Egy kozmetikus 5 lépéses otthoni szépségrutinja

2020. augusztus 12.
Besűrűsödtek a tennivalók a nyár utolsó pár hetében a munkahelyeden, és még a nyaralást is meg kell szervezni? Mindent elintéztél a listádról, magadra viszont mégsem jutott idő? Ezen a héten Tamás Eszter kozmetikus szakértőnk megosztja veletek, hogy hogyan lehet otthon kivitelezni egy szakszerű arckezelést, ami gyorssegélyt jelenthet az arcbőrödnek.

Készítettem nektek egy bőrápolási útmutatót, amelyben lépésről lépésre leírom a tennivalókat. Azt nem ígérem, hogy az otthoni verzió felveszi majd a versenyt egy profi szakember érintésével és a kozmetikai szalon miliőjével, de a kezelés végére a bőröd garantáltad simább és puhább lesz.

Kezdetnek készíts magadnak egy nagy pohár uborkás vizet vagy gyógyteát, amit elkortyolgatsz az elkövetkezendő egy órában, és kövesd az alábbi teendőket.


1. Kezdd egy alapos „dupla letisztítással”

Minden arcápolási rutin és kozmetikai kezelés is ezzel indul – annak érdekében, hogy megfelelően előkészítsük a bőrt.

Mit is takar a mostanában oly sokat emlegetett „double cleansing” kifejezés? Olyan ez, mint amikor autómosásnál külön kerékmosást is kérünk. Első lépésben micellás vízzel vagy olajos bázisú lemosóval eltávolítjuk a makacs smink nagy részét vagy a fényvédő maradványait, így a lipid barrier még ép marad. Ez után a második lépésben pedig a bőrtípusunknak megfelelő arctejjel/tisztító habbal lemossuk a maradék sminket, és gyengéden megtisztítjuk az arcunkat a maradék szennyeződésektől. Szigorúan langyos vízzel öblítsük le egy mosdókesztyű vagy lemosó szivacsok segítségével! Nagyon kellemes érzés, amikor a langyos puha törölközővel átnyomkodjuk az arcunkat, már ettől ellazulunk.

2. Peelingezés – a bőr „mélytisztítása”

Ha az arcunk tiszta, jöhet a következő lépés: az elhalt hámsejtek eltávolítása, a felhám legfelső rétegének, a szarurétegnek a „vékonyítása”, így előkészítjük a bőrünket a hatóanyagok befogadására. A bőrtípusunknak megfelelően választhatunk mechanikai és kémiai hámlasztók közül. A dörzsölő hatású, szemcsés állagú termékek tudják a legkevesebb elhalt szarusejtet eltávolítani, hiszen csupán „ledörzsölik” a már éppen leválásra ítélt szarusejtek nagy részét.

Ehelyett a kémiai hámlasztókat én hatékonyabbnak és kíméletesebbnek tartom (AHA – glikolsav, tejsav vagy BHA sav – szalicilsav). A sejtek közötti kötéseket bomlasztják meg, ezzel gyorsabb bomlásra kényszerítik a szaruréteget, és serkentik az új sejtek képződését is. Minél alacsonyabb pH-jú savat alkalmazunk, annál mélyebbre jutunk a szarurétegben.

Ha viszont extrakíméletesek akarunk lenni, akkor a gyengéd biológiai (enzimes) peelingek mellett döntsünk, amelyek anélkül hámlasztanak, hogy megsértenék a bőrt. Ezek a peelingek fehérjebontó (proteáz) enzimeket tartalmaznak, amelyek keratinoldó, puhító hatásúak. A művelet végén egy üdébb, frissebb, puhább bőrréteg a végeredmény, amelynek felszívóképessége sokkal jobb.

3. Maszk

A maszk kiválasztásánál mindig az aktuális bőrproblémánkra fókuszáljunk. Javában tombol a nyár, mindenkinek kijut az UV-sugárzás káros hatásaiból, így egy multivitaminos, tápláló-regeneráló maszk jolly joker lehet. Akinek problémás, gyulladásra hajlamos a bőre, annak nyugtató, faggyúnormalizáló hatóanyagokat tartalmazó algás maszkot javaslok.

Láttad már?

4. Gőzölés

Ez a lépés azonban most nem a tisztításos („nyomkodásos”) arckezelés része, ahogy az a szalonkezeléseknél lenni szokott, hanem a relaxációt és a maszk hatékonyabb beszívódását segíti. A gőzölés megnyitja a pórusokat, és felpuhítja a bőrt, így a hatóanyagok sokkal jobban penetrálódnak egy hidratált, felpuhult bőrbe, mint egy száraz bőrbe.

Töltsünk egy tálba forró vizet, és hajoljunk fölé egy törölközővel a fejünkön. Nincs szükség otthoni arcgőzölő berendezésre ahhoz, hogy élvezhessük a gőz előnyeit: egy régi tál tökéletesen megteszi, főleg ha narancsszeleteket is teszünk a forró vízbe, ami még jobban felpuhítja a bőrt és megnyitja a pórusokat. Adhatunk pár csepp levendula-, rózsa-, geránium- vagy szantálfa-illóolajat is a vízhez, hogy fokozzuk az élményt.

5. Táplálás és masszázs

A maszk eltávolítása után jöhet a kedvenc szérum és arckrém, a cél pedig az alapos hidratálás. Miután ezzel megvagyunk, elérkeztünk a legkellemesebb részhez: jöhet a vérbőséget fokozó és nyirokkeringést stimuláló arc-, nyak- és dekoltázsmasszázs. Fontos, hogy rendkívül tápláló, hatóanyagokban gazdag krémmel végezzük, akár jó minőségű argán- vagy sárgabarackmag-olajjal is dúsíthatjuk, hogy jól csússzon a kezünk. Először végezzünk simító mozdulatokat az egész arcon, majd az áll vonalától indulva dolgozzuk meg az egész arcot alaposan, és lassan haladjunk kifelé ütögető mozdulatokkal. Az arc minden területén időzzünk el, beleértve a gyakran elhanyagolt részeket, mint például a fül mögött, az orrcimpa körül és a homlok közepén. Tökéletesen megfelelő, ha az ujjainkkal masszírozunk, de ha van otthon jade rollerünk, vagy be tudjuk vetni a nagyon trendi gua sha masszírozónkat, akkor még jobb.

Ne feledkezzünk meg a nyugodt, relaxáló spa-hangulat megteremtéséről sem!

Annyi inger ér minket a nap minden órájában, és olyan zajszennyezésben élünk, hogy a fenti rituálénak a bőrszépítő hatásán kívül talán van még egy fontos hozadéka: lenyugszunk, elcsendesedünk, magunkra figyelünk, minden érzékszervünkkel átadjuk magunkat az élménynek. Teremsük meg a számunkra kellemes környezetet: gyújtsunk gyertyát, kapcsoljuk be az aromadiffúzort a kedvenc illatkompozíciónkkal, és ne feledkezzünk meg a halk zenéről sem. Lélegezzünk mélyeket, és élvezzük a pár perc nyugalmat.

Mit ne tegyünk az otthoni arckezelés során?

Van néhány olyan művelet, amelyet mindig érdemes a szakemberre bízni, mert komoly károkat tudunk okozni vele. A legelső a tiltó listán a nyomkodás, ami ugyan nagyon vonzó elfoglaltság, de maradandó sérüléseket, hegeket tudunk okozni vele. Azokat a mitesszereket, amelyek nincsenek gyulladásban, még lehet óvatosan nyomkodni, de ha már begyulladtak, akkor tilos. Könnyen felszakadhat a lobgát, ami a gyulladást körbeveszi, és csak rontunk a meglévő problémán, könnyen felülfertőzhetjük az egészet. Tartsuk távol a kezeinket a pattanásoktól.

Nem vagyok híve az otthoni bőrápoló kütyüknek, erőteljes savas hámlasztásoknak és különféle ételekből kutyult arcpakolásoknak, mivel észrevétlenül nagyjából ugyanakkora összeget költhetünk rájuk, mintha egy profi kozmetikus kezei közé feküdnénk – másrészt nem tudjuk szakszerűen diagnosztizálni a bőrünket, és kiválasztani a nekünk ideális hatóanyagokat.

Bizonyos eszközök otthoni használatával, mint például a mikrotűs roller (dermaroller) könnyen sérüléseket tudunk okozni a bőrön a nem megfelelő használatból adódóan, és ronthatunk a bőrünk állapotán. Továbbá meggyőződésem, hogy közel sem tudnak olyan eredményt elérni, mint a professzionális gépekkel végzett kezelések.

Fotó: Unsplash

Olvastad már?