Növények a kozmetikumokban – bőrbarát sminktippek egy profi sminkestől

2019. június 27.
Szépségbloggerünk, Páll Adrienn, a New School of Makeup Sminkakadémia vezető oktatója ezen a héten azoknak ad tippeket, akik sminktermékek terén szeretnének a természetes összeteveők irányába elmenni.

Mi nők szépülni akarunk. Nagyon. A vegyipar ezt erején felül igyekszik kiszolgálni. De a káros mellékhatások tekintetében – hála az internet mindenre kiterjedő információözönének – egyre kevésbé lehet sumákolni. Egyre több mesterséges összetevőről derül ki, hogy egészségkárosító hatása van. Ezért az elmúlt években a szépségipar inkább a növényekben és a gyümölcsökben rejlő gyógyerőhöz fordul.


Szinte nincs olyan ember a környezetemben, aki ne szenvedne valamilyen allergiától, érzékenységtől, intoleranciától. Fontos tudnunk, hogy minden, ami a bőrünkre kerül, ha különböző mértékben is, de a szervezetünk részévé válik, felszívódik és beépül a pórusainkon keresztül. Az ősi kultúrákból ismert gyógynövények, gyümölcskivonatok ismét a megoldást jelenthetik azzal a plusszal, hogy már a technológia is rendelkezésre áll a hatóanyagok megóvásában és tartósításában. Valljuk be, ez egy nagyon jó irány.


Ugyanakkor fontos tudni, hogy a klasszikus gyógynövények is allergizálhatnak. Tipikus példa erre a kamilla, ami híres intenzív gyulladás-gátló hatásáról, mégis sokaknál allergiás reakciókat vált ki.

Ezekre figyeljünk, ha új termékekkel kísérletezünk:

– Amennyiben voltak már allergiás tüneteid, (viszketés, hólyagosodás, kipirosodás, bőrégés) érdemes allergia tesztet csináltatni.
– A használatban lévő arcra kerülő termékeidet fokozatosan cseréld csak le, ne legyen drasztikus a váltás.
– Tegyél próbát a kiválasztott termékcsalád tesztereivel, mielőtt beruházol.

Íme, néhány naturális csodaszer és annak jótékony hatásai:

Édesgyökér: bőrsimító, puhító hatással van a bőrre
Fehér fűz: intenzív gyulladáscsökkentő, nyugtató funkciót lát el
Narancs kivonat: frissít, vitalizál és rengeteg vitamint tartalmaz

Fotó: SZ.R. – NSM Senior Team

Szöveg: Páll Adrienn, New School of Makeup Sminkakadémia