Így hat a menstruációs ciklus a bőrödre

2020. június 19.
Megfigyelted már, hogy vannak bizonyos időszakok a hónapban, amikor sokkal szebbnek, kisimultabbnak látod magad? Az ok a hormonjaid ingadozásában keresendő. Heti blogposztjában szépségbloggerünk, Peonilla tippeket ad, hogyan támogasd a bőröd a ciklusod különböző szakaszaiban.

Bőrünk állapota folyamatosan változik. Nemcsak az évszakok váltakozásának hatására, hanem – nők lévén – a hormonális változások következtében is. A hormonjaink mindenre hatással vannak, kezdve attól, hogy mennyire zsírosodik vagy hullik a hajunk, milyen az emésztésünk, mennyire pihentető az alvásunk, és hogyan érezzük magunkat, egészen odáig, hogy milyen a bőrünk. Ezért az, hogy éppen hol tartunk a menstruációs ciklusunkban, magyarázatot adhat arra, hogy miért érezzük a szokásosnál szárazabbnak vagy épp zsírosabbnak, problémásabbnak a bőrünket.

Dr. Terry Loong sebész, bőrgyógyász és orvos-esztétikai specialista a folyamat ábrázolásához megalkotta az ún. bőrciklus (Skin Cycle) fogalmát, amelynek segítségével te is könnyebben megértheted a bőröd működését. „Ha tisztában vagyunk a különböző fázisokkal, képesek leszünk jobban ráhangolódni a bőrünkre, így csökkenthetjük vagy akár meg is előzhetjük az olyan zavaró bőrtüneteket, mint a túlzott érzékenység, a pattanások vagy a zsíros bőr” – magyarázza.

Az alább felsorolt szakaszokhoz dr. Terry Loong számos tanáccsal szolgál, amelyeket, ha megfogadsz, a ciklus során bekövetkező hormonális ingadozások kevésbé lesznek hatással a bőröd állapotára.

Olvass tovább!

5–10. nap – Száraz, érzékeny bőr

Megfigyelheted, hogy közvetlenül a menstruációt követő napokban fokozatosan javulni kezd a bőröd állapota. A pattanások – ha megjelentek – kezdenek visszahúzódni, ami a csökkentő progeszteron- és a növekvő ösztrogénszintnek köszönhető. Az ösztrogénszint emelkedése azonban a bőr szárazságát is kiválthatja, ez pedig enyhe fakósággal, hámlással is párosulhat.

Mit tegyél?

• Fokozottan figyelj oda a folyadékfogyasztásra! Fontos, hogy a bőrt belülről is hidratáld
• Fogyassz egészséges zsírokat tartalmazó ételeket (pl. olajos halak, magvak, avokádó)
• Használj ragyogásfokozó C-vitamint tartalmazó bőrápoló készítményeket
• Vedd elő a gazdagabb hidratálókrémedet
• Alkalmazz hidratáló pakolásokat
• Enyhe hámlasztó hatású termékekkel segítsd az elhalt hámsejtek távozását

11–21. nap – Normál, ragyogó bőr

Dr. Terry Loong ezt hívja a „boldog, egészséges” szakasznak, nem véletlenül. A szervezetben helyreáll a hormonális egyensúly, a bőr hidratálttá, simává és rugalmassá válik. A 10-14. nap környékén az ösztrogénszint eléri a csúcspontját, ekkor érezzük a legszebbnek, legvonzóbbnak magunkat. Optimisták, energikusak és vidámak vagyunk – ami természetesen kifelé is sugárzik rólunk. Javul a bőr vérkeringése, fokozódik a kollagéntermelés, így ebben az időszakban a hatóanyagok felszívódása is hatékonyabb. Itt az idő, hogy belülről tápláld és felkészítsd a bőrt a viszontagságosabb menstruációt megelőző szakaszra.

A folytatásért kattints Peonilla oldalára!

Fotó: Unsplash

Olvastad már?