A leghasznosabb tippek, hogy egészséges bőrrel élvezhessük a hűs levegőt

2020. augusztus 26.
Bőrünk számtalan káros tényezőnek van kitéve nap mint nap. Ezek közül néhány ellen mi magunk is tehetünk, hiszen a nem megfelelő táplálkozás, szabálytalan alvási ciklus és a nem túl egészségesen megválasztott életmód nagyban befolyásolja bőrünk állapotát. Más, külső tényezőket is fontos azonban megemlítenünk: a környezetszennyezés, vegyi anyagok, UV-sugárzás és a klímaberendezések szintén hatással vannak bőrünkre.

A nyári hőség fokozottan veszi igénybe szervezetünket, legyen szó hétvégi időtöltésről vagy munkáról – megnehezíti a koncentrációt, csökkenti a produktivitást. Ilyenkor gyors enyhülést hozhat a klímaberendezések használata: nemcsak koncentráltabbak leszünk, de fokozatossá válik szervezetünk hőleadása, pihentetőbb lesz az alvás és a pollenallergiások sem észlelnek annyi allergiás tünetet. Érdemes azonban odafigyelni bőrünk állapotára, ugyanis a légkondik nemcsak hűtik, de szárítják is a levegőt, ebből adódóan bőrünk is veszít nedvességtartalmából.

Klíma használatával a levegő 18-26 Celsius fok közé csökken. Ez arra készteti testünket, hogy a legtöbb felületen – kivéve a hónalj, tenyerek és talpak – jelentősen lecsökkentse az izzadást. Ennek következtében a méreganyagok a bőrön maradnak és nem választódnak ki, így csökken a bőr olajtermelése is.

Ahogy egy klimatizált helyiségből kilépünk a szabadba, a hirtelen hőmérsékletváltozás befolyásolja a bőr regenerációs képességét. Ha sokszor van ilyen „stresszhatásnak” kitéve bőrünk, nem tud megfelelően regenerálódni és veszít rugalmasságából.

A túl meleg környezet sem tesz jót a bőrünknek

Meleg és párás időben a faggyúmirigyek túl sok faggyút termelnek, olajos és zsíros megjelenést kölcsönözve bőrünknek, ez pedig pattanások kialakulásához vezethet. A borotvált, gyantázott bőr szőrtüszői meleg hatására pedig könnyebben begyulladnak.

Mit tegyünk bőrünk védelméért?

A klímázás negatív a hatásaival csak abban az esetben kell számolnunk, ha nem figyelünk oda bőrünk hidratáltságára és regenerálódására, vagy túl magas fokozaton használjuk a berendezést. Testünk legnagyobb szervéről van szó, mely rengeteg funkciót lát el, így klímahasználattól függetlenül is igényli az odafigyelést.
Fontos keretek közé szorítani a benti hőmérsékletet: „nyáron a benti levegő maximum 5-7 fokkal térjen el a kintitől, kivéve hőhullám idején, amikor a hőmérséklet huzamosabb ideig 40 °C felett van, ilyenkor mindennél fontosabb a hőguta és hőkimerülés elleni védelem” – meséli Váradi György lakossági klímaszakértő.

Olvastad már?


Így vigyázhatunk a bőrünk egészségére:

1. Ügyeljünk a hidratálásra. Nagyon fontos a folyadékbevitel, naponta legalább 8 pohár vizet érdemes fogyasztani. Együnk antioxidánsokban gazdag gyümölcsöket és könnyű, nem túl zsíros ételeket.

2. A hidratálás része, hogy használjunk hidratálókrémeket, amelyek ellensúlyozzák a klímaberendezések szárító hatásait. Ajánlott a vízbázisú krémek használata.

3. Használjunk glicerinalapú szappanokat, arcunkat tisztítsuk rendszeresen. Ha túl zsírosnak, izzadtnak érződik a bőrünk, tisztítsuk meg, hogy helyreálljon a pH-ja, és lekerüljön testünkről a sok méreganyag és baktérium.

4. Használjuk többször és kevesebb ideig, vagy kisebb fokozaton a klímaberendezést, ügyeljünk arra, hogy ne tartózkodjunk közvetlenül a levegő útjában.

5. Kerüljük a hirtelen hőmérsékletváltozást.

Forrás: Columbus

Fotó: Unsplash