Viszlát, maszkne! Így számolj le a maszk okozta pattanásokkal!

2020. július 31.
A maszkok jó pár hónapja az életünk részei, amelyekkel magunkat és egymást is védjük a vírus elleni harcban, de sajnos vannak kevésbé kellemes oldalai is. Az arcunkat eltakaró textil például pattanásokat, aknékat, bőrproblémákat is okozhat. Lássuk, mit tehetünk ellenük!

Mi az a maszkne?

A bőrgyógyászok az angol mask és acne (akne) szavakat vonták össze a jelenség leírásához. A kifejezést különböző típusú, jellemzően az arc alsó, maszkkal fedett részén megjelenő pattanásokra használják. A pattanásokat okozhatja a maszk és a bőrünk dörzsölődése: a folyamatos súrlódás ilyenkor irritálja a felhámot és elkezdi a bőr védőrétegét vékonyítani, könnyebb utat engedve a baktériumoknak. Érzékeny bőr esetén pedig kiütések is megjelenhetnek. A másik gyakori kiváltó ok, amikor a kifújt, de bent ragadt levegő párás, meleg környezetet teremt, kitágítja a pórusokat, és ezzel elősegíti a kórokozók elszaporodását. Az eredmény: több pattanás és mitesszer az arcon, főként a maszk által fedett területeken. A svéd beauty-tech márka, a Foreo annak járt utána, hogyan előzhető meg a maszk által okozott akné, azaz a maszkne.

Hogyan akadályozzuk meg a maszkne kialakulását?

Az egészséges bőrhöz elengedhetetlen egy egyszerű, de eredményes bőrápolási rutin kialakítása. A tisztítás és a hidratálás olyan lépések, amit sosem szabad kihagyni. Az alapos és rendszeres arctisztítás segít eltávolítani a pattanásokat okozó szennyeződéseket. A hidratáló készítmények pedig táplálják a bőrt és segítenek a védekezőképesség fenntartásában.

Válaszd a megfelelő védőmaszkot

Első lépésként fontos az anyagválasztás: válassz könnyű anyagból készült maszkot, például a pamutot, szatént vagy selymet. Ezek kevésbé tartják a nedvességet és a hőt magukban, így máris csökkenthető az esély az akné kialakulására. A maszkok rendszeres és alapos mosása természetesen elengedhetetlen! A napon való kiszellőztetés a baktériumokat és a szennyeződéseket sajnos nem fogja eltüntetni. Mosás nélkül a már használt maszkok a következő használatnál bajt okozhatnak. Inkább legyen vetésforgóban több maszkod, hogy mindig friss, fertőtlenített, tiszta maszkkal indulhass útnak.

Olvastad már?

Tisztítsd az arcod

Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni, milyen fontos az arc rendszeres tisztítása. Próbáld meg kerülni az agresszív termékek használatát, helyette alakíts ki egy könnyed, de állandó rendszert. A végső cél az, hogy az összes szennyeződés, verejték és az elhalt bőrsejtek kiürüljön a pórusokból, anélkül, hogy a bőrt megsértené vagy károsítaná. Az igazán hatékony bőrtisztításhoz és az otthoni spaélményhez ideálisak lehetnek a bőrápolási rutinba egyszerűen beilleszthető, kompakt arctisztító készülékek is.

Védd a bőröd

Ne mondj nemet a hidratálóra. Arra gondolhatsz, hogy a fokozott izzadás miatt nincs szüksége a bőrödnek extra „itatásra”, de ez nem igaz. A kellően hidratált és ép védekező rendszerrel rendelkező bőr elég erős ahhoz, hogy távol tartsa a gondokat okozó baktériumokat.

Tipp: legyen a hidratáló egyben fényvédő is, így két legyet üthetsz egy csapásra.


Harcolj tovább!

Ha minden szabályt betartottál, de továbbra is maszknétól szenvedsz, érdemes egy bőrgyógyász tanácsát is kikérni. Előfordulhat, hogy a maszkhordás mellett más is áll a bőrprobléma háttérében, ő segíthet ezt kideríteni.

Forrás: Foreo

Fotó: Marie Claire-archívum, Unsplash

Tudtad?