7 tipp, hogy 2020-ban szebb és egészségesebb legyél

2019. december 30.
Az egészségért tenni kell, az új év pedig ideális lehet ahhoz, hogy egészségesebb életmódra váltsunk.

A stressz, a mozgásszegény életmód, a rendszertelen étkezés és a dohányzás mind hozzájárulnak az olyan betegségek kialakulásához, mint például a cukorbetegség, szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a daganatos megbetegedések. Természetesen egy új életmód bevetése nem megy egyik napról a másikra, de hogy könnyebb legyen a váltás, az AVON szakértőjének segítségével összegyűjtöttünk néhány olyan javaslatot, amivel sokat tehetünk magunkért, hogy egészségesebbek, üdébbek, energikusabbak legyünk.

 • Az első lépés ahhoz, hogy az új évben valóban teljesíteni tudjuk a célokat és fogadalmakat, hogy értékeljük az előző évet és írjuk össze, hogy mit sikerült megvalósítanunk az előző évi fogadalmak közül, min szeretnénk változtatni és gondoljuk végig, hogyan tudjuk ezt megvalósítani. Erre azért van szükség, mert az egészségtudatos életmód kialakítása egy hosszú folyamat, ami eleinte sok odafigyelést igényel.

• A minőségi pihenésre is időt kell szakítani. Ha kipihentük magunkat, sokkal hatékonyabbak vagyunk, és jobban viseljük a stresszt is. Az új évben törekedjünk arra, hogy a mindennapi rohanás mellett szakítsunk időt a pihenésre és magunkra.

• A legtöbben minimum napi 8 órát ülünk, ezért a mozgást rendkívül fontos beépíteni a mindennapokba. A sportot fokozatosan kell elkezdeni, mert a túlzásba vitt edzéssel többet ártunk magunknak, mint használunk. Ha van rá módunk, próbáljunk ki több mozgásformát, de ha otthon tornáznánk, ma már rengeteg online elérhető mozgásprogram közül válogathatunk. Vannak applikációk is, amik az alkatunkhoz igazítják a gyakorlatokat. Azok, akik még nem érzik magukban az erőt a tornázáshoz, próbáljanak meg naponta minimum 20-30 percet sétálásra fordítani.

• Az étkezés kritikus pontja az egészséges életmódnak, amire időt kell szánni. Törekedjünk a rostban gazdag táplálkozásra, fogyasszunk minél több zöldséget és gyümölcsöt. Próbáljuk kerülni a cukrot és a gyorsan felszívódó szénhidrátot. Segítség lehet, ha minden hétre előre kinézzük a recepteket, amiket főzni szeretnénk, és így nem kell hét közben ezzel foglalkoznunk. Írjuk össze, hogy adott dolgokat mivel tudunk helyettesíteni és néhány hét után már automatikusan azt emeljük le a boltok polcairól.

• Az olyan káros szenvedélyekről, mint például a dohányzás, érdemes minél előbb leszokni, mert rengeteg kóros megbetegedés melegágyai, és a bőrünk szépségére is káros hatással van. Tűzzünk ki heti célokat és motiváljuk magunkat a dohányzásról való leszokásra, pl. számoljuk ki, hogy havi szinten mennyit költünk cigarettára és mi mindent tudnánk venni ebből a pénzből.

• Az alkoholról nem kell teljesen lemondani, de ügyelni kell a mennyiségre, mert a túlzott alkoholfogyasztás hatalmas károkat okoz a szervezetben, ahogyan a bőrünk is megsínyli. Inkább igyunk ritkábban, de akkor minőségi italokat. Érdemes évente egyszer egy száraz hónapot tartani, amire például a január tökéletes lehet.

• Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt, hogy mennyire fontosak az egészségügyi szűrések. Amennyiben nincs tünetünk, évente egyszer legalább csináltassunk teljes labort, látogassunk el nőgyógyászunkhoz (férfiak urulógusukhoz), nézessük meg vérnyomásunkat, szemünket, anyajegyeinket és vegyünk részt az ingyenes szűrővizsgálatokon. Senki sem szeret orvoshoz járni, azonban vannak olyan betegségek – mint például a mellrák –, amelyek időbeni felismerése életmentő lehet.

Fotó: Getty Images