A legszuperebb őszi beautyhatóanyagok

2020. szeptember 25.
A nyári erős nap sokunk bőrét megterhelte. Szárító hatásával nagy eséllyel dehidratálta, elvékonyította, az erős UV-sugárzással pedig DNS-szintű sejtkárosodásokat is okozott a leggondosabb fényvédelem ellenére.

Azoknak, akiknek fontos, hogy vegyszermentes kozmetikumokat használjanak, mégis hatékony formulákkal, a biotechnológia új hatóanyagai jelentik a megoldást. A bőr molekuláris feltérképezése adott teret és inspirációt a biotechnológiának, és azóta is folyamatosan születnek meg a jobbnál jobb növényi hatóanyagok. Általuk a szépségápolásban is kamatoztathatjuk a tudományos kutatás legújabb eredményeit, és az új hatóanyagokat tartalmazó természetes kozmetikumok hatékonysága sokszorosa lehet az általános bőrápoló társainak.

Mélyebb betekintés a biotechnológiába

Ezek a hatóanyagok értékesek, és az előállítási költségeik magasak. Ezért a vegyipar sem tétlenkedik, ahogyan korábban is lemásolták a természetes molekulákat, és szintetikus verziókat gyártottak, hasonló módon jelennek meg az élő biotechnológiai hatóanyagok olcsóbb szintetikus, vegyi másolatai, amelyeket szervetlen anyagokból állítanak elő. Sok esetben felismerni is nehéz, hogy természetes vagy vegyileg előállított eredetű-e az adott hatóanyag, pedig hatásában, hatékonyságában, tolerálhatóságában, és a kialakuló irritációk lehetőségében nagy különbségek mutatkoznak. Jó példa erre a bőrazonos hatóanyag, az urea, amely kiváló hidratáló, viszont a szintetikus verziója, az imidazol urea pedig erősen bőrkárosító. Épp ezért érdemes elkülöníteni a biotech hightech hatóanyagokat a vegyipar szintetikus hightechnek nevezett anyagaitól, és a tapasztalat szerint nem is érdemes keverni őket a kezelésekben, mert egy károsító anyag okozta sérült bőrön a sejtszinten ható anyagok sem a vártnak megfelelően fognak hatni.

Olvastad már?

 

Ebben a közegben a bio a valódi jelentésében szerepel, természetes eredetűt jelent, és nem az ellenőrzött vegyszermentességet jelöli, főképp, mert a biotechnológia alapvetően gyógyszerészi tisztaságú növényeket dolgoz fel.

A biotechnológiai hatóanyagokat legkönnyebben hatásuk alapján csoportosítjuk, így könnyen áttekinthetőek:

• bőrazonos hidratálók, simítók, ránctalanítók
• bőrazonos szerkezetépítők
• koncentrált növényi kivonatok, hatóanyagok
• nano szignálpeptidek
• kristály kolloidok
• stabil vitaminok
• bőrazonos emulgensek, emoliensek

A cikk teljes verzióját itt találod!

Fotó: Getty Images

Kattints tovább!