Gazdag férj influenszer

„Ma már nem szerelmet keresek, hanem Rolexet” – influenszerek tanítják a nőket gazdag férjet fogni

2024. június 25.
Az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá kezdett válni, hogy influenszerek arra biztatják a fiatal női követőiket, próbáljanak maguknak minél gazdagabb pasit fogni, és éljék az eltartott nők gondtalan életét.

A 27 éves Megan Boni régóta gyárt tartalmat a TikTokra Girl On Couch néven, és bár a videói korábban is jó eléréseket produkáltak, az igazi áttörést néhány hete, egy egyszerű kis dalocska hozta meg a New York-i lány számára. Megan maga írta és énekelte el a néhány sorból álló dalt, ami napokon belül a közösségi platform egyik legnagyobb durranása lett.

Csupán egy hét alatt elérte a bűvös 1 milliós megtekintést, jelenleg pedig már a 45 milliót is átlépte, miközben több mint 3 millió lájk érkezett rá. Nem kellett sok idő hozzá, hogy DJ-k és producerek is felkapják Megan videóját, elkészítsék belőle a saját verziójukat, ezzel még virálisabbá téve azt.

És hogy mégis miért lett olyan nagy durranás ez a mindössze 19 másodperces szám? A siker titka a dalszövegében keresendő, ami a következőképpen hangzik: „I’m looking for a man in finance. Trust fund. 6 ft 5. Blue eyes. Finance.”

@girl_on_couch

Can someone make this into an actual song plz just for funzies

♬ original sound – Girl On Couch

Ennyi és nem több. Kicsit nehézkesen lehet lefordítani, mivel a dalban használt néhány angol kifejezésnek nincs igazán jó magyar megfelelője, de nagyjából a következőt jelenti: „Egy pénzes pasit keresek, örökséggel, 180 cm magasat, kék szeműt. Pénzes pasit.” Magyarán Megan Boni arról énekelt, milyen jó lenne egy sztereotipikusan jól kinéző, gazdag férfit találni.

Ahogy a tiktoker később a Today.com-nak egy interjúban elmondta, a videó valójában viccnek indult, aminek a dalszövegét sem gondolta komolyan. Mint mondta, a dalában azokat a lányokat próbálta kifigurázni, akik folyton panaszkodnak, hogy nincs pasijuk, miközben abszurd és teljesíthetetlen elvárásokat támasztanak a leendő partnereikkel szemben.

Megan Boni szatirikus dalocskája egy nagyon is aktuális trendnek mutatott görbe tükröt: az elmúlt hónapokban egyre gyakoribbá kezdett válni, hogy influenszerek arra biztatják a fiatal női követőiket, próbáljanak maguknak minél gazdagabb pasit fogni, és éljék az eltartott nők gondtalan életét.

Keresni kell egy gazdag férfit

2022-ben Karla Elia 22 éves volt, és kétségbeesetten szerette volna elhagyni a szülői házat. Kiábrándult az egyetemből és a munkájába is belefáradt. Egyetlen megoldást látott maga előtt:

keresnie kell egy gazdag férfit, aki gondoskodni tud róla.

A Bumble nevű társkeresőn hamarosan megismerkedett egy 24 éves, katonaként szolgáló férfival. A nő a randevúkon próbált nem beszélni a múltjáról, kizárólag a férfire koncentrált – igyekezett kideríteni, vajon az hogyan illene bele a gondtalan jövőről szőtt ábrándjaiba. Amikor a férfi megmutatta neki a hitel- és megtakarítási számláját, Elia döntést hozott. Négy hónappal később már az anyakönyvvezető előtt álltak.

@karlaeliaa

Turn a good man into a provider man 🤭🤭🤭 #providermen #providerman #relationshipadvice #relationships

♬ original sound – Karla Elia

„Csak annyit mondok, hölgyeim, megtaláltam a módját, hogyan vonzzátok be álmaitok férfiját” –  mondta később a TikTokra feltöltött, vírusként terjedő videójában. Elia időközben egy párkapcsolati coach képzést is elvégzett, és a szakértelmét az interneten kezdte árulni. Bár egyáltalán nem hisz abban, hogy nőként hozzá kellene járulnia a háztartásuk bevételeihez, nem tehetett mást, muszáj volt kihasználnia az üzleti lehetőséget.

