A természetes hajmaszkok kora

2020. április 16.
Világszerte egyre több nő nyúl a természetes kozmetikumok felé a boltok polcain, így a zöld termékek az innovatív formuláknak és az egzotikus összetevőknek a legkomolyabb versenytársává erősödtek. Az arckrémek mellett most már a hajápolás terén is egyre fontosabbak a növényi összetevők, lássuk, mi is jellemzi a természet erejével szépítő hajmaszkokat!

A hajápolási szektor kibővülése magával hozta nemcsak a termékkínálat sokszínűségét, hanem az alapanyagok gazdagságát is. A „sampon és hajbalzsam” mesterkettőse után úgy tűnik, végleg megszoktuk és megszerettük a nyomukban felsorakozó hajbalzsamokat, olajokat és egyéb hajszépítő termékeket, amelyek kiválasztásakor sokan azt nézzük, mennyire is természetes maga a formula.

Zöldebb irány

Az utóbbi időszakban az egyik legerősebb trend a hajápolásban a zöld irányba való erőteljes elmozdulás. A fogyasztók egyre szélesebb arányban nyitottak a természet kincseinek szépítő erejére. Számukra nem kell feltétlenül a gyártóknak több éves, innovatív új megoldásokkal előrukkolniuk, a bevált szintetikus anyagokkal  pedig végképp nem érdemes dolgozniuk.

Az ő esetükben előtérbe került a minőségi, természetes alapanyagok fontossága, ahogyan a termékeken szereplő tanúsítványok, vagy éppen a szulfátoktól és szilikonoktól mentes formulák is döntőek. Emellett ugyanúgy szempont lehet a fenntarthatóság is. Sok márka igyekszik átlátható értékláncból származó alapanyagokkal dolgozni, ökolábnyomát csökkenteni, amennyire csak tudja, vagy éppen a lebomló csomagolásba fektetni nagy energiákat – legyen szó samponról, balzsamról vagy éppen hajmaszkról.

Olvastad már?

Utóbbiakra egyre nagyobb reflektorfény irányul az utóbbi években, nem véletlenül. A cél természetesen itt is a hajszálak mély táplálása, regenerálása, amelyhez a gyártók igyekeznek a legtökéletesebb alapanyagokat egyesíteni hajpakolásaikban és hajmaszkjaikban. Lényegében ugyanazt tudják, amit a hajkondicionáló társaik, de mindezt „turbófokozatban”. Érdemes közvetlenül a hajsampon lemosása után felvinni, majd 3-5 percig hatni hagyni. Persze nem kell minden egyes alkalommal használunk hajmosáskor, de érdemes legalább hetente egyszer. Amennyiben súlyos hajtöréssel, -szárazsággal küzdünk, akár ennél gyakrabban is bevethetjük, vagy hagyhatjuk 20 percig is hatni.

Az eredmény: erősebb, fényesebb és lágyabb hajunk lesz a segítségével, a hajmaszkok ugyanis mélyebben táplálnak, intenzívebbek és erősebbek a hatásukat tekintve. Természetesen speciális hajproblémákra is választhatunk hajmaszkot, amit érdemes állandó jelleggel beépíteni a hajápolási rutinunkba.

Tiszta összetevők

Leggyakrabban olyan, sokszor évezredek óta bizonyító összetevők szerepelnek a természetes hajmaszkok receptúrájában, mint a kókuszolaj, a szőlőmagolaj, a méz, a shea vaj, a propolisz, az avokadó- vagy akár az argánolaj. Ezek a növényi összetevők igazi mannát jelentenek a hajnak, képesek a természet erejével hidratálni a hajszálainkat és helyreállítani az erősségüket. Hasonló superfoodok sorozatát állítja fel például a hajat szintén természetes alapanyagokkal szépítő Authentic Beauty Concept is, a márka egyenesen három célirányos maszkot kínál különböző hajtípusokra. A színkezelt hajra kínált maszkjuk datolyával és fahéjjal (GLOW hajcsalád), a száraz, nedvességre szomjazó hajra, hullámos vagy göndör hajra szánt termékük mangóval és bazsalikommal (HYDRATE hajcsalád), míg az igénybe vett, táplálásra éhes hajhoz kifejlesztett ápolójuk a juharszirup és a pekándió erejével (REPLENISH hajcsalád) hozza bomba formába fürtjeinket.

Ugyanakkor a szálkás, fénytelen és szöszös haj elleni harcban a hajmaszkok terén rengeteg „csináld magad” recepttel is találkozhatunk. Ugyanúgy, ahogy a megbízható, természetes alapanyagokkal dolgozó gyártók hajmaszkjainál, itt is ismerősek lehetnek a szépítő varázsszerek. Méz, tojássárgája, ecet, kókuszolaj, zöld tea, citrom, avokádó szerepelnek a nagy befutók között. Igaz, itt a kényelemről és a komfortos, ötperces zuhany alatti hatóidőről le kell mondanunk, hiszen bár a DIY-receptek hatásos megoldások, azért sokszor nem a legpraktikusabbak.

Láttad már?

Fotó: Getty Images