Az igazság a cellulit elleni harcról – egy kozmetikus őszinte véleménye

2020. július 08.
Javában tombol a kánikula, már akciósak a nyár elején kinézett álombikinik, amikor is rádöbbenünk, hogy a feszes, sima bőrt sem adják ingyen. Az elmúlt hetekben kozmetikus bloggerünk, Tamás Eszter megismertetett bennünket a fényvédelem és a napozás szabályaival, bevezetett minket a szőrtelenítési eljárásokba. Most pedig folytatja a nyári aktualitásokkal: eheti írásából azt tudhatjuk meg, hogy valóban megszabadulhatunk-e a cellulittól, és egyáltalán hogyan érdemes belevágni?

Bevallom, kozmetikusként elsősorban az arcbőröm karbantartása és tökéletesítése van nálam porondon. De ahogy kitűztük az idei nyaralásunk időpontját, és a bikinimre gondoltam, tekintetem óhatatlanul is lejjebb siklott: a combom bizony nem bababőr simaságú. Ezen a héten így esett a témaválasztásom erre az örök és visszatérő női problémára.

Mi is valójában a narancsbőr? 

Először is ne keverjük össze a kifejezést egy komoly bőrbetegséggel: a cellulit (= narancsbőr) nem összetévesztendő a cellulitisszel, amely bőrgyógyászati fogalom. Utóbbi egy fájdalmas, bakteriális eredetű fertőzés, amely egészen a bőr kötőszöveti rétegéig kiterjedő, súlyos gyulladásos kórkép (leggyakrabban a staphilococcus baktérium váltja ki).

A cellulit (latinul adiposis edematosa, vagyis ödémás zsírlerakódás) esetében is a felhám és az irharéteg alatt, az úgynevezett szubkutisz (bőralja) rétegben kell keresgélnünk, ha a kiváltó okokra vagyunk kíváncsiak. A cellulit nem más, mint a bőr zsírszöveti rétegének rendellenessége: a megnagyobbodott zsírsejtek nyomják a kötőszöveti rostokat, és ezek okozzák az egyenetlenségeket, kitüremkedéseket. Tulajdonképpen a zsírsejtek felpuffadásáról van szó.

Több tényező együttesen befolyásolja a kialakulását, és lényeges, hogy a diéta és sport önmagában nem jelent rá megoldást – a genetika, a hormonális hatások, az életkor, a test zsírtartalma, a testsúlynövekedés, a lerakódott méreganyagok, a vér- és nyirokkeringési zavarok mind-mind hozzájárulnak a kialakulásához.

Miért a nőket sújtja gyakrabban?

Becslések szerint a nők 90%-át érinti a cellulit élete bizonyos szakaszában, szerencsére csak enyhébb formában. Én nem tartom akkora „szépséghibának”, de manapság a közösségi média teljesen más képet sulykolt a fejünkbe: a tökéletes szépségideálok, a hibátlanság eszméje a cellulitot is túlmisztifikálta. Arra lettünk kulturálisan „kondicionálva”, hogy a combunkon, a fenekünkön és a karunkon lévő gödröcskéket mintha rejtegetni, de legalábbis szégyellni kellene. De ez egy teljesen természetes jelenség (nőket és férfiakat egyaránt érinti), ezért ne hagyjuk, hogy elvegye az önbizalmunkat.

A hormonok, különösen az ösztrogén (az elsődleges női nemi hormon) arra ösztönzi a testet, hogy több zsírsejtet termeljen a bőraljában lévő zsírszövetben. Ha megnő az ösztrogén mennyisége a szervezetben (serdülőkor, terhesség, fogamzásgátló tabletta szedése esetén), akkor könnyebbé válik a zsír- és vízraktározás, fokozódik az ödémakészség. A nőket gyakrabban érinti, ez pedig a két nem közti ösztrogénszint eltérése miatt, valamint a kötőszöveti rostok hálózatos szerkezetében található eltérés miatt van. A női kötőszövet ugyanis lazább.

Olvastad már?

A cellulitra való hajlam részben örökölhető is. Olyan genetikai tényezőkre gondoljunk, mint például az anyagcsere gyorsasága, a zsírok megoszlása a bőr alatt, és az etnikai hovatartozás is befolyásoló tényező.

Hogyan minimalizáljuk a cellulit megjelenését?

Általánosságban elmondható, hogy az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és a hatékony testápolási rutin hármasának kialakításával egész jól kordában tartható a jelenség. Ha pedig nyáron hirtelen és látványos változásra van szükségünk, akkor bevethetjük a professzionális testkezeléseket is. A szakemberek egy része a gépi (kavitációs ultrahangos zsírbontás, rádiofrekvenciás feszesítés, tű nélküli mezoterápia, hullámmasszázs), míg mások a manuális technikákat (aromaterápiás testfáslizás, cellulitmasszázs, vákuummasszázs) részesítik előnyben.
Bármelyik eljárás mellett döntünk, győződjünk meg róla, hogy a kozmetikus az előzmények feltárását követően felállítja a helyes diagnózist (a cellulitnak több fokozata van), és a leghatásosabb, személyre szabott kúrát ajánlja nekünk a céljainkat figyelembe véve.

A hatóanyagok tárháza ma már a testkezeléseknél is végtelen: válasszunk olyan készítményt, amely serkenti a bőrben a véráramlást, csökkenti a nem kívánt zsírlerakódásokat, valamint megszünteti a nyirokpangást az adott területen. Néhány közülük, amelyeket érdemes megjegyezni: rozmaring, homoktövis, gyömbér, zöld tea, A-, E-, F-, C-, D-vitamin, mélytengeri algakeverékek és grapefruitolaj.
A kezeléseket érdemes kúraszerűen igénybe venni, 8-10 alkalom szükséges ahhoz, hogy látványos legyen az eredmény.

Elárulom nektek, hogy – hosszas vívódás után – én idén az aromaterápiás testfáslizás mellett döntöttem: teljesen természetes, eredményes, személyre szabható, sőt fájdalommentes eljárás (Wiener Kosmetikum® aromaterápiás testfáslizás).

Mindig hangsúlyozom, de az alakformáló kezeléseknél különösen fontos, hogy igyunk rengeteg vizet, és a folyadékbevitelt olyan anyagcserefokozó teákkal turbózzuk fel, amelyek segítik a salak- és méreganyagok kiürülését (jucca, lucerna, koriander, édeskömény). Kiegészítő kezelésként az infraszauna is alkalmazható, mivel fokozza a vérkeringést, segíti a méreganyagok kiürülését a testből, és nem olyan megterhelő a szervezet számára (hőmérséklete 35-40 fok).

Láttad már?

Fotó: Unsplash