Új trend a fejbőr detox! De tényleg szükség van rá?

2020. április 14.
A scalp detox, azaz fejbőr méregtelenítés egyre népszerűbb trend. De mi ez pontosan, és kinek érdemes kipróbálni? Szépségbloggerünk, Peonilla most minden felmerülő kérdésedre választ ad.

A szép haj az egészséges fejbőrnél kezdődik

Miközben a hajvégek ápolására, a szöszölődés felszámolására vagy a hajformázásra rengeteg energiát fordítunk, a fejbőr kissé elfeledett terület. Pedig ennek az ápolása nélkülözhetetlen, hiszen itt helyezkednek el a hajhagymák. A hajunkon ráadásul nemcsak a hajformázó, hajápoló termékek, de egyéb szennyeződések (por, szmog, pollen stb.) is megtapadnak, nem beszélve az elhalt hámsejtek leválásáról vagy az itteni faggyútermelésről. A fejbőr gyulladása létező jelenség, és egyre gyakoribb is. Ilyen fejbőrproblémák például a korpásodás, a pszoriázis és az ekcéma, de a viszketés, a hámlás, a hajhullás is az irritáció jele. Ezek megelőzésére, valamint az egészséges fejbőr és haj fenntartásához nélkülözhetetlen a fejbőr rendszeres mélytisztítása. A mostani otthon töltött idő pedig remek alkalom, hogy te is tegyél egy próbát vele.

Mi az a fejbőr detox?

Egyrészt jelentheti a különböző hajápoló termékek elhagyását egy kis időre, ami egyébként valószínűleg a legtöbbünknél most aktuális is, hiszen otthon bármikor hajat moshatunk, és a hajlakknak sincs akkora szerepe. De alapvetően a fejbőr detox azt jelenti, hogy bizonyos időközönként leradírozod, mélyen, alaposan megtisztítod a fejbőröd, hogy megszabadulhasson a fentebb említett szennyeződésektől, lerakódott hajápoló szerektől és elhalt hámsejtektől. Ennek következtében a fejbőröd újra fellélegezhet, és a samponodban, balzsamodban vagy egyéb hajápolóidban található hatóanyagok is jobban fel tudnak szívódni. Sőt, a két hajmosás közötti időt is ki tudod tolni. A műveletet hajmosás előtt kell elvégezni, majd utána a szokásos módon hajat mosni.

Olvass tovább!

Kinek van szüksége rá?

Időnként mindenkinek, de különösen akkor, ha:

– sok hajformázó, hajápoló terméket használsz (szárazsampon, hajlakk, hajhab, wax stb.)
– gyorsan zsírosodik vagy korpás a hajad
– fakó, fénytelen a loboncod
– gyakran viszket a fejbőröd
– hullik a hajad

Mit használj?

Ma már egy csomóféle fejbőr-méregtelenítő termék kapható, az agyagos maszkoktól a detox radírokig, elég csak rákeresni a neten. Arra azért nem árt ügyelned, hogy olyan terméket válassz, ami szulfát- (SLS, SLES, ALS, ALES), alkohol-, szilikon-, kőolajszármazék- és parfümmentes, különben ugyanott leszel, ahol a part szakad. Ha most nem tudsz vagy nem akarsz ilyenek után kajtatni, akkor kipróbálhatsz egy egyszerű DIY detox fejbőrradírt is.

DIY-változat otthonra

Keverj össze 4 evőkanál kávézaccot 2 evőkanál hidegen préselt olajjal (pl. jojoba, kókusz, olíva, mandula) és két-három csepp teafaolajjal. A kávé stimulálja a hajhagymákat, így segíti a hajnövekedést, az olaj tisztít és táplál, a teafaolaj pedig fertőtlenít. Az egészet vidd fel a hajtövekhez, és nagyon finoman, de alaposan masszírozd át a fejbőröd. Ha van időd, 5-10 percre fent is hagyhatod pakolásként. Ezután a szokásos módon moss hajat, de most legalább kétszer-háromszor samponozz, hogy teljesen eltávolítsd a kávézacc- és olajmaradványokat a hajadból.

Milyen gyakran végezd?

Ha most vágsz bele, akkor eleinte 5-7 naponta, aztán később elég havonta egyszer-kétszer is a fenntartás végett.

Mikor ne állj neki?

Ha sérült, pszoriázisos, ekcémás vagy szeborreás dermatitiszes (korpás) a fejbőröd, mielőtt elkezdenéd bármivel otthon radírozni a fejbőröd, inkább kérd ki egy bőr- vagy hajgyógyász véleményét.

Olvastad már?


Fotó: Unsplash