5 meglepő indok, ami gátolhatja a fogyást

2017. április 26.
Mi lehet az oka, ha látszólag mindent helyesen csinálunk, mégsem indul be a fogyás? Az elhalasztott edzés vagy egy-egy becsúszott sütemény mellett, íme pár kevésbé közismert tényező, ami gátolhat minket a fogyásban.

Profimédia – Red Dot

1.    A diétád nem neked való

Csak azért, mert a legújabb szuperdiétával a legjobb barátnőd 15 kilót fogyott, nem azt jelenti, hogy te is tudsz fogyni ugyanezen módszerrel. Egy 2015-ös izraeli kutatásban, – melyben 800 résztvevő ugyanazt a diétát követte, kiderült, hogy a résztvevők tápanyagfeldolgozása a diéta során teljesen más ütemben történt, emellett szélsőséges vércukoreredményeket is produkáltak.

Mi a megoldás?

Az orvosod vagy dietetikusod segítségével és egy személyre szabott diétás program kialakításával a számodra legideálisabb módon kezdődhet az életmódváltás.

2.     Hiányoznak a mikrotápanyagok

Ha nem követed részletesen az étrended összetételét, könnyen úgy tűnhet, hogy sokkal egészségesebben étkezel, mint amennyi hasznos tápanyagot ténylegesen be is viszel a szervezetedbe. Egy 2015 szeptemberi kutatásban a résztvevők több mint 75%-a azt nyilatkozta, hogy napi szinten nagy hangsúlyt fektet az étkezésre. Ennek ellenére a kutatás során kiderült, hogy több mint a felük nem fogyasztott megfelelő mennyiségű, kulcsfontosságú mikrotápanyagot, amelyek elengedhetetlenek a fogyáshoz.

Mi a megoldás?

Próbáld meg ne csak a kalóriákat, hanem az egyéb tápanyagokat is számolni az étrendedben.

3.     Nem fogyasztasz elég jófajta szénhidrátot

Ha a diétád alapját a szénhidrátok teljes kiiktatása jelenti, akkor ideje ennek véget vetni! Az úgynevezett rezisztens keményítő az az elemi rost, ami ugyan nem szívódik fel a szervezetben, de hosszantartó teltségérzetet eredményez, így segíthet a fogyásban.

Mi a megoldás?

Az étkezésedbe építs be naponta két szelet teljes kiőrlésű rozskenyeret, egy közepes méretű banánt és fél bögre lencsét, – így fedezheted a napi rezisztens keményítő-bevitelt.

4.     Nem fogyasztasz elég jófajta zsírt

Tévhit, hogy a zsírok teljes kiiktatásával lehet csak fogyni: rendszeresítsük a diétánkban a jófajta zsírokat! A zsír két fajtája a telítetlen és telített zsírsav: mindkettő elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működése számára, hiszen azon túl, hogy teltségérzetet eredményeznek, energiához juthatunk általuk, és a gyulladást is csökkentik a szervezetünkben.

Mi a megoldás?

Egészítsd ki a diétádat jófajta zsírokkal, például telítetlen zsírsavakban gazdag olívaolajjal, avokádóval, mogyoróval és telített zsírsavakban (például omega-3 zsírsavban) gazdag lazaccal, makrélával, szardíniával, lenmaggal és dióval.

5.     Túl gyorsan eszel

Ha túl gyorsan befalod az ételt, akkor a testednek nincs ideje jelet adni az agyadnak, hogy „állj, tele vagyok!” Egy 2014 márciusi tanulmány rávilágított arra, hogy azok, akik lassabb tempóban esznek, kevesebb kalóriát visznek be, és hosszabbtávon érzik magukat jóllakottnak.

Mi a megoldás?

Próbálj meg a nem-domináns kezeddel enni, tedd le a villát minden falat után, vagy figyelj arra, hogy minden falatot minimum ötvenszer rágj meg.