Bőrfeszesítő módszerek A-tól Z-ig

2020. január 25.
A különböző bőrfeszesítő eljárások régóta foglalkoztatják az embereket, a történelem során pedig sok mindent igyekeztek bevetni a szépülés érdekében. Mutatjuk, melyek a modern kor legbeváltabb módszerei.

Annak idején már Kleopátra is kecsketejben fürdött. Igaz, ő a bőre szépségéért és nem a ráncai miatt. A 39 évet élő Kleopátra végül nem ért meg matuzsálemi kort, de mindettől függetlenül nagyjából éppen ez az az idő, mire bőrünk kollagéntartalmának 10%-át elveszítjük. Ekkor indul meg a bőrmegereszkedés és ráncosodás folyamata is. De napjainkban már 40 éves kor előtt is bőven eszünkbe juthat a bőrfeszesítés gondolata.

Bőrfeszesítő eljárások – Mit tehetünk?

Ez attól függ, hogy milyen erős a probléma és persze függ a kortól is. A bőr víztartalmának a csökkenése akár 20 évesen is komoly táskákat varázsolhat a szemek alá. De ne szaladjunk annyira előre. Nézzük meg, hogy a bőrfeszesítés témakörében milyen eljárások léteznek, és hogy mennyire lehetnek ezek hatásosak.

Bőrfeszesítő edzés

A bőrfeszesítő edzés és tornagyakorlatok a bőrt pont nem feszesítik, de az izomzat tónusát növelik. Így ha a látvány a petyhüdt izomzat következménye, akkor igenis jó szolgálatot tesznek a különböző izomtömeg növelő vagy szálkásító gyakorlatok.

Bőrfeszesítés masszázzsal

A különböző masszázsok nemcsak az izomzatot, de a lelket is ellazítják. Mindemellett javítják a bőr vérkeringését és fokozzák a nyirokkeringést is. Ezáltal pedig serkentik a méregtelenítő folyamatokat. Így jó hatással vannak a bőrre, és javíthatják a narancsbőr állapotát is. Bőrfeszesítés terén azonban valódi hatásuk nincsen.

Bőrfeszesítés hidratáló krémekkel

A hidratáló krémek valódi bőrfeszesítő hatással rendelkeznek és el is tüntethetik a ráncokat. Hatásuk azonban csak átmeneti mivel azon alapul, hogy olyan anyagot juttatnak a bőrbe, ami extra mennyiségű vizet képes megkötni, így a bőrfeszesítő hatást a bőrben rekedt víz okozza. Sajnos ezek az anyagok lebomlanak, elszállítódnak és hatásuk csak pont addig érvényesül, amíg ott vannak. A másik probléma ezzel a módszerrel, hogy ezek a krémek nem tudnak lejutni a bőr mélyebb rétegeibe. Így kevés olyan krém van, ami valóban hidratál is.

Testtekercselés

A testtekercselés célja, hogy a méregtelenítő, keringésfokozó vagy hidratáló anyagok felszívódását fokozza. Hogy? Úgy, hogy az adott anyag tovább van a bőr felületén a tekercselésnek köszönhetően. A krémek, gélek hatása azonban nem más, csak némileg fokozható a módszerrel.

Bőrfeszesítés vákuummal

A vákuum klasszikus elődje a köpölyözés, ahol kis csészékben hő segítségével hoznak létre negatív nyomást és az eszköz így szívja rá magát a bőrre. Ma már direkt szívó hatású szerkezetek is vannak, melyek erősebb szívásra is képesek, mint a valódi köpölyözés. A bőr és a bőralja átmozgatásával tonizálják az egész bőrt. Javítják annak keringését, fokozzák a méregtelenítő folyamatokat, így a narancsbőr egyik okát megcélozva ott érnek is el eredményt. Bőrfeszesítés szempontjából azonban a módszernek nincs hatása, sőt, hosszú távon a bőr megnyúlását okozhatja, így a bőrfeszesítés szempontjából inkább kerülendő eljárásnak mondható.

Mezoterápia

A mezoterápia egy átfogó fogalom, mivel a mezo középsőt jelent, és elvileg minden olyan módszert ide sorolhatnánk, ami nem csak a bőr külső rétegét célozza. A név azonban redukálódott a mikrotűs kezelésekre, ahol a bőr középső rétegét apró tűszúrásokkal érik el. A tűn keresztül hatóanyag is bejuttatható, de a klasszikus mezoterápia lényege, hogy apró sebeket ejtenek a bőr középső rétegében, aminek gyógyulási folyamata eredményezi a bőrfeszesítő hatást. A módszer hátránya, hogy fájdalmas, és fertőzésveszéllyel jár. Emellett az igazi hatáshoz az kellene, az eljárást sokszor egymás után meg kellene ismételni.

Rádiófrekvenciás bőrfeszesítés

A rádiófrekvencia alkalmas arra, hogy a bőr kötőszöveti rétegét úgy melegítse fel, hogy a külső réteg eközben nem melegszik. Ennek eredményeként a bőrmegújításhoz és a kollagénképzés megindításához elegendő hőmérséklet érhető el úgy, hogy közben a bőr külső része nem ég meg. Gondolj csak bele, a bőr szarurétege olyan szigetelő hatással bír, hogy ha belül 45 fokot szeretnél elérni, ahhoz kívül akár 60-70 fokot is el kellene érni, ami már égést okozna. Bent azonban ez a “kis” hő már elég ahhoz, hogy a kollagéntermelő sejtek akkora stresszhatást érzékeljenek, ami sebgyógyulási folyamathoz hasonló kollagénképzést indít be. A valódi rádiófrekvenciás bőrfeszesítő eszközök ezen az elven működnek.

Meg kell azonban jegyezni, hogy kisebb energiák alkalmazásával az olcsóbb rádiófrekvenciás készülékek is képesek hatóanyag bejuttatására, de ez nem keverendő össze a valódi bőrfeszesítő, kollagénképző hatással. Az ilyen kisebb gépeket hívják tű nélküli mezoterápiás eszközöknek, de ezek valódi bőrfeszesítő hatásra nem alkalmasak.

Fotó: Getty Images