Ezekkel az alapozótechnikákkal nem lőhetsz mellé

2018. április 21.
Ahogyan a neve is mutatja, az alapozás az alaplépés egy ütős smink elkészítéséhez. Következzenek Németh Bianka, a Brush bloggerének tippjei egy bombabiztos sminkalap eléréséhez.

1. Előkészítés

Minden smink alapja egy megfelelően előkészített arcbőr. Tisztítás, radírozás, tonizálás, hidratálás: ez a mesternégyes elengedhetetlen a tökéletes végeredményért.

Míg a tisztítást minden reggel és este, a radírozást heti 1-2 alkalommal érdemes megejtenünk, hiszen ha ez nincs meg, az elhalt hámsejteken nem fog átjutni semmiféle hatóanyag a bőrünkbe.

Hiba, ha  nem használunk külön tonikot is, hiszen az arctisztító micellás vizek nem ugyanazt a hatást érik el, mint egy jó arctonik, így bőrtípusunknak megfelelően alkoholos vagy alkoholmentes verziót érdemes beszereznünk és alkalmazni minden arclemosás után. Csak ezt követően érdemes felvinni az éjszakai vagy nappali hidratáló arckrémet vagy primert a tökéletes finish érdekében.

A most divatos primereket a T-vonalra és szemhéj alá érdemes felvinni sminkelés előtt azoknak, akiknek átfényesedésre hajlamos a bőrük.

2. Mivel és mikor vigyük fel az alapozót?

Egyéni preferencia kérdése, hogy ecsettel, szivaccsal vagy a kezünkkel visszük fel a sminket. Az viszont alapszabály, hogy csak tiszta kézzel és eszközökkel sminkeljünk.

Abban viszont már megoszlanak a vélemények, hogy mikor is vigyük fel az alapozót. Komolyabb szemsmink esetén érdemes lehet a szem elkészítését követően alapozni, de ha csak egy mindennapi sminket készítünk, akkor nyugodtan kezdhetünk az alapozással is.

3. Csodakontúr

A színes, pattanásokat és sötét karikákat kiegyenlítő korrektorok után 3 színre van szükségünk ahhoz, hogy egy kis optikai trükkel a legelőnyösebb vonásainkat emeljük ki. A bőrünkkel megegyező szín mellett egy annál világosabb árnyalattal az „árnyékos” részeken tudunk javítani, míg  egy sötétebb színnel az arc mélységét tudjuk fokozni.

4. Alapozóválasztás

Az egyik legfontosabb kérdés az alapozóválasztásnál a szín. Ha három csíkot húzunk a nem sminkelt homlokunkra, állunkra és a dekoltázs környékére az üzletben, akkor egy pillanat alatt megtalálhatjuk a tökéletes árnyalatunkat.

A szín mellett a fedés is kardinális kérdés a drogériák polcai előtt állva. Ha úgy érezzük, hogy túl maszkos hatást kelt rajtunk egy-egy termék, akkor sem kell kétségbeesnünk, legtöbbször ez azért van, mert túl sokat vittünk fel az alapozóból. Kísérletezzünk, és csökkentsünk az alapozó mennyiségén vagy hígítsunk kicsit rajta a nappali arckrémünk segítségével.

A nyári időszakban nagyon fontos, hogy fényvédő faktorral rendelkező alapozót válasszunk, de a nagy melegben alapozó helyett a sokkal lazább BB/CC/DD krémek lehetnek a megmentőink.

5. Fixálás

A zsírosodó bőrnél elengedhetetlen az alapozást követő a mattító púderezés is, de a normál bőrrel rendelkezőknek is jó szolgálatot tehet egy fixáló réteg, mely segítségével sokkal tovább kitart a sminkünk. E mellett a divatos fixáló permetekkel is érdemes kísérletezni, különösen ha alkalmi sminket viselünk.