Matcha latte – ezért idd a makulátlan bőrért!

2020. január 10.
A matcha egyelőre nem megy ki a divatból, legalábbis reméljük, hiszen az egyik legszuperebb bőrszépítő, ránctalanító, telis-tele antioxidánsokkal, vitaminokkal. Szépségbloggerünk, Peonilla garantáltan meggyőz, miért fogyaszd mindennap, sőt a legfinomabb matcha latte receptet is megosztja veled.

A matcha japán zöld tea, aminek a különlegessége, hogy az ún. Camellia sinensis (tea) legzsengébb, legfiatalabb leveleit teljes egészében felhasználják – ezt gőzölik, őrlik finom porrá – szemben a sima zöld teával. A teacserjék ugyanúgy növekednek, de a betakarítás előtt 20-30 napig árnyékban termesztik, így a növény elkezd rendkívül sok klorofillt, L-theanint és egyéb tápanyagokat termelni. Ennek köszönheti a benne található elképesztő mennyiségű antioxidánst és vitamint, valamint a gyönyörű zöld színt is.

Hogyan lesz szép, ráncmentes a bőröd tőle?

Habár a hagyományos zöld tea is nagyon egészséges, a matcha kutatások szerint 10-szer annyi tápanyagot és 137-szer több antioxidánst tartalmaz. Ezek közül is az ún. katechineket, amelyek a leghatékonyabb, legegészségesebb antioxidánsok közé tartoznak. A legkiemelkedőbb az EGCG (epigallocatechin gallate), ami a matchában a létező összes növénynél nagyobb mennyiségben van jelen. Ennek köszönhetően mindennél hatékonyabban veszi fel a harcot az oxidációs, azaz öregítő, ráncosító folyamatokkal (pl. napsugárzás, szmog, stressz, sok cukor és zsír, mozgáshiány stb.) és védi a kollagénrostokat a károsodástól.

Támogatja az oxigénszállítást is a bőrsejtekhez, így puhábbá, rugalmasabbá, feszesebbé teszi a bőrödet. Klorofill tartalma miatt nagyon szuper vértisztító, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, ezért az olyan bőrproblémákon is segít, mint például a pattanások, a kipirosodás (rosacea), túlérzékenység vagy más gyulladással járó tünetek. A matcha mindemellett a bőr számára fontos A-, B-, C-, E- és K-vitamint is tartalmaz, sőt sok emésztést serkentő rostot is.

A szépséged mellett az egészségedre is fantasztikus hatással van, hiszen erős rákellenes növény, erősíti az immunrendszert, stabilizálja a vércukor- és koleszterinszintet, csökkenti a stresszt, lassan felszabaduló koffeintartalma éberré, koncentráltabbá tesz, mi több, gyorsítja az anyagcserét és a zsírbontást is.

Hogyan használhatod a matcha port?

Por állagánál fogva nagyon sokrétűen felhasználhatod: keverheted zabkásába, smoothie-kba, krémlevesekbe, szószokba, sőt guacamoleba, fagyiba vagy süteményekbe is. Kísérletezz vele bátran.

Extra tipp: Egy késhegynyi matcha port néhány csepp vízzel keverve célzottan pattanásokra is kenheted DIY pattanástalanítóként. Nagyon hatásos, hamar leviszi a gyulladást. De méregtelenítő pakolást is készíthetsz fél teáskanál matcha por és 2 teáskanál joghurt vagy kefir összemixelésével. Tehetsz bele egy icipici mézet is az extra antibakteriális, bőrtisztító hatásért. Vidd fel egy ecset segítségével az arcodra, hagyd rajta 10 percig, majd langyos vízzel öblítsd le. Azonnal látni fogod a ragyogásfokozó, nyugtató hatását.

Honnan tudod, hogy jó minőségű?

Elsősorban onnan, hogy Japánból származik és nem Koreából vagy Kínából. Az is árulkodó, hogy élénk, már-már vibrálóan zöld színe, friss zöldséges illata van és nagyon finom púder állagú. A rossz minőség jele a nagyon keserű utóíz. Az olcsóság szintén nem jó jel sajnos. Kizárólag olyat válassz, ami 100% matchából készült, cukrot vagy tejport és egyéb adalékanyagokat nem tartalmaz.

Matcha latte recept

Hozzávalók:

1 csapott tk matcha por
1 dl forró (80 fokos) víz
1 tk méz (ízlés szerint)
2 dl mandulatej (vagy más habosítható növényi tej)
csipet vanília kivonat
csipet fahéj

Elkészítés:

Egy kis edényben melegítsd fel a vizet, de vigyázz, hogy ne legyen túl forró, a forralás ugyanis hatástalanítja az antioxidánsokat a matchában. (Fel is forralhatod, csak akkor hűtsd vissza). Add hozzá a matcha port és a vaníliát.

A recept és a cikk folytatásáért kattints Peonilla oldalára!

Fotók: Unsplash