Akné a háton? Az edzés is okozhatja!

2019. december 08.
Ha rendszeresen látogatjuk az edzőtermet, előfordulhat, hogy gyakrabban tapasztaljuk a háton megjelenő fájdalmas pattanásokat. Bár a hormonok és a genetika is szerepet játszanak a kialakulásukban, az edzés ronthat a helyzeten. Mit tehetünk, hogy kordában tartsuk az aknét?

Nemcsak azért rendkívül kellemetlenek a háton megjelenő pattanások, mert nem szívesen veszünk fel ujjatlan, hátul mélyebben kivágott edzőfelsőket vagy fürdőruhát, hanem mert elég fájdalmasak is. “Ha valaki hajlamos rá, nagy valószínűséggel gyakran tapasztalja, hogy edzés után gyakrabban jelenik meg az akné az arcán, mellkasán vagy a hátán, esetleg mindegyik testtájon egyszerre” – mondta Dr. Rajani Katta bőrgyógyász. A hormonok és genetika ellen nehéz harcolni, viszont az edzőtermi szokásaink megváltoztatásával javíthatunk a helyzeten.

Mi okoz a háton pattanást?
“Ugyanazok a tényezők játszanak szerepet a háton megjelenő pattanások esetében is, mint bármely más testtájon” – mondta a bőrgyógyász. A bőrsejtek összeállnak és elzárják a pórusokat, így a felesleges faggyú nem tud ürülni. Itt elszaporodhatnak a gyulladást okozó baktériumok, és már ki is alakult a pattanás. “Mivel ilyenkor a pórus begyullad, ezért olyan fájdalmas a jelenség” – magyarázta Dr. Katta.


Azért gyakoribb az edzőterem után az akné kialakulása, mert az izzadás katalizátorként működik a folyamatban. “Önmagában az izzadás ugyan nem okoz pattanást, ám ha izzadunk és testhez tapadó ruhát viselünk huzamosabb ideig, az elősegíti a gyulladás kialakulását” – hívta fel rá a figyelmet a szakember. Különösen a háton megjelenő pattanások gyakoribbak, mert ez egy nehezen elérhető terület. Nehéz kezelni a megjelenő aknét, ráadásul nagy felületen kellene hatást elérni, ami egyedül, segítség nélkül nem feltétlenül megoldható.

Hogyan előzzük meg?
A jó hír azonban az, hogy sokat tehetünk a tiszta bőr megőrzéséért az edzőteremben is. Válasszunk megfelelő edzőruhát. Olyan anyagból készült felsőben a legjobb mozogni, ami gyorsan szárad és jól szellőzik, kivezeti az izzadtságot. Még a megfelelő edzőfelsőtől is azonnal szabaduljunk meg, ha végeztünk a napi testmozgással. “Az izzadás és a baktériumok együtt nem jó párosítás. Ha nem cseréljük le a ruhánkat, és még egy hátizsákot is felkapunk, hogy úgy menjünk haza, nagy eséllyel alakulnak ki pattanások a hátunkon” – figyelmeztet a bőrgyógyász.

 


Még nagyobb eséllyel kerülhetjük el az aknét, ha le is zuhanyzunk edzés után, ezzel eltávolíthatjuk a koszt, felesleges faggyút és az izzadtságot a bőrünkről. Ha hajlamosak vagyunk az aknéra, választhatunk olyan tusfürdőt, mely szalicilsavat tartalmaz, hasonlóan a pattanások elleni arclemosókhoz. Ez segíthet kordában tartani a faggyútermelést. A mosdószivacs vagy hosszú nyelű fürdőkefe használata is megfontolandó, hogy jobban elérjük a hátunk közepét. Ha nagyon gyakran jelentkezik a probléma és a gyulladás sokáig fennáll, nem akar szűnni, akkor viszont inkább forduljunk bőrgyógyászhoz, mert ahogy az arcon, a háton is maradandó sebhelyeket okozhatnak a pattanások.

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash