Maszkne? Itt vannak a maszkviselés miatti bőrproblémák

2020. április 30.
Mivel most már hivatalosan is kötelező a maszk viselése a tömegközlekedésen és az üzletekben, szépségbloggerünk, Peonilla e heti blogposztjából megtudhatod, hogyan óvhatod meg a bőröd az alatta potenciálisan kialakuló pattanásoktól (ennek már neve is van: maszkne), kiütésektől vagy más gyulladásos bőrbetegségektől.

Biztos te is láttál már olyan egészségügyi dolgozókról fotókat, akiknek az arcán maradandó nyomot hagyott az egész napos maszkviselés. Szerencsére a többségünknek nem kell 24 órát maszkban lennünk, ha abban a kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy otthonról dolgozhatunk, de ettől függetlenül arra az egy-másfél órára sem árt rákészülni, amikor bevásárolni vagy postára megyünk. A maszk alatt ugyanis – főleg ahogy egyre inkább melegszik az idő – bepállik a bőr, beleheljük, összegyűlhet az izzadság, a bőr saját olajtermelése intenzívebbé válik, ami könnyen irritációt, pattanásokat, kiütéseket, sőt akár ekcémát, periorális dermatitiszt, vagy más bőrproblémákat okozhat. Összegyűjtöttem néhány tippet és tanácsot bőrgyógyászoktól, hogy mire érdemes odafigyelned, ha szeretnéd ezeket elkerülni.


Cseréld és/vagy mosd rendszeresen

Az egyik legfontosabb, hogy mindig tiszta maszkot használj. Ha eldobható maszkod van, akkor tényleg dobd el egy használat után, ha pedig mosható, akkor minden használatot követően mosd ki mosógépben 90 fokon, vagy kézzel forró, szappanos vízzel. Ha ezt nem teszed, akkor az arcodról, a kezedről és a levegőből rárakódó olaj, sminkmaradványok és egyéb szennyeződések visszakerülnek a bőrödre, ami tökéletesen elég a pattanások, azaz a maszkne vagy a periorális dermatitisz kialakulásához.

Moss arcot és hidratálj

Mielőtt felveszed a maszkot, mosd meg az arcod – legalább azon a területen, ahol a maszk érintkezik vele, majd krémezd be egy könnyed hidratálóval, és használj ajakápolót. Természetesen várd meg, amíg beszívódik a krémed, és csak utána helyezd fel a maszkot az arcodra.

Csak fölötte sminkelj

Ha mindenképp sminkelni szeretnél, akkor legalább az arcod alsó felét hagyd ki a buliból, elég, ha csak azon a részen fested ki magad, ami úgyis látszik. (Nézd a pozitív oldalát: időt is spórolsz.) Most előnyösebb, ha ásványi alapú sminkeket használsz és kerülöd a komedogén összetevőket.

Ne vedd le-föl a maszkot

Ha már kint vagy a lakásból, ne nyúlj az arcodhoz és a maszkhoz, ha nem muszáj, és főleg ne vedd le-föl. Sokaknál lehet látni, hogy lehúzzák az álluk alá a maszkot, ez több szempontból is helytelen. Így ráadásul a nyakadról, az álladról és a kezedről az arcodra kerülnek a bacik, ahogy újra felhelyezed azt.

Ha dörzsöl, vedd le

Ha valamilyen okból sokáig kell maszkban legyél, és azt veszed észre, hogy dörzsöli a bőrödet, igyekezz mielőbb olyan helyre menni, ahol egy időre biztonságban leveheted. A dörzsölés sérülést okozhat, ami egy ilyen meleg, nedves helyen, mint a maszk alatt, hamar elfertőződhet. Ha túl szoros a maszkod, lazíts rajta egy kicsit, vagy cseréld le.

Láttad már?

Amikor hazaérsz, ismét mosd meg az arcod

Ha hazaértél, moss kezet alaposan, vedd le a maszkot, és mosd meg az arcod egy gyengéd, szulfátmentes arclemosóval. Ezután jöhet egy nyugtató tonik, majd szérum és hidratáló. Ha a hazaérkezésed késő délutánra vagy estére esik, és már csak otthon leszel, az esti arcápolási rutinod is megcsinálhatod.


Fordíts nagyobb figyelmet a bőrápolásra

A pattanások megelőzésében segíthet egy teafaolajos arcpermet, de az olyan hatóanyagok is, mint az azelainsav vagy a niacinamid. Figyelj oda a rendszeres hámlasztásra (heti maximum 2-3 alkalommal) és a hidratálásra is. Ha zsírosabb a bőröd, az álladon most inkább kerüld a testesebb krémeket, itt használhatsz hialuronsavas szérumot és egy antioxidánsokban, peptidekben gazdag géles, könnyű hidratálót. Fókuszálj a nyugtatásra, a gyulladáscsökkentésre és a bőr barrier megóvására.

Olvastad már?