Miért lángol fel a hátfájás stresszes időszakban?

2020. április 25.
Nem feltétlenül van összefüggés a hátfájás fellángolása és a feszültséggel teli időszakok között, ám több kutatás is alátámasztja, hogy a stressz okozhat deréktáji fájdalmakat, vagy ronthatja a már meglévő tüneteket.

A New York-i Langone Gerincközpont ortopédsebésze, dr. Carla Fischer szerint az érzelmi stressz bizony okozhat hátfájást, ahogy a hátizmok folyamatos feszültsége állandó görcsös állapotot idéz elő. „A stressz hatására megváltozik a légzés ritmusa, ami feszültséget és feszülést okoz a hát középső szakaszán. Ezt tovább rontja, hogy ilyen érzelmi körülmények között a vállunk ösztönönösen előre esik, begörbül, ami a hát felső szakaszában okoz egy idő után fájdalmat” – magyarázta dr. Fischer.


A szakember szerint az érzelmi stressz oldása általában javítja az ehhez kapcsolható hátfájást, a szorongás és érzelmi feszültség a már meglévő panaszokat is tovább ronthatja, vagy már korábbi hátfájásos panaszokat újra előhívhat. „Ez a krónikus hátfájás ördögi körré válhat. A stressz kiváltja a hátfájást, ami miatt még jobban stresszelünk. Ám a krónikus fájdalom kezelése mind a fizikai fájdalmat, mind az érzelmi stresszt enyhítheti.”

Olvastad már?

Ha a fájdalmainkat egyértelműen a túlfeszített érzelmek okozzák, dr. Fischer szerint a legjobb megoldás, ha olyan megküzdési mechanizmusokat vezetünk be mindennapjainkba, amelyek segítenek együtt élni a jelenlegi stresszes élethelyzetekkel. A testmozgás, meditáció és a mindennapi rutin jelentősen javíthat panaszainkon a szakember szerint. „A rendszeres testmozgás remek módszer mind a stresszel való megküzdésre, mind a hátfájás fizikai tüneteinek enyhítésére” – javasolta az ortopédsebész.

A krónikus fájdalommal már nehezebb együttélni. A Harvard Health Publishing szerint a relaxációs technikák, pszichoterápia, légzőgyakorlatok és a mindfulness mind jó hatással lehet a visszatérő hátfájásra, ám ezt ki kell tapasztalnunk, nekünk melyik módszer válik be igazán.

Olvass tovább!

Forrás: Popsugar
Fotó: Unsplash