Elkészült az aknés bőr laboratóriumi változata

2021. március 04.
Tudósok megtervezték a pattanásos bőr laboratóriumi modelljét, amely hatékony segítséget jelent a problémás bőr kezelésében.

Vitathatatlan, hogy a beautyszektor egyik legizgalmasabb területe az, ahol a szépségipar a tudománnyal találkozik – bizonyítja ezt többek között az a találmány is, ami precízen rekonstruálja a pattanásos bőrt.

pattanásos bőr

Az Experimental Dermatology tudományos folyóiratban publikált in vitro fejlesztés 3D-ben modellezi le a problémás bőrt, illetve a különböző hatóanyagok erejét. (Az in vitro latin kifejezés arra a kísérleti technikára utal, amikor a kísérleti folyamat nem az élő szervezetben, hanem azon kívül, ellenőrzött körülmények közt zajlik le). Az aknés bőrt imitáló modell figyelembe veszi a bőrgyulladás valamennyi komponensét, a szeborreát, a faggyú összetételének megváltozását, a pattanásbaktériumok (Cutibacterium acnes) jelenlétét, a hiperkeratózist, avagy a bőr külső rétegének megvastagodását, illetve a kiválasztott zsír okozta gyulladást.

Az aknés bőr modellje olyannyira jól sikerült, hogy az visszaadja a pattanásos bőr valamennyi jellegzetességét. „Ennek az új in vitro modellnek a részletes leírása bizonyítja, hogy teljesen alkalmas a pattanásos bőr utánzására, és szűrőeszközként használható a pattanások kezelésének fejlesztésében” – magyarázta Marine Laclaverie, a Silab in vitro innovációs projekt vezetője. A fejlesztésnek hála nemcsak a különböző hatóanyagok erejét lehet kiválóan szimulálni, de az állatkísérletekkel is leszámolnak az ehhez hasonló fejlesztