A legdurvább bőrápolási hibák, amiket elkövethetsz

2019. október 09.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla azokat a tipikus, gyakran elkövetett bőrápolási bakikat veszi górcső alá, amiket, ha ezentúl elkerülsz, máris rengeteget teszel a bőröd egészségéért.

Szivaccsal mosol arcot

A nagy zero waste trend hatására talán te is beszereztél valamilyen természetes tengeri szivacsot, és azt gondolod, hogy ha ezzel mosol arcot, akkor nemcsak a környezetnek teszel jót, de a bőrödnek is. Hát sajnos el kell szomorítsunk, ugyanis pont az ellenkezője igaz. Bármilyen szivacs, ami megszedi magát vízzel, remek táptalaja a baciknak, így csak még több bőrproblémát okozol magadnak. Nincs szükség szivacsra (arckefére sem), a kezed tökéletes szolgálatot tesz, ha arcmosásról van szó. Arra is ügyelj, hogy külön törölközőt használj az arcodra, és ezt cseréld minden nap.


Forró vizet használsz

A forró víz erőteljesen szárítja és irritálja a bőröd. A langyos hőfok a legideálisabb, ha a pofidról van szó.

Szulfátos arclemosót és/vagy szappant használsz

A szappanokkal az az egyik probléma, hogy nagyon magas a pH-juk, azaz túl lúgosak a bőrnek, ami meg inkább enyhén savas, így kibillen az egészséges egyensúlyából. A másik pedig, hogy sok szappan túlságosan „aktívan” tisztít és lemossa a bőr védőrétegét képező olajokat is a bőröd felszínéről. Ugyanezt teszik a szulfátok is (SLS) egyébként, ha tehát ilyesmit látsz az arclemosód összetevőlistájában, gyorsan cseréld le egy gyengéd, nem habzó géles vagy krémes/olajos változatra.


Egyszerre mosol hajat és arcot

Ha rendszeresen zuhanyzás, netán hajmosás közben mosol arcot, szintén hibát követsz el. Az egyik, hogy nagy valószínűséggel melegebb vizet engedsz az arcbőrödre, mint kellene (lásd 2-es pont), a másik pedig, hogy ha esetleg még azt is hagyod, hogy a samponod lefolyjon az arcodon, akkor extra irritációnak teszed ki bőröd. A sampon nem arclemosáshoz való, és valószínűleg sokkal agresszívebb is, mint kellene. Szóval inkább menj biztosra: zuhanyozz le, és előtte vagy utána külön moss arcot.

Alkohol van a tonikodban

A tonik arra való, hogy arcmosás után visszaállítsa a bőr pH-ját, előkészítse a bőrt a következő lépésre (szérum, arckrém), segítse ezek felszívódását, és jó esetben valamennyire hidratáljon is. Igen ám, de ha alkoholt tartalmaz a tonikod, akkor mindezek helyett garantáltan szanaszét szárítod a bőröd. Nézd meg az INCI listát és ellenőrizd, hogy a következő alkoholokat nem tartalmazza: alcohol, alcohol denat, ethanol, denature alcohol, methanol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol, SD alcohol. Vannak alkoholok, amiktől nem kell tartanod, ezek a zsíralkoholok és hidratálnak is: pl. cetyl/cetearyl alcohol, myristyl alcohol, setaryl alcohol, lauryl alcohol.


Túl sok vagy túl kevés terméket applikálsz az arcodra

Nem feltétlenül jó, ha egy elképesztően jónak kikiáltott anti-aging szérummal szó szerint locsolod az arcod – attól nem lesz erősebb a hatása. Csak a szérumod és a pénzed fog rohamos ütemben fogyni, a ráncaid biztosan nem. De az sem szerencsés, ha a fényvédődből meg nem viszel fel eleget – hiszen így nem fog kellő védelmet biztosítani. A teljesség igénye nélkül, fényvédőből kb. egy ötforintosnyi (teáskanálnyi), szérumból kávészemnyi, arckrémből kontaktlencsényi, szemkrémből egy rizsszemnyi az ideális mennyiség.

Rosszul használod a fényvédődet

Ha odáig már eljutottál, hogy minden nap használsz fényvédőt (ősszel/télen min. 15-25, tavasszal/nyáron 30-50 faktor), akkor dicséretet érdemelsz. Azonban még itt is el lehet bukni, hiszen nem mindegy, hogy hogyan viszed fel. Belekevered az arckrémedbe, alapozódba? Ezzel sajnos csökkented az SPF védelmet, hiszen tulajdonképpen hígítod, ezek a formulák pedig úgy vannak kitalálva, hogy önmagukban használjuk őket. Ha nem a bőrápolási rutinod utolsó lépéseként viszed fel, hanem utána még rákensz egy kis hidratálót, szintén bakizol. A fényvédőt követően már csak az alapozód vagy BB krémed jöhet. Ezt is egy kis várakozási idő után applikáld fel óvatosan, vigyázva, hogy le ne dörgöld a fényvédőt az arcodról.

Fotók: Unsplash