Hova felejtünk el rendszerint naptejet kenni?

2020. július 12.
Nyáron a naptej használata automatikus, mielőtt kilépnénk az ajtón. Ez az egyik leghatékonyabb és legegyszerűbb módja annak, hogy megvédjük bőrünket a nap káros sugaraival szemben, hacsak nem akarjuk tetőtől talpig ruhába bújtatni magunkat. Ám vannak olyan testrészek, amelyek általában kimaradnak a naptejezésből, pedig érzékeny területek lévén fontos lenne odafigyelni rájuk.

Valószínűleg azt gondoljuk, hogy alaposan bekentük az arcunkat naptejjel, ám biztosan nem maradt ki egyetlen apró bőrfelület sem? Gondoltunk például a fülünk mögötti területre vagy az arc oldalsó részére is? Dr. Caren Campbell, a Miami Egyetem bőrgyógyásza hívta fel a figyelmet azokra a testrészekre, amelyekre különösen oda kellene figyelnünk naptejezés közben. 

Mit felejtünk ki a fejünkön?

Az orrunk hegyét és az orcát általában alaposan bekenjük naptejjel, ám vannak olyan területek, amik rendszeresen kimaradnak. Ennek egyik jele, hogy az arcon megjelenő melanómák is ezeken a tájakon jelentkeznek leggyakrabban. 

  • Az arc két oldala, a fül és az orcák közötti terület általában kimarad a naptej felkenésekor, ahogy a hajvonal is. Ha kívülről haladunk az arc közepe felé a krém használatával, biztosan nem marad védelem nélkül ez a bőrfelület sem. 
  • A fülekre sem kenünk naptejet általában, pedig rövid hajúaknál vagy összefogott frizurával ez az egyik napsugárzásnak legjobban kitett testrészünk. Még akkor is éri a nap, ha sapkát teszünk a fejünk védelmére. 
  • A harmadik leggyakoribb testtáj a rosszindulatú bőrelváltozások megjelenése szempontjából az arcél és a fül után a száj. A legpraktikusabb, ha fényvédővel ellátott ajakbalzsammal védjük. 
  • A tarkónkat nehezen érjük el, emiatt nem is kenjük be olyan alaposan naptejjel, mint kellene. Pedig különösen autóvezetés közben érheti úgy a napsugárzás oldalról, hogy észre sem vesszük, és leég a bőrünk. 
  • Ha a hajunk már ritkásabb, esetleg nagyon rövid, akkor a fejtető védelmére is figyelnünk kell. A naptejspray vagy egy kalap mindenképp fontos, ha erős az UV-sugárzás. 
  • A szemhéjat is kenjük be naptejjel, mert fájdalmas felismerésben lehet részünk, ha véletlenül napszemüveg és fényvédő krém nélkül alszunk el a strandon. Bizony, a szemhéjak is leéghetnek a napon!

Kézzel-lábbal naptej

Ugyan a kezünkkel visszük fel a naptejet a testünk különböző pontjaira, ám gyakran pont a kézfejünket hagyjuk ki a naptejezésből. Nem csoda, hogy a korunkat a kézfejünk árulhatja el először. Mivel az erős napsugárzás hatására a bőr veszít a kollagéntartalmából, ezáltal pedig rugalmasságából, így korábban elindulhat a ráncosodás a kézfejen, mint az arcunkon.

Olvastad már?

Hajlamosak vagyunk a kézfejhez hasonlóan a lábfejünket is védelem nélkül hagyni, pedig a szandálszezonban ugyanúgy éri az UV-sugárzás, mint más szabad bőrfelületet. 

A törzsünk elfeledett részei

Mivel nehezen elérhető testtáj, a hátunkon is gyakran hanyagul alkalmazzuk a naptejet. Ha nem sikerül rendesen eloszlatnunk a fényvédő krémet, és nincs senki, akit segítségül hívhatnánk, inkább menjünk biztosra, és vegyünk fel olyan ruhát, ami teljesen fedi a hátat.

A hónalj és az alkar is gyakran kimarad, amikor felvisszük a naptejet testünkre. Ám még ha ügyeltünk is rá, és alaposan bekentük ezeket a részeket, egy izzasztó nyári napon a krém hamar leolvad rólunk. Ezért is fontos, hogy a nap folyamán rendszeres időközönként ismételjük meg a naptejezést.

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Getty Images