anatómiámról és az edzőtermi gépek helyes használatáról. Ezzel alapvetően csoportos edzéseket lehet vezetni, meg edzőteremben lehet kisegítő edzőnek lenni.

Ezután beszéltem a saját rúdsportedzőmmel, hogy nyitott lenne-e engem kiképezni rúdsportedzőnek. Ez egy pár hetes felkészítés volt, amikor végigmentünk az 5 szintes rendszeren, ami a rúdsport alapjait adja. Ezek rengeteg különböző elemet, fogásokat, forgásokat tartalmaznak. Az edzőm, Eszter, felkért, hogy szívesen tartanék-e órákat ott, és 2024 januárjától elkezdtem tanítani. Nyilván sokaknak megvan a fenntartása, hogy én férfiként órát tartok, főleg olyan férfiként, ahogy kinézek, azaz maszkulinabbnak. De aki bevállalta az órát, azok közül vannak visszajáróim, az elmondások alapján jó órákat tartok és igyekszem a legtöbb helyről összeszedett tudásomat hasznosítani és átadni.

Milyen egy ilyen edzés?

A bemelegítés és erősítések után megy maga a rúdsportedzés, ami elég kemény tud lenni. Maga a rúdsport nem igazán a felszínes izmokra dolgozik, hanem mély izmokat lehet vele megdolgozni, jól lehet vele például core-t építeni, és a hajlékonyságon nagyon segít. Meg persze a fájdalomtűrésen.

Nem okoz kellemetlenséget az órán neked, vagy a nőknek, akiknek tartod, az öltözet?

Maga az öltözet nem. Inkább az volt kérdéses számomra, hogyan illik nekem, mint férfi edzőnek, megfogni egy nőt, aki edz. Erről sokat beszélgettem a saját edzőmmel, ő is adott tanácsokat. Ha számomra idegen lányról van szó, meg szoktam kérdezni, hogy nem probléma-e, ha hozzáérek – nyilván azt leszámítva, ha épp zuhan le, és el kell kapni –, de eddig még senkinek sem volt különösebb fenntartása. Most már bátrabban meg tudom fogni a tanulókat a megfelelő, illendő helyeken. Valamilyen szinten előnyös nekik, mert könnyen elbírom a teljes testsúlyukat, tehát bele tudják magukat helyezni olyan pozíciókba, amelyek alapesetben egy másik edzővel nem lennének lehetségesek, mert nem tudja megtartani a teljes testüket.

az volt kérdéses számomra, hogy hogyan illik nekem, mint férfi edzőnek, megfogni egy nőt aki edz.

Az volt kérdéses számomra, hogy hogyan illik nekem mint férfi edzőnek megfogni egy nőt, aki edz

Ha szingli lennél, egy randin hogy mondanád el, hogy rúdsportedző vagy?

Előbb kitapogatóznám, hogy az illető mennyire nyitott, mert nyilván egy nagy szempont számomra egy ilyen sport mellett, hogy nyitott emberekkel vegyem körül magam.

És egyébként a feleséged hogy áll hozzá ehhez?

Mindig nagyon támogató és biztató volt ezzel kapcsolatban. Ő is egy nagyon közvetlen ember, nem nagyon voltak fenntartásai. Megvan a kölcsönös bizalom és tudja, hogy professzionálisan végzem a dolgom.

Lehet teljesen kezdőként belevágni a rúdsportba?

Mindenképp bele lehet vágni kezdőként, mert elég átgondoltan van felépítve a szintrendszer. Nyilván türelmesnek kell lenni magaddal, mert idő,  amíg különböző marokszorító erők megérkeznek, tehát szorgalmasan el kell járni az órákra, de vannak olyan statikus talajtartások, forgások, amik elsőre is sikerélményt tudnak okozni. Mint minden sportban, itt is kialakulnak holtpontok, de hogyha az ember elég kitartó, akkor ezeken túl tud lendülni.

Kinek ajánlod ezt a sportot?

Bárkinek, aki elég egészségesnek érzi magát. Nyilván elsőre kell egy pici önbizalom, hogy az ember le tudjon vetkőzni. Az első néhány alkalommal még nem szükséges sportmelltartóba és kisgatyába öltözi, de annak is eljön az ideje, ahogy az ember fejlődik. Egyébként láttam mindenféle korú, formájú, alkatú embert megfordulni, és abszolút sikeresen űzni ezt a sportot.

Miért nem népszerűbb ez a sport?

Alapvetően a pandémia előtt óta eléggé felfutott népszerűségben. A stúdiók száma rendesen megnőtt Budapesten, de a médiában valóban nem túl népszerű. Azért, mert egy keresztény, konzervatív országban vagyunk, a lakosság nagy része nem annyira nyitott erre. De az alternatív médiában, mint a közösségi oldalakon, egyre inkább jelen van a sport. Akit érdekel, az meg tudja találni, és a belvárosban sétálva sok rúdsportterembe bele lehet botlani.

Szerző: Gabányi Kinga, gyakornok Kép: Gabányi Kinga