Így úszhatod meg, hogy irritált legyen a bőröd idén télen

2021. február 23.
A téli hideg időjárás nemcsak ruhatárunk átalakítását, de téli bőrápolási rutinunk újragondolását is megköveteli. Természetes, hogy a téli hónapokban gazdagabb termékekre cseréljük nyári könnyed arcápolóinkat, de a mínuszok beköszöntével talán ez sem elég ahhoz, hogy megóvjuk arcbőrünket a szokatlan megpróbáltatásoktól, és megakadályozzuk, hogy bőrünk érzékennyé váljon.

A bőrérzékenység egy olyan bőrprobléma, amely hosszabb vagy rövidebb távon bármilyen bőrtípus esetén kialakulhat. Kiválthatja egy-egy kozmetikai összetevő, az öregedés, hormonális változások, de a szélsőséges időjárás, a túlzott hideg vagy meleg, és a száraz levegő is könnyen előidézheti. Ezért is érdemes az év leghidegebb napjaiban fokozott figyelmet fordítanunk arcápolási rutinunkra. A fagyos levegő, a szél, a kinti-benti hőmérséklet közti különbség és a fűtés igénybe veszik bőrünket, kimerítik nedvességtartalmát és növelhetik érzékenységét.

tel-borapolas-erzekeny-bor
Arcunk kipirosodása, viszketése, hámlása, csípő-égő érzése vagy apró kiütések megjelenése bőrünk védekezőképességének csökkenését jelzik, így ilyenkor érdemes annak megerősítésére koncentrálnunk. Érzékeny bőrünkkel nagyon finoman kell bánnunk, gondosan összeállított napi rutin és tudatosan kiválasztott összetevők alkalmazásával azonban jelentősen enyhíthetjük tüneteinket. Károlyfi Edit, az Avon szépségszakértője most abban segít tippjeivel, hogy mire is kell odafigyelnünk a különösen hideg napokon, hogyan kerülhetjük el, hogy arcbőrünk érzékennyé és irritálttá váljon a tél legzordabb időszakában.

Sokszor hallottuk már, hogy a hűvös hónapokban érdemes testesebb, gazdagabb hidratálókrémet használnunk, hiszen a hűvös szél és a fűtésszezon könnyen kiszáríthatja bőrünket. A leghidegebb napokon azonban sok esetben ez sem elég. A mélyreható hidratálás kiegészítéseként turbózzuk fel rutinunkat extra hatóanyagokkal. A C- és E-vitaminok regenerálják bőrfelszínünket és segítenek védekezőképességének fokozásában. Károlyfi Edit kedvencei a C-vitaminos ragyogásfokozó szérumok, amely bőrünk egészsége mellett szépségéről is gondoskodik. A szakértő a vitaminok mellett hialuronsav beépítését is javasolja mindennapi bőrápolási rutinunkba, amellyel fokozhatjuk hidratálókrémünk hatékonyságát, hiszen megköti bőrünkben a nedvességet, így varázsolva erősebbé és ellenállóbbá. Jöhetnek a bőrfeltöltő szérumok hialuronsavval is, ezek ugyanis feltöltik a száraz területeket, mélyen hidratálttá és feszessé varázsolják bőrünket.

tel-borapolas-erzekeny-bor
Az új összetevők beépítésénél azonban nagyon fontos a fokozatosság, hogy lépésről lépésre alakítsuk ki bőrápolási rutinunkat, és egyszerre mindig csak egy új kozmetikumot kezdjünk el használni. Bőrünket hozzá kell szoktatnunk a különböző hatóanyagokhoz, nem érdemes egyszerre több új termékkel sokkolni, hiszen ez is könnyen érzékenység kialakulásához vezethet. Itt érdemes megemlíteni a hatóanyagok koncentrációját is. Amennyiben kezdők vagyunk egy új hatóanyag használatát tekintve, válasszunk olyan kozmetikumokat, amelyek kisebb koncentrációban tartalmazzák az adott hatóanyagot, és fokozatosan váltsunk a nagyobb koncentrációjú termékekre. Mindemellett fontos, hogy az új termékek arcunkon való használata előtt mindig végezzünk bőrpróbát csuklónkon, és figyeljük bőrünk reakcióját. Sosem szabad elfelejtenünk, hogy ami valakinek bevált, nem biztos, hogy mindenki számára tökéletes választás.

Bőrünk érzékenységének kialakulásában nagy szerepet játszik a napsugárzás is, így télen sem ajánlott elhanyagolnunk bőrünk fényvédelmét. A kémiai és fizikai fényvédők egyaránt kiváló védelmet nyújtanak bőrünk érzékenységének kialakulásával szemben. Azonban, ha már kialakult bőrérzékenységgel küzdünk, a szakértő a fizikai fényvédők használatát javasolja, hiszen ezek kisebb mértékben hatolnak be bőrünkbe, mint a kémiai hatásúak, így sokkal kíméletesebbek, gyengédebbek és kevésbé irritálják bőrünket.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!