Új trend a láthatáron: az arcköpölyözés

2020. augusztus 22.
Épphogy csak megismerkedtünk a gua shával, máris itt egy újabb különleges eszköz, amiért megőrül a fél világ: az arcköpöly. Szakértők szerint amellett, hogy szuperül méregtelenít és csökkenti a puffadást, a bőr fiatalságának megőrzésében is segít. Szépségbloggerünk, Peonilla most beavat a részletekbe.

Mi az az arcköpölyözés?

A módszer alapja a test köpölyözése, ami egy ősi kínai terápia. Ezt a gyógyító technikát eredetileg a tüdő megbetegedései és reumás fájdalmak ellen vetettek be. Míg ma leginkább bambuszból, szilikonból vagy üvegből készül az eszköz, addig régen cserépből, vasból vagy állati szarvból is képesek voltak előállítani a köpölyt. Az arcon kisméretű, extra puha szilikon köpölyöket használnak, mert ezek jóval gyengédebbek és nem okoznak bevérzéseket. Az arcköpölyözés közben keletkezett vákuum gyorsítja a vér-, oxigén- és nyirokkeringést, lazítja a merevvé vált izmokat, energiablokkokat, erősíti a kötőszövetet, beindítja a regeneráló folyamatokat, a bőrsejteket pedig fokozottabb kollagéntermelésre készteti. Az eredmény azonnali: a bőr üdébbé, élettel telibbé, ragyogóbbá válik, a hegek, szarkalábak, ráncok halványodnak, rendeződik a bőr olajtermelése, az arccsont és az állcsont pedig sokkal hangsúlyosabb lesz, hiszen a feleslegesen visszatartott víz távozik a szövetekből.

Hogyan működik?

A megtisztított arcra érdemes valamilyen olajat vagy szérumot/krémet felvinni, hogy a szilikon köpöly megfelelően csússzon, és ne húzza a bőrt. Ezzel megelőzhetőek a véletlenszerű zúzódásos, bevérzéses „sérülések”, illetve azzal is, ha folyamatosan mozgatjuk az eszközt. Soha ne hagyjuk egy helyen becuppantva hosszabb ideig! A köpölyözést kezdjük az állunkon és a szánk körüli területen. Nyomjuk meg középen a köpölyt, majd helyezzük a bőrre. Érezni fogjuk, ahogy a vákuum beszippantja a bőrünket. Körkörös mozdulatokkal vezessük finoman az eszközt. Pár másodpercre egy-egy ponton elidőzhetünk, majd haladjunk egyre feljebb. Következzenek orcák majd a halánték és a homlok. A szemek körül extra óvatosan a legkisebb méretű köpölyökkel dolgozzunk. Ha minden területet végigmasszíroztunk, langyos vízzel mossuk le a felesleges olajat, majd folytassuk a bőrápolási rutinunkat a szokásos módon. A köpölyöket minden használat után mossuk el meleg, szappanos vízzel.

Olvass tovább!

Van bármilyen mellékhatása?

Ha odafigyelünk arra, hogy ne tapasszuk túl hosszú időre egy helyre a köpölyt, akkor nem kell tartani mellékhatásoktól. Egy kis pirosság teljesen normális, hiszen felpezsdült a vérkeringésünk. Emellett vannak, akik beszámolnak olyan enyhe tünetekről, mint a rövid ideig tartó szédülés, hányinger vagy izzadás, de ez általánosságban nem jellemző.

Mi a különbség a test és az arc köpölyözése között?

Amikor a testen alkalmazzák a nagyobb méretű köpölyöket, akkor ezeket egy időre bizonyos pontokon hagyják. Ez okoz egyfajta bevérzést a bőrön (már biztos láttál ilyen fotókat, amikor lila körök vannak valaki hátán). Minél sötétebb ez a folt, annál gyulladtabb, problémásabb az adott terület, és ebből látja a kezelő személy, hogy ott bizony nem árt még egy kicsit többet dolgoznia. Sőt, a bevérzés méretéből, formájából és színéből különböző betegségekre is következtetni tud. Az arcon ezzel szemben nem kell, sőt nem is szabad egy területen hagyni a köpölyt, hanem óvatosan, folyamatosan mozgatni kell.

Mire figyeljünk kezelés után?

Igyunk minél több folyadékot, hogy a salakanyagok és felesleges víz távozni tudjanak a vizelettel. Kerüljük a koffein-, alkohol-, valamint a túlsózott ételek fogyasztását.

Mikor ellenjavalt?

Várandósan, lázas betegen, nyílt sebbel, ekcémás, kiütéses, aktívan pattanásos, erősen hajszáleres, vagy egyéb gyulladásos bőrbetegséggel tilos az arc köpölyözése.

Láttad már?

Fotó: Getty Images