Károly király az elmúlt években elképesztő vagyont gyűjtött össze

2024. május 19.
Károly király vagyona messze meghaladja édesanyja, a néhai Erzsébet királynő bevételét. De még így sem fért fel Anglia leggazdagabb embereinek 100-as listájára.
Jó hírek érkeztek Károly királyról a műtétje után

Károly király egy nagyon-nagyon gazdag ember – a vagyona 770 millió dollárra, vagyis több mint 274 milliárd forintra rúg. Ráadásul egyre csak gazdagodik, hiszen a Sunday Times 2024-es listája szerint (és a People magazin szerint) csak tavaly óta 12 millió dollárral nőtt a bevétele. De bármennyire is gazdag Károly király, még így sem fér be az Egyesült Királyság 100 leggazdagabb embere közé. Jelenleg a 258. helyen áll a kiadvány szerint.

Érdekes módon Károly király vagyona messze meghaladja édesanyja, a néhai Erzsébet királynő vagyonát – a Sunday Times 2022-es listája szerint a néhai uralkodó személyes vagyona 468 millió dollár volt, mielőtt az év szeptemberében, 96 éves korában elhunyt.

Károly király vagyona – miből áll?

A király egy korábbi segítője azt mondta, hogy Károly király úgy duzzasztotta ilyen tetemessé a vagyonát, hogy megtakarította a Cornwalli Hercegségből származó nyereséget. A hercegség egy nagy, 1 milliárd dolláros birtokból áll, amely földeket, farmokat, házakat és egyéb vagyontárgyakat tartalmaz. „A Diana hercegnőtől való válása 21 millió dollárjába került, ezért hát a válás után egyre óvatosabbá és takarékosabbá kezdett válni. Voltak olyan felvetések, hogy Kamilla jó sok pénzt hozott a kapcsolatukba, de ez nem igaz.”

Vilmos herceg jelenleg Wales hercege, a hercegséget pedig apjától örökölte meg a néhai királynő 2022 szeptemberében bekövetkezett halála után. „A hercegség olyan bevételt termel, amely a walesi herceget, a családját és jótékonysági tevékenységét támogatja” – írja a People.  A The Sunday Times beszámolója szerint Károly 2011 és 2022 között 42,6 százalékkal, több mint 31 millió dollárra növelte a hercegség éves nyereségét, és 2012 és 2022 között több mint 268 millió dollárt kapott a hercegségtől.

Egy új korszak kezdődött: vajon III. Károly lesz a reformer király?

A Sunday Times a norfolki Sandringham birtokot és a skóciai Balmoral kastélyt tartja Károly király legértékesebb tulajdonának, a Sandringham körüli mezőgazdasági terület értékét pedig több mint 360 millió dollárra becsülik. Károlynak számos más ingatlana is van, írja a People, például a Highgrove House az angliai Gloucestershire-ben és egy walesi otthon. Halála után Erzsébet királynő is ráhagyta befektetési portfólióját, amelynek becsült értéke körülbelül 151 millió dollár.

„A brit királyi család valódi vagyonát azonban rendkívül nehéz kiszámítani, mivel személyes ékszereik, ajándékaik és egyéb tárgyaik értéke ismeretlen, miközben a világ egyik legnagyobb műgyűjteményével is rendelkeznek” – írja a People. „Károly király emellett minden évben az adófizetők által finanszírozott uralkodói támogatást is kap az Egyesült Királyság kormányától, hogy fedezze a hivatalos feladatok és az otthonaik, köztük a Buckingham-palota fenntartásának költségeit.”

Forrás: marieclaire.com Fotó: Getty Images