Kapcsolatot találtak az akné és a depresszió között

2020. május 30.
Egy friss kutatás megtalálta azt a láncszemet az akné és a depresszió kialakulása között, amit már régóta kerestek a tudósok. A szakemberek szerint ez segíthet, hogy a bőrproblémákkal élők lelki problémáit időben felismerjék, és segítséget kaphassanak.

Akik küzdöttek már pattanásos, gyulladásra hajlamos bőrrel, azok számára valószínűleg elég nyilvánvaló annak az elméletnek az igazságtartalma, hogy az aknés bőr növelheti a depresszió és a szorongás kialakulásának kockázatát. Ezt eddig bizonyítani nem sikerült a tudósoknak, ám most – több mint negyven tanulmány eredményeinek összesítésével – végre tudományosan megalapozott bizonyítékot találtak rá, hogy az akné valóban összekapcsolható a mentális problémákkal.


Eddig azért sem sikerült a kutatóknak ezt az összefüggést megtalálni, mivel nem lehet egyszerűen egyenlőségjelet tenni az akné és a depresszió közé. Rengeteg más faktor is befolyásolja, kialakulnak-e, és kinél alakulnak ki mentális betegségek. Madártávlatból kellett szemlélnie a kutatóknak a korábbi tanulmányokat, hogy kirajzolódjanak a pontos folyamatok. 

„Olyan kultúrában élünk, amely a megjelenésre és a külsőre fókuszál – mondta dr. Danielle Samuels, a Massachusetts Amherst Egyetem pszichológiaprofesszora, a tanulmány szerzője. – Az akné azért különösen aggasztó, mert általában jól látható helyen, az arcon alakul ki. A kutatási eredményeink minden kétséget kizáróan alátámasztották, hogy az akné kétségtelenül pszichológiai stresszt okoz az embernek.”

A tudósok szerint fontos, hogy az aknét, különösen a felnőttkori változatát, komoly kockázati tényezőnek tekintsük a depresszió kialakulásával kapcsolatban.

Szembetűnő volt a kutatók számára is a különbség az aknéval küzdő felnőttek és gyerekek depresszióra való hajlama között. Samuels pont az ellenkezőjére számított a vizsgálat megkezdésekor. „Ha csupán azt a tényt vesszük alapul, hogy a gyerekek 85 százaléka tapasztalja meg az aknét, meglepő, hogy nem ők azok, akiket a legrosszabbul érint. A felnőttekben azért is ébreszt nagyobb szorongást a bőrpanasz, mert az aknét tinédzserkori problémának könyveli el a társadalom, így ebből a szempontból még megterhelőbb lelkileg az elviselése.”

Olvastad már?

Forrás: Insider
Fotó: Unsplas