„Azt gondoltam, ez egy nagyszerű lehetőség számomra, hogy a nőket szolgáljam, miközben hosszú távú karriert csinálok belőle” – meséli Elia, akinek a követőinek száma mostanra meghaladta az 1 milliót.

A TikTokot az utóbbi időben ellepték a hasonló tanácsokat osztogató influenszerek, akik mind arra buzdítják követőiket, hogy fogjanak maguknak egy olyan pénzes pasit, aki hajlandó gondoskodni róluk. „Egy igazán értékes, gondoskodó férfi mindent meg akar tenni a párjáért, és cserébe a nőnek meglesz a szabadsága, hogy egy gondtalan életet éljen. Dolgozhat, ha kedve van, de nem lesz rászorulva” – magyarázza Elia. 

Ám nem minden influenszer érti ugyanazt a gondoskodó férfi megnevezés alatt. Van, aki szerint kizárólag arra kell törekedniük a nőknek, hogy a kiszemeltjük gazdag legyen. Míg mások olyan társat szeretnének találni, aki valóban szereti őket – és aki aztán a szerelem nevében anyagilag gondoskodni fog róluk.

Elia az utóbbi táborba tartozik, és arra buzdítja ügyfeleit, hogy felejtsék el a 2010-es években berobbant girl boss mentalitást, és térjenek vissza a tradicionálisabb női szerepekhez.

„Mindenki gazdag akar lenni”

Sahar Khorramnezhad vállalati jogász volt New Yorkban, amikor 2021-ben megismerkedett vőlegényével, egy pénzügyi elemzővel. Néhány hónappal később a nő otthagyta a munkáját. „Annyira szerencsétlenül éreztem magam; a pasim rám nézett, és azt mondta, segíteni fog nekem. Ha utálom ezt a munkát csinálni, hagyjam ott bátran” – emlékszik vissza Khorramnezhad. „Azt tanácsolta, hogy szánjak időt arra, hogy kitaláljam, mit is szeretnék.”

Khorramnezhad ezután nyolc hónapig egyáltalán nem dolgozott. Később visszatért a Columbia Egyetemre, és mesterdiplomát szerzett családjogból.

Ugyanebben az időben indította el TikTok-oldalát, ahol az órákon tanult jogi információkat osztotta meg követőivel. Hamarosan egy félmillió főt számláló közösséget tudhatott maga körül. Az őt követő nők ugyanúgy kíváncsiak voltak Khorramnezhad házassági szerződésről alkotott nézeteire, mint a párkapcsolati tanácsaira, vagy éppen a gazdagférj-fogással kapcsolatos javaslataira.

Persze voltak, akik rögtön rásütötték az aranyásó címkét, sőt az is előfordult, hogy néhány rosszakarója a való életben is felkereste a nő vőlegényét, hogy figyelmeztessék: Khorramnezhad csak a pénzére hajt, ha jót akar, kössön házassági szerződést. Sahar Khorramnezhad azonban nem foglalkozik a károgókkal. „Mindenki gazdag akar lenni – vagy legalábbis annak látszani –, én legalább transzparens vagyok!” – mondja.

@sistalkswithsahar

Divorce smarter not harder 🤍 #fyp #divorce #tradwife #dating #marriage #divorced #relationship #datingadvice #advice #adviceforgirls

♬ original sound – Sahar Khorram

„Ha egy nő a pénzről kezd beszélni, jönnek a férfiak, és rögtön csórónak, tanulatlannak és csúnyának nevezik. Nem vagyok csúnya, nem vagyok leégve, és nem vagyok tanulatlan” – magyarázza Khorramnezhad, aki Kaliforniában, illetve New Yorkban is ügyvédi kamarai tag, és azt mondja, többet keres, mint a kommentszekciójában hőbörgő férfiak fele.

„És hogy őszinte legyek – teszi hozzá –, „a legtöbbjük az utolsó fillérjét is odaadná, hogy velem feküdhessen az ágyban.”

Az influenszerek férjfogó tanácsait hallgatva könnyen érezheti magát úgy az ember, mintha visszarepültünk volna pár száz évet az időben. A jelenség kritikusai kifejezetten szomorúnak tartják, hogy szexista útmutatásaikkal pont a nők igyekeznek eltörölni azokat az eredményeket, amiket annak idején a nemi egyenlőség érdekében a feministák kivívtak.

Az influenszerek egy része azonban nem gondol ennyire mélyen bele a saját tevékenységébe – sokan egyszerűen csak kihasználják és meglovagolják a nők valós igényét – a gazdagság iránt vágyat, bármi áron.

„A férfiak úgyis csak csalódást okoznak”

Mielőtt letörölte volna közösségi oldalait, Sarah Allison, azaz Malibu Toast is a TikTokra készített népszerű videókat a trófeafeleségek csillogó világáról. Rendszeresen osztott meg posztokat a luxusutazásairól, miközben arról értekezett, milliárdosként hogyan tudja fancy programjait belesűríteni a szoros időbeosztásába. „Bármikor, amikor a milliárdos szót használtam, a posztok vírusszerűen terjedni kezdtek” – mondta,

Tiff Baira New York-i házasságközvetítő a világjárvány idején vált ismertté, miután arról kezdett videókat gyártani, miként fogjunk magunknak sugar daddyt. May Kalinu, New York-i luxusrandi-tanácsadónak kifejezetten a színes bőrű nők a célközönsége. Kalinu arra próbálja megtanítani követőit, hogyan házasodjanak be old money családokba, és teremtsenek generációs vagyont a gyermekeik számára.

A gazdagférj-fogó mozgalom legkiemelkedőbb alakja azonban egy texasi YouTuber, Leticia Padua – vagy ahogyan online ismerik, Shera Seven. Az egykori temetkezési vállalkozó és kétgyermekes anya jelenleg egy szoftverfejlesztő felesége, és több mint egy évtizede vlogol.

Shera Seven élete minden aspektusát megosztja a követőivel – a houstoni mindennapjaitól kezdve a Michael Jackson iránti rajongásáig, de az utóbbi években azzal vált valódi online hírességgé, hogy tanácsaival arra kezdte biztatni a nőket, ne randizzanak többé csóró pasikkal. Helyette célozzák meg a minél gazdagabb és idősebb férfiakat. Filozófiája szerint

a nőknek elsődlegesen a pénzért kellene házasodniuk – és később, remélhetőleg majd megszeretik a férjüket.

„A saját jövedelmedet tedd félre, és ne legyél többé egy munkásember barátnője. Ne legyél az a nő, aki felemeli maga mellé a pasiját, és segít kifizetni a számláit. És ne legyél kétségbeesett, ne ragaszkodj egy olyan férfihoz, akinek nincs pénze” – mondta egyik monológjában Shera Seven. A nő a házasságra úgy tekint, mint egy gyümölcsöző üzleti lehetőségre. Mint mondja, „a férfiak úgyis csak csalódást okoznak, így legalább egy jókora zsákmánnyal sétálhatunk el a végén”.  

„Ma már Rolexeket keresek”

Mielőtt megismerkedett volna Shera Seven videóival, a 31 éves, marketingszakemberként dolgozó Katrina random bárokban kereste a szerelmet. „Ma már Rolexeket keresek” – mondja mosolyogva. A nő a világjárvány idején talált rá Shera Sevenre a TikTokon, miközben két éve élt situationshipben egy olyan férfivel, aki még mindig a nagymamájánál lakott, csupán 8 dollárt keresett óránként, Katrinával pedig kifejezetten rosszul bánt.

„Én próbáltam őt valahogy talpra állítani. Pont olyan nő voltam, akikről Shera is mesélt a videóiban” – magyarázta. Shera Seven nyers előadása rögtön magával ragadta a nőt, és az életét elkezdte a randiguru tanácsai szerint szervezni. Ma már kizárólag elegáns helyeken szeret ismerkedni, a sikerek pedig nem maradtak el: néhány hónappal ezelőtt egy férfi, akivel akkoriban randizott, elrepítette őt és néhány barátját Miamiba, homárral és Dom Pérignonnal kínálta őket, ráadásul még 500 dollárt is fizetett Katrina társaságáért. 

 

Mióta követi Shera Sevent, Jasmine, a 31 éves houstoni IT-szakember egyre jobban megválogatja, milyen férfiakkal hajlandó randizni. Az influenszer iránti rajongását azonban a barátai előtt titkolnia kell, ők ugyanis nem értenek egyet Seven megközelítésével, és úgy gondolják, a randiguru valójában kurválkodásra bátorítja a nőket.

Jasmine nem akarja otthagyni a munkáját, a gondtalan élet számára nem azt jelenti, hogy a férfinak kell fizetnie a számlái 100 százalékát – csak a nagy részét. Egyszerűen egy olyan férfira vágyik, aki leveszi a válláról a terheket, ha majd később szülni és babázni szeretne. „Csak azt akarom, hogy valaki megadja számomra a biztonságot” – mondja. „Na, meg fizesse ki az összes nyaralásomat és a randinkat is. És lepjen meg néha egy Cartier-vel.”

Visszaforgatják az idő kerekét

Hasonlóan a tradwife influenszerekhez – akik szintén arra a biztatják a nőket, hogy lépjenek ki a munka világából – a gazdagférj-fogó mozgalom tagjai is egy rózsaszín mázba igyekeznek csomagolni az általuk hirdetett életformát. Tudomást sem véve a kevésbé habos-babos valóságról.

A  pénzügyi vagy gazdasági abúzus a nők elleni erőszak egyik leggyakrabban előforduló formájának számít. Nők tömegei élnek nap mint nap anyagi függésben a saját férjüktől: a pénz az ilyen esetekben a bántalmazók kezében a kontroll egyik eszközévé válik. Ezek a férfiak azért tartják anyagilag függésben a nőket, mert azok így sokkal nehezebben tudnak kilépni a párkapcsolatból, és megszabadulni az abuzív partnertől.

Egy olyan világban, ahol az adatok szerint minden negyedik nőt érinti valamilyen formában a párkapcsolati erőszak, rendkívül felelőtlen, sőt veszélyes dolog arra biztatni a nőket, hogy a saját munkájukat és anyagi függetlenségüket feladva, a pénzért cserébe teljesen szolgáltassák ki magukat a férfiaknak.

Mint ahogy arról sem szabadna elfeledkeznünk, mennyire nagyon törékenyek azok a női jogok, amiket a feministák az elmúlt pár száz évben harcoltak ki nekünk. A történelem nagy részében a nők nem számítottak teljes jogú állampolgárnak, ami a többi között azt is jelentette, hogy nem tanulhattak, nem dolgozhattak, nem rendelkezhettek saját vagyonnal, nem örökölhettek, nem nyithattak saját bankszámlát.

Életük legfontosabb célja a házasság volt, lehetőleg egy minél jómódúbb férjjel, hiszen csak ezáltal tudták garantálni maguk és gyerekeik számára az anyagi biztonságot. Születésük után előbb a saját apjuk, majd a házasság útján a férjeik tulajdonává váltak. 

A feministák hosszú évtizedeken át harcoltak a nők felszabadításáért. Nekik köszönhetjük, hogy a mai modern nőknek már nincs szükségük férfi partnerre ahhoz, hogy bankszámlát nyithassanak, vagy hogy vegyenek egy autót – az anyagi függetlenség lehetővé tette számukra, hogy egyedül is érvényesülni tudjanak, és ne a minél előbbi férjhez menés legyen az életük legfontosabb célja. 

A gazdagférj-fogásra buzdító influenszerek gyakorlatilag szembeköpik mindazt a harcot, amit a nők az elmúlt évszázadban az egyenlőségért vívtak.

Forrás: The Cut Fotó: Getty Images