Az önbarnítózás útvesztői

2020. május 22.
Vészesen közeleg a nyár, és ha nem a hófehér karanténlábainkat szeretnénk megvillantani a szoknya alatt, akkor bizony előkerülnek az önbarnítók is. Szépségbloggerünk, Peonilla utánajárt, káros-e ez a fajta barnulás, és alkalmazhatjuk-e például közvetlenül nyaralás előtt.

Hogy működnek az önbarnítók?

A legtöbb önbarnító készítményben egy ún. dihidroxi-aceton (DHA) nevű anyag található, amelyet cukornádból állítanak elő. Ez lép kémiai reakcióba a bőr felső hámrétegében található aminosavakkal, amelynek hatására az elszíneződik, és kialakul a barna bőrszín. Ez nagyjából ahhoz a folyamathoz hasonlítható, mint amikor kint hagyunk egy félbevágott almát a levegőn, és bebarnul. Minél magasabb egy termékben a DHA-koncentráció, annál erősebb lesz ez az „ál” barnaság.
Ezzel ellentétben, amikor napozunk, a bőr mélyebb rétegeiben beinduló melanintermelés következtében alakul ki az áhított bronzos bőrszín. Mivel a bőrünk felszínén a hámsejtek folyamatosan cserélődnek, az önbarnítók hatása általában csak napokig tart. Az, hogy mennyire lesz tartós az eredmény, mindenki testének egyedi kémiájától függ.

Káros az egészségre a DHA?

A dihidroxi-aceton, azaz DHA ellen azzal érvelnek, hogy habár maga az anyag nem káros, a használata közben felszabaduló formaldehid azonban igen. A szalonokban történő fújás esetén pedig még be is lélegezzük. „Ezek az állítások egyelőre komplex, megbízható nagy tanulmányokkal nincsenek igazolva. Bőrgyógyászok és onkológusok is még mindig inkább az önbarnító használatát javasolják, hiszen sokkal kevesebb rizikóval jár, mint a napon (vagy még rosszabb esetben szoláriumban) szerzett barnaság. Ez utóbbiak ugyanis bizonyítottan számos bőrproblémát, melanomát és bőrdaganatot okozhatnak” – mondja Szilágyi Edit a Tanity UV-mentes testfújás magyarországi forgalmazója.

Olvastad már?

Fontos a fényvédőhasználat!

Az önbarnító használatának másik hátránya, hogy ha UV-sugárzás éri a DHA-val kezelt bőrfelületet, akkor sokkal (180%-kal) több szabadgyök keletkezik, mint egyébként. Fontos tudni, hogy az így szerzett barnaság semmilyen körülmények között NEM véd a káros UV-sugaraktól, hiszen ilyenkor (a leégéssel szemben egyfajta védelmet biztosító) melanin egyáltalán nem termelődik. Bármilyen önbarnító módszert alkalmazunk tehát, nagyon lényeges, hogy utána használjunk magas faktorszámú fényvédőt!

Erythrulose – az újhullámos önbarnító összetevő

A legújabb önbarnítókban sokszor már ezt a DHA-hoz hasonló hatású növényi eredetű ketocukrot, azaz erythrulose-t használják, amelyet piros bogyós gyümölcsökből (többnyire málnából) vonnak ki. A DHA-val szemben nem néhány óra, hanem 1-2 nap alatt fejti ki a hatását, de általában tartósabb eredményt ad. A legtökéletesebb hatásért sokszor kombinálják is ezt a két összetevőt. Abban azonban ez az újszerű hatóanyag sem különbözik a DHA-tól, hogy ugyanúgy fényérzékenyít, ezért az alkalmazása mellett rendkívül fontos a naptejhasználat.

A folytatásért kattints Peonilla oldalára!

A cikk egy korábbi verziója a Nők Lapja Egészség magazin 2019/08-09. számában is megjelent.

Láttad már?

Fotó: Getty Images, Unsplash