A 6 legjobb tipp, ha olajosodik a bőröd

2020. szeptember 11.
Ha a mattító papír a legjobb barátod, tudnod kell erről a néhány tanácsról, amit most szépségbloggerünk, Peonilla oszt meg veled.

Gyengédebben és kevesebbszer mosd az arcod

Az olajos bőr ”a szárazhoz hasonlóan – kibillent az egyensúlyából, csak éppen egy kicsit másképp. Habár szinte biztos, hogy késztetést érzel a gyakoribb arcmosásra, lebeszéllek róla. Ha folyamatosan lemosod a bőröd felszínén lévő védő, kiegyensúlyozó lipidréteget, a szervezetednek azt a jelet küldöd, hogy még több olajjal „visszazsírozza” azt. A bőröd célja, hogy védjen téged a külső környezetből érkező kórokozóktól, baciktól, sérülésektől. Ezért egy véget nem érő ördögi körbe kerülsz, ha ellene dolgozol. Tehát napi maximum kétszer (szulfátmentes) zselés-géles vagy tejes arclemosóval tisztítsd meg az arcod, a habzókat pedig tedd félre egy kicsit.

Hidratálj

De nem mindegy mivel! Sokan nem is gondolnak rá, hogy a túl sok növényi olajat, zsíralkoholt, glicerint, növényi waxokat, vajakat (shea vaj, kakaóvaj) tartalmazó arckrémük egyszerűen túl sok a bőrük számára. Az is lehet, hogy túl sok lépésből áll a rutinod, amire a bőröd fokozott olajtermeléssel reagál. Vegyél vissza egy kicsit, és arcmosás, tonizálás után használj csak egy könnyedebb, géles hidratálót. Ha pedig a másik véglet vagy, és semmivel nem hidratáltad a bőröd, akkor tudd, hogy ez sem jó megoldás. A megfelelő hidratáltság hiánya is okozhat túlzott zsírosodást.

Kerüld a mattító termékeket

Elsősorban a szárító, alkoholos olajosodást visszafogó kozmetikumokra gondolok. Ilyenek a tonikok, mattító primerek, alapozók. Sajnos ezek csak ideig-óráig kendőzik el a problémát, de valójában nem szüntetik meg. Az alkohol azáltal, hogy szárít, arra ösztönzi a bőröd, hogy még több olajat termeljen. Mattító papírt nyugodtan használhatsz, ha úgy érzed, diszkógömbként csillogsz délutánra.

Te ismered őket?

Használj agyagos maszkokat

Heti egyszer-kétszer esténként vigyél fel egy agyagos maszkot a bőrödre. Nem kell az egész arcodra, ha csak a T-vonalad zsírosodik, akkor elég, ha ezen a területen alkalmazod. Ezek a maszkok szépen kiegyensúlyozzák a bőr olajtermelését, és tisztítják, összehúzzák a pórusokat. Olajos bőrre a legjobb választás a vörös, a ghassoul vagy a zöld agyag.

Iktasd ki a zsíros, olajos ételeket

Sajnos az olajos magvak és a mogyoróvaj is ide tartozik. Sőt, a vaj, a margarin, a zsíros tejtermékek, a rántott hús és sült krumpli is. Fogd vissza egy pár hétig ezeknek a fogyasztását, és figyeld meg, hogy sokkal kevésbé fog kifényesedni a pofid a nap folyamán. Helyette egyél több nyers és párolt zöldséget, citrusféléket, bogyós gyümölcsöket, és növeld meg a napi folyadékbeviteled is. A szervezet kiszáradására is reagálhat így a bőröd.

Vizsgáltasd ki a hormonjaidat

A bőr túlzott olajosodását hormonális egyensúlytalanság is okozhatja. Ennek hátterében általában a tesztoszteron (férfi hormonok) túltermelődése áll, ami elképzelhető, hogy nálad egyelőre más tünetet nem is okoz. Azonban komolyabb betegség, PCOS és pajzsmirigy alul- vagy túlműködés is kiválthat ilyen bőrproblémát, ezért érdemes utánajárnod a dolognak.

Olvastad már?

Fotó: Pexels, Getty Images