Elő az arcolajokkal!

2020. március 27.
Ha úgy vetted észre, hogy a szoba levegője kiszárította vagy fakóvá, érzékennyé tette a bőröd, akkor a hidegen sajtolt növényi olajokat érdemes felvenned a szépségrutinodba. Szépségbloggerünk, Peonilla szakértői segítséggel eligazít, melyik bőrtípusra melyiket használd, és hogyan.

A növényi olajok az egyik legrégebbi bőrápoló összetevők – találkozhatsz velük testápolókban, hidratálókrémekben, szérumokban, de akár sminktermékekben is. Az utóbbi időben pedig különösen nagy népszerűségnek örvendenek a különböző olajkeverékek, de az olyan egyszerű bázisolajok is, mint az argán- vagy a kókuszolaj. De vajon mindenki bőrének szüksége van rájuk? És ha igen, honnan tudhatod, hogy számodra melyik a legideálisabb?

Minden bőrnek szüksége van olajokra?

„A bőr a nedvességét a mélyebb rétegekből származó vízből és a normál verejtékkiválasztásból nyeri. Például, ha valaki sportol (és izzad), sokkal hidratáltabb marad a bőre is – mondja Mayer Petra kozmetikus. – A bőr egyik természetes hidratálófaktora a faggyú, amely segít a bőrnek abban, hogy megtartsa a vizet a szarurétegben. Természetes hidratálófaktorok nélkül a víz elpárologna, ami a bőrt szárazzá és repedezetté tenné. Az emberi faggyú egyik legfontosabb összetevői a különböző telítetlen zsírsavak (sztearinsav, gamma-linolénsav, palmitoleinsav). A növényi olajok ezeket a savakat tartalmazzák különböző formában és arányban. Tehát a száraz, zsírhiányos bőrűeknek mindenképp ajánlott a használatuk.”

A kozmetikus szakértő szerint az olajos bőr esetében a faggyúmirigy szabályozása külsőleg is fontos, amit szintén támogathatnak bizonyos olajok (pl. jojoba-, avokádóolaj), ám nagyon lényeges, hogy mindig személyre szabott legyen ezek kiválasztása, hiszen a legtöbbünk rendkívül speciális, összetett bőrállapottal rendelkezik, így míg az, ami esetleg egyikünknek beválik, a másikunknak már nem biztos. Problémás, aknéra hajlamos bőrűek fontos, hogy figyeljék az olajok komedogén indexét, ami arról árulkodik, hogy mennyire tömíti el a pórusokat, mekkora eséllyel okoz pattanást. A kókuszolaj például a csodás marketingje ellenére (5-ös skálán) 4-es komedogén indexű, tehát pattanásos bőrre egyáltalán nem ajánlott. Mindezen felül természetesen az évszakok váltakozása is befolyásolja a bőrünk igényeit – míg ősszel és télen egy zsírosabb bőr is „megkívánhat” némi extra olajat, addig tavasszal és nyáron már nem feltétlenül lesz rá szüksége (vagy esetleg másfajta olaj lesz számára ideális).

Olvass még a legjobb arcolajakról!

Melyik növényi olaj a legjobb?

„Különbséget kell tenni a test és az arc bőre között, hiszen a testünket az idő nagy részében ruha fedi, így az állapotát elsősorban a belső biológiai folyamatok befolyásolják. Ezzel szemben az arcunk bőre folyamatosan és közvetlenül érintkezik a külső életterünkkel (pl. a napfénnyel, amelynek erőteljes öregítő hatása van, pigmentációt okozhat). Az arcunkkal több mozgást is végzünk, amelynek következtében mimikai ráncok jelennek meg. Éppen ezért a bőrünknek testtájanként eltérően különböző lehet az igénye, sőt akár az arcunk egyes területeinek is (pl. a T-vonal zsírosabb, az orcák szárazabbak). Tehát mielőtt bármilyen olajat elkezdenénk használni, a legfontosabb, hogy tisztában legyünk az aktuális bőrtípusunkkal (ami kor, hormonális állapot, évszak függvényében változhat). Ehhez pedig a legjobb, ha kozmetikus segítségét kérjük, hiszen így hamarabb célt érünk a megfelelő termék kiválasztásában. Valószínűleg még így is szükség lesz némi kísérletezésre, de néhány felesleges körtől és pénzkidobástól biztosan megkíméljük magunkat” – mondja Mayer Petra.

Hogyan válassz?

Nagyon lényeges, hogy csakis minőségi, ellenőrzött forrásból származó termékeket vásárolj. A világon több minősítő szervezet létezik, akik alátámaszthatják az adott termék tisztaságát, minőségi fokozatát. A gyártó cég hitelessége a piacon mindenképp sokat mond, de érdemes megvizsgálni a termékspecifikációját is (előnyös például, ha csak olajokkal foglalkozik). Emellett a kulcsszó egyértelműen a hidegen sajtolt, ezek a finomítatlan, vegyi anyagoktól mentes, minőségi olajok tartalmazzák ugyanis a legtöbb hatóanyagot.

Nedves bőrre vidd fel

A hidegen sajtolt növényi olajok vagy olajkeverékek antioxidáns- és vitamintartalmuknál, önálló terápiás értékeiknél fogva (pl. gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, keringésfokozó hatás) szuper kiegészítői lehetnek a bőrápolási rutinodnak. A választott olajból keverhetsz 1-2 cseppet a hidratálókrémedbe, vagy tonizálás/termálvizes arcpermet használata után önmagában finoman bemasszírozhatod a bőrödbe. A legideálisabb, ha az olajokat nedves bőrre viszed fel. Ha nagyon száraz, zsírhiányos bőrrel küzdesz, több cseppet is használhatsz – a lényeg, hogy figyeld az arcbőröd igényeit, és kísérletezz bátran, amíg meg nem találod a tökéletes olajat és a megfelelő mennyiséget.

A folytatásért kattints Peonilla oldalára!

A cikk egy korábbi verziója a Nők Lapja Egészség magazin 2018/02. számában is megjelent.

Olvastad már?

Fotó: Unsplash