Csak az öregek viselnek oldalválasztékot?!

2021. február 24.
A Z generáció tagjai minden nap új módját találják meg annak, hogyan emlékeztessék a milleniálokat korukra. A legegyszerűbb eszköz erre, ha a lassan középkorúvá váló korosztály hajviseletére hívják fel a figyelmet, különös tekintettel arra, hol húzódik a választék frizurájukban. Ez annak a középválasztéknak az egyértelmű uralmát jelentheti egyben, amelyre már korábban is figyelmeztettek minket?

A közösségi oldalakon eljutottunk odáig, hogy a Zgeneráció (az 1995 és 2009 között születettek) tagjai az oldalválaszték miatt cikizik a milleniálokat (az 1981 és 1996 között született generáció tagjai). Eszerint elfelejthetjük az arcformát és a hozzá illő frizurákat, nincs többé ovális, négyszög, szív vagy kerek arc. Ha valaki oldalválasztékot visel, egyszerűen csak öreg. Nem csoda, ha kissé zavarban vagyunk a témába vágó egyre több TikTok-posztot látva. Érdemes azonban mélyebbre ásni a generációs ellentétek lélektanában.

haj-valasztek-frizura-generacio

Hol kezdődött az egész?

Valószínűleg ez az első kérdés, ami egy oldalválasztékot viselő öreg milleniál eszébe jut a hír hallatán. Ha röviden akarjuk megválaszolni: az egész ügy a TikTokon indult. Már 2020 nyarán felvetette egy Z-generációs felhasználó, Lady-Gleep, hogy a választék megmutatja a generációk közötti határvonalat is: „Javítsatok ki, ha tévedek, de szerintem nincs ember, aki jobban nézne ki oldalválasztékkal, mint középen elválasztott hajjal.” Gleep ezután megkért valakit, aki oldalválasztékot viselt, hogy válassza el középen a haját, hogy bizonyítsa, a középválaszték sokkal jobb. Így született meg a #MiddlePartChallenge, azaz az oldalválaszték-kihívás.

@missladygleep

When I don’t have bangs I rock the middle part I swear #BeautyTutorial #fyp #middlepart

♬ Middle part baddies – lady gleep

De a középen elválasztott haj nem régi?!

Technikailag természetesen az is régi hajviselet. Az emberek ki tudja, mióta választják el így a frizurájukat, és voltak nagy korszakai a középválasztéknak: az 1920-as, ‘70-es és ‘90-es évek. Ha még jobban vissza akarunk menni az időben, jól látható a korabeli portrékon, hogy maga Viktória királynő is középen választotta el a haját. 

Ahogy a történelem, úgy a divat is ismétli önmagát, így a legegyszerűbb megközelítés az, ha úgy gondolunk az oldalválasztékra, hogy az nem elég régi divat ahhoz, hogy már visszatérjen, ellentétben a középválasztékkal. 

Miért szeretik a huszonévesek a középválasztékot?

A szimmetriát általában szépnek találja az emberi agy, ám a Z generáció azért is vonzódhat ennyire a középen elválasztott hajhoz, mert ez a fazon nem takar el semmit az arcból, kiemeli annak közepét, és ráirányítja a figyelmet. Az a generáció, amely gondolkodás nélkül próbál ki olyan trendeket, mint a szem alatti táskák sminkkel való kiemelése, nem csoda, büszkén akarja viselni ezeket az irányzatokat, és egyetlen négyzetcentimétert sem akar belőle eltakarni.

Emellett a középválaszték illik abba a sorba, amely a Z generáció vonzódását mutatja a vintage frizurákhoz: copfok, kontyok, hajcsatok, mind a középválaszték után kiált.

Olvastad már?

Megvan az előnye az oldalválasztéknak is?

Kétségtelenül. Titokzatos külsőt kölcsönözhet, attól függően, mennyire mélyen lóg az arcunkba a hajunk, emellett remekül leplezhetünk vele bőrhibákat, pattanásokat, megritkult halántékot vagy egy elrontott szemöldökszedést. Emellett bevett módszer a haj volumenének növelésére, ha a fürtök nagy részét az egyik oldalra fésüljük. Jelenleg pedig úgy tűnik, egyfajta demonstrációnak is tekinthetjük: aki oldalválasztékot visel, nem akar mindenáron fiatalabbnak látszani, büszkén vállalja korát és generációját.

De mit tegyünk?

Mielőtt bármilyen trendnek vagy irányzatnak bedőlnénk, kérdezzük meg a hajunkat, hogy mit szeretne. Rázzuk meg a fürtjeinket, és nézzük meg, mit történik, melyik oldalra válik szét. Ugyanakkor hagyhatjuk az oldalválasztékunkat ott, ahol van, és kivárhatjuk, míg újra divatba jön, és a Z generáció lesz az új öreg, és az új fiatalok őket cikizik a középválasztékuk miatt. De ha még mindig nem tudtunk volna dönteni, jusson eszünkbe a kilencvenes évek egyik csodás találmánya, a cikcakkválaszték: ez tulajdonképpen egy középválaszték, apró oldalválasztékokkal megbolondítva.

@madskincare

me: a millennial who rocks the middle part to hide my bald patch from the side part #genz #millennial #hairstyles #hair #BeautyEssentials #sidepart

♬ original sound – Nikolai Hauck

El lehet kerülni a választékot?

Aki egyáltalán nem szeretne semmilyen választékot, kipróbálhatja a bilifrizurát, ám jobb, ha tudjuk, hogy az összes menő gyerek középen szétválasztja az ilyen fazont is. De ott van még Ariana Grande örökzöld lófarka, választék és kósza hajszálak nélkül. Emellett ha kalapot vagy sapkát viselünk, szintén elkerülhetjük a választékdilemmát. 

Forrás: The Cut Fotó: Unsplash

Olvass tovább!