Bőrtípuskörkép a Föld körül

2019. január 31.
A sötétebb bőr kevésbé ráncosodik, az ázsiai bőr érzékenyebb, a kaukázusi bőrtípuson korábban tűnnek fel az öregségi foltok… Vajon ezek csak városi legendák, vagy etnikai hovatartozásunk befolyásolja bőrünk szerkezetét és megjelenését is?

UV határok nélkül

Minden bőrtípusnak szüksége van UV sugárzás elleni védelemre, de a szükséges védelmi szintet leginkább bőrünk színe határozza meg, írja sajtóközleményében a Foreo cég. A világos bőrt jobban károsíthatja az UV- sugárzás, így a fehérebb bőrű nők hajlamosabbak a napsugárzással kapcsolatos bőrelváltozásokra, úgymint a szeplőkre, a ráncokra, valamint a száraz bőrre. A sötét bőr jobban védekezik az UV-sugárzás ellen; ennek átlagos UV-B védőszáma 13, szemben a világos bőrűek 3-as faktor számával!

Fotó: Fezbot2000, Unsplash

Bőrgondok

Ha a bőr természetes védelmi rendszerét megzavarják, a védő funkcióját nem tudja tökéletesen ellátni, és irritálódhat, fertőzés léphet fel. Ez a folyamat minden bőrtípusra jellemző, de egyes kutatások szerint legkevésbé a sötétebb bőr reagál az irritációra, a mediterrán bőrtípus ellenállóbb a kaukázusi típusú bőrnél, és az ázsiai emberek bőre irritálódik a legkönnyebben.

Mi a helyzet az öregedéssel?

Senki sem állíthatja meg a bőr öregedését. Ez egy természetes folyamat, de a ‘hogyan’ nagyban függ attól, milyen etnikai csoporthoz tartozunk:

● Az öregedés jelei kevésbé látványosak és csak később kezdődnek a sötétebb bőrön. Ez azért van, mert ez a bőrtípus több melanint tartalmaz, és jobban védett az UV sugaraktól.
● A világosabb bőrön az öregedés finom vonalakat és ráncokat rajzol, míg a sötét bőrön jellemzően inkább mély redők jelentkeznek az öregedés fázisában.
● Az idő múlását jelző öregségi foltok minden bőrtípuson megjelenhetnek, mégis sokkal jobban láthatóak a kaukázusi és az ázsiai bőrön, mint a sötétebb bőrtípusoknál.

Kutatások alapján tudjuk, hogy minden bőrtípuson belül hasonló öregedési folyamatok játszódnak le. Érdekes azonban, hogy kultúránként eltér, mi aggaszt minket leginkább a folyamatban: az észak-európai nők az öregedéshez elsősorban a ráncokat társítják, míg az ázsiai hölgyeket inkább a pigmentációs problémák aggasztják az öregedés kapcsán.

Hintőpor, az indiai szupersláger – Borotalco hintőpor

Fürdőszobák titkai

Láthatjuk, hogy az emberi bőr mindenhol hasonló, mégis sokban különbözik, szóval ne csodálkozzunk rajta, ha a bőrápolási rutinok is nagy változatosságot mutatnak! A brazil hölgyek számára a haj, a test és a körmök kondíciója a legfontosabb, míg Indiában a higiénia és a jólápoltság kiemelt jelentőséggel bír, így ott a bőrük fénylése ellen és tisztaságérzetük növelése érdekében gyakran használnak hintőport. Kínában a bőrápolás elmaradhatatlan része a masszázs: a reggeli arcápolási szokás egyik eleme, hogy a kínai nők hagyományos masszázs technikával készítik elő a bőrüket.

Kínában reggelente egy masszázs is belefér a rutinba – Foreo Luna 2

Az áttetsző bőr a japán hölgyek elvitathatatlan jellemzője. És ki nem hallott már a koreai 10 lépéses arcápolási rutinról? A koreai nők vallásos módon követik a sorrendet, hogy irigylésre méltó bőrük legyen. A rutin lényege a tisztítás, a bőr PH értékének kiegyensúlyozása, az előkészítés, a hidratálás és végül a védelem.

A koreai szépségrutin fontos része a tisztítás is – Chok Chok, Whamisa bio arclemosó víz