Koronavírus-vakcina: kik vannak versenyben?

2020. április 11.
A koronavírus-fertőzés világjárvánnyá vált, ám egyelőre még mindig nincs gyógyszer vagy védőoltás ellene. A tudósok versenyt futnak az idővel, és számos biztató vakcina jut egyre közelebb az emberi teszteléshez.

A legoptimistább becslések szerint is jövőre várható csak mindenki számára elérhető védőoltás a koronavírus-fertőzés ellen. Soha nem látott iramban zajlanak a fejlesztések több gyógyszergyártó vállalatnál is, több mint 20 vakcinát fejlesztenek párhuzamosan, amelyek közül néhány már egészen közel jutott az emberi teszteléshez. Ám hogy melyik lesz a befutó ezek közül, annak kimenetelére még hónapokat kell várnunk.


1. Az első, embereken végzett teszteket Seattle-ben kezdték meg önkénteseken egy amerikai vállalat vakcinájával márciusban. Szokatlan módon kihagyták az állatokon való tesztelést a kutatók. Hat hét múlva derülhet ki legkorábban, hogy hatásos-e a védőoltás. Ha működik, akkor is legalább még 18 hónap, mire széles körben elérhető lesz. A szérumot Európában kétszáz dán, német és osztrák önkéntesen április 6-án kezdték tesztelni.

2. Házi görényeken kezdtek tesztelni két potenciális vakcinát ausztrál tudósok. Ez az első olyan védőoltás, amely az állati kutatás fázisába lépett, és ha működik valamelyik védőoltás (a görényeknek hasonló immunsejtjei vannak, mint az embereknek), akkor április végén kezdődhetnek az embereken végzett klinikai tesztek.

3. A világ egyik legnagyobb dohányipari vállalata is beszállt a védőoltás-fejlesztésbe. A British American Tobacco azt állítja, hogy a dohánynövény-alapú vakcinakutatás működhet a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésében is, és a cég biotechnológiai laboratóriumaiban már előrehaladott állapotban van a SARS-CoV-2 elleni vakcina kifejlesztése.

A tesztek és a fejlesztések ugyan sokkal gyorsabban történnek, mint normális esetben, ám még így sem várható, hogy 2021 második felénél hamarabb bármelyik vakcina tömeggyártására bármelyik gyártó képes lenne. Marad tehát addig is az izoláció, a kézmosás és a remény, hogy a tudomány ismét csodát tesz.

Olvastad már?

Forrás: BBC, Science, Live Science
Fotó: Unsplash