A meditáció az új botox

2019. május 15.
Manapság nincs olyan, aki teljesen ki tudná szorítani a stresszt az életéből. Pedig a belső feszültség az egész szervezetre, így a bőrre is negatív hatással van. Fokozza például a bőrproblémák és a nemkívánt ráncok megjelenését is. Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla megosztja veletek, hogyan védhető ki mindez egy kis meditációval.


Ráncok, fellángoló ekcéma és pattanások

A stressz az egész szervezetedre, így a bőrödre is hatással van. Megfigyelted már, hogy amikor stresszes vagy, sokkal nagyobb eséllyel jön elő az ekcémád/herpeszed/pikkelysömöröd, és több lesz a pattanásod? Valószínűleg, ha belenézel a tükörbe, fakóbbnak és fáradtabbnak is látod a bőröd… Mindez azzal magyarázható, hogy stressz hatására az adrenalin mellett nagy mennyiségű kortizol szabadul fel a szervezetben, ami támogatja a gyulladásos folyamatok kialakulását. A bőr érzékenyebbé, „sebezhetőbbé”, irritálhatóbbá is válik, ezért előfordulhat például, hogy egy olyan arcápolóra, ami eddig semmi gondot nem okozott, hirtelen kipirosodással reagálsz.

Sajnos a konstans feszült lelkiállapot hosszú távon a bőr fiatalságának megőrzésének sem kedvez. Ilyenkor a felgyorsuló véráramból a nélkülözhetetlen tápanyagok nem tudnak rendesen felszívódni, ráadásul a bőr oxigénellátottsága és kollagéntermelése is csökken. Kutatások kimutatták, hogy a kortizol 50%-kal csökkentette a hialuronsav képződését is, ami a bőr nedvességmegtartó képességéért felel. Ha nincs belőle elég, az bizony száraz, repedezett, ráncos bőrhöz vezet.
Ez így elég rosszul hangzik, főleg, ha stresszes a munkád és nincs más választásod, muszáj csinálnod. Nyugalom, van megoldás: csak szánj napi 5 percet egy kis meditációra. A meditáció, relaxáció bizonyítottan képes visszafordítani a stressz romboló hatásait.

Nem kell hozzá se oltár, se fél óra szabadidő

Szinte biztos vagyok benne, hogy a legtöbben azért nem meditálnak, relaxálnak, mert azt gondolják, hogy ehhez minimum fél-egy óra szabadidőre, síri csendre, oltárra, gyertyagyújtásra és még ki tudja mi egyébre van szükség. És hát ezek egy rohanós ember hétköznapjaiba nyilván nem férnek bele. Most akkor elárulom, hogy ezek közül egyik sem kell ahhoz, hogy egy kicsit ellazítsd a tested és az elméd. Persze, minél több időd van, annál jobb, de napi 3-5 perc is tökéletes és egyértelműen több mint a semmi. Nem kell hozzá semmilyen hókuszpókusz, végezheted reggel, ébredés után vagy este, lefekvés előtt az ágyadban fekve, de akár a villamoson is útban a munkahelyed felé.


Csukd be a szemed, lazítsd el a tested és néhány percig csak figyeld a légzésed. Számolhatsz is közben (4 számolásra lélegezz be, 8 számolásra lélegezz ki) – ez segít kizárni a kavargó gondolatokat. Ha mégis bekúszna egy gondolat, akkor hagyd, hogy jöjjön, ne állj ellen, csak ne menj bele. Úgy tekints a gondolatokra, mintha a felhőket figyelnéd az égen.

Persze, letölthetsz meditációs appokat is a telefonodra, vagy Youtube-on is kereshetsz vezetett relaxációkat, ha úgy érzed, neked így könnyebben menne a dolog. A lényeg, hogy kezdd el, igyekezz minden nap csinálni, és figyeld meg, hogy érzed magad utána.

Így hat a meditáció a bőrre

– Ellazítja az arcizmokat
Meditáció, relaxáció közben nemcsak a tested, de az arcod izmai is ellazulnak, a ráncok kisimulnak. Ha rendszeresen végzed a fenti gyakorlatot, kevésbé hat majd rád egy-egy stresszes élethelyzet, a káros öregítő folyamatok beindulásának megelőzése mellett az arcizmaid is kevesebbszer fognak görcsösen összerándulni. Ergo kevesebb ráncod lesz.

– Friss oxigént juttat a bőrsejtekhez
Meditáció közben javul a vérkeringés, így több oxigén és tápanyag jut el a bőrsejtekhez is. Nem beszélve arról, hogy a kollagén- és hialuronsav termelődése is fokozódik.

– Segít jobban aludni
A stressz alvásproblémákat is okozhat (amit szintén stressznek él meg a szervezet), ezt is ellensúlyozza a meditáció. Segítségével könnyebben ellazulsz, és mélyebb, pihentetőbb alvásban lesz részed. Ha pedig jobban alszol, a bőröd is aktívan képes regenerálódni, így üde és egészségtől sugárzó lesz.

– Több energiát ad
A meditáció tulajdonképpen nem elvesz a napodból, hanem hozzáad. Hiszen több energiát nyerhetsz általa. Ennek köszönhetően lehet, hogy nem lesz szükséged arra a harmadik kávéra vagy cukros sütire délután 3-kor, hogy életben tartsd magad a munkaidő végéig. Kevesebb cukor, kevesebb kávé = szebb, feszesebb, ragyogóbb bőr.

– Növeli az önbizalmad
Ha megtapasztalod, hogy mennyivel kisimultabb, ragyogóbb, élettel telibb lesz a bőröd meditáció után, rá fogsz kattanni. Ha pedig szép a bőröd, az önbizalmad is több lesz. Ez pedig a legszerencsésebb ördögi kör, amibe belekerülhetsz.

Fotó: Unsplash