Jó nyirokkeringéssel a ráncmentes bőrért?

2020. június 26.
Heti blogposztjában szépségbloggerünk, Peonilla ezúttal a nyirokkeringés rejtelmeibe bevezet be, olyan nyirokkeringést serkentő tippeket adva, amelyekkel fokozhatjuk a bőrünk szépségét!

A nyirokrendszer olyan keringési rendszer, amely egyfajta szűrő, méregtelenítő funkciót lát el. Nyirokcsomók és nyirokutak alkotják, amelyben elhalt anyagokat, immunsejteket, salakanyagokat és fehérvérsejteket (limfocitákat) tartalmazó szövetnedv kering. Ez a folyadék (limfa) a nyirokcsomókon áthaladva az érpályába, majd végül a szívbe jut” – mondja dr. Smolcz Katalin bőrgyógyász.

A többek között a hónaljban, a nyak területén és a lágyékhajlatokban található regionális nyirokcsomók szűrik ki a baktériumokat és a vírusokat, ám ha a testünk egy részén fertőzés vagy gyulladás alakul ki, a nyirokcsomók megduzzadnak. Ez történik, amikor mandulagyulladáskor „nyirokcsomó-duzzanatok” keletkeznek a beteg nyakán. Amellett, hogy a nyirokrendszer az immunrendszer részeként segít távol tartani a különböző betegségeket és fertőzéseket, megfelelő, illetve akadályozott működése a bőrünk állapotára is hatással van.

Ha például felgyülemlik a szövetközi folyadék, nyiroködéma (lymphoedema) alakul ki leggyakrabban a végtagokon (a lábujjak, a kézhát, a lábak megduzzadnak). A nyirokkeringés renyhe működésére (nem minden esetben, de) esetlegesen következtethetünk olyan apró jelekből is, mint az arc gyakori felpuffadása, a szem alatti duzzanatok, táskák, fakó bőr, valamint a méreganyagok felhalmozódása miatt kialakuló pattanások.

Mi okozhat zavart a rendszerben?

Előfordulhat, hogy genetikai rendellenesség áll a háttérben – ilyen lehet például egy veleszületett nyirokkeringési zavar, amelynek következtében ún. elefántláb alakul ki. Más esetben az egészségtelen életmód hatására keletkezik zavar a nyirokrendszerben. Ilyen okok lehetnek többek között a túlsúly, a mozgásszegény életmód, a dohányzás, a túlzott kávé- és alkoholfogyasztás, a zsíros, cukros, túlzottan sós ételek fogyasztása, nem elegendő folyadékbevitel, valamint a nem megfelelő higiénia. Ez utóbbit értsük úgy, hogy akár egy arcon keletkezett apró seb is el tud fertőződni úgy, hogy abból komolyabb gyulladás és akár orbánc is kialakulhat, csakúgy, mint egy lábfejen megjelenő gombásodásból, megfelelő higiénia és kezelés hiányában – mondja a bőrgyógyász.

Olvass tovább!

Tartós nyiroködéma alakulhat ki ezenkívül például daganatos betegségek kapcsán a regionális nyirokcsomók műtéti eltávolítását követően (pl. emlődaganatoknál az azonos oldali felső végtag ödémája). Visszakanyarodva az enyhébb „tünetekhez”, mint amilyen a szem alatti táskák, reggeli felpüffedt arc, elképzelhető, hogy mindössze egy túl alacsony párna vagy például a menstruáció előtti hormonális változások állnak a háttérben. A női ciklus végén ugyanis a hormonok vízvisszatartást okoznak a testben, amelynek következtében dagadhat a bokánk, a lábfejünk, de akár az arcunk, szemünk is.

Ha azt tapasztalod magadon, hogy a nyirokcsomóid gyors és jelentős növekedésnek indulnak, mindenképpen fordulj orvoshoz. Gyakran csupán valamilyen fertőzés áll a háttérben, amellyel szemben felvette a harcot a szervezeted, de rendkívül fontos, hogy szakember lássa és diagnosztizálja a tüneteidet.

Nyirokkeringést serkentő tippek

Enyhébb tünetek esetében számos módszer van, amit te is alkalmazhatsz a nyirokkeringésed serkentésére. Észre fogod venni, hogy ha ezeket rendszeresen gyakorolod, bőröd ragyogóbb, sugárzóbb, feszesebb és üdébb lesz, valamint az aknés és puffadásos problémáid is nagy valószínűséggel enyhülnek majd.

Sportolj!
Leginkább az izzadással járó mozgásformák (kardio), de tulajdonképpen bármilyen mozgás kiválóan stimulálja a nyirokkeringést. A hangsúly a rendszerességen van, ezért a legjobb lenne, ha naponta, de minimum hetente háromszor alaposan átmozgatnánk magunkat – különösen, ha ülőmunkát végzünk.

Végezz szárazkefemasszázst!
Lényege, hogy egy közepesen kemény sörtéjű kefével a szív irányába haladva, körkörös mozdulatokkal még szárazon, zuhanyzás előtt átdörzsölöd az egész tested. Az érzékenyebb részeken (mellkas, nyak) legyél óvatosabb. Ezzel az egyszerű módszerrel fokozod a vér- és nyirokkeringést, a méregtelenítési folyamatokat, eltávolítod a bőr felszínéről az elhalt hámsejteket, ráadásul a narancsbőr tüneteit is enyhítheted. Végezd minden este.

Szaunázz, gőzölj!
A rendszeres szaunázás, infraszaunázás, gőzölés szintén remekül felpezsdíti a vér- és nyirokkeringést, ezért ha nincs olyan egészségügyi panaszod, ami ezt ellenezné (pl. szívproblémák, súlyos keringési zavar, pajzsmirigy-túlműködés) vagy bőrpanaszod (pl. rosacea, extrém érzékeny bőr), érdemes rendszeresen beiktatni a mindennapjaidba. Különösen, ha nem sportolsz/izzadsz annyit, amennyit kellene.

Ha tovább szeretnéd olvasni a cikket, és kíváncsi vagy az összes tippre, kattints tovább Peonilla blogjára!

Láttad már?

Fotó: Pexels, Unsplash

A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2019/02. számában is megjelent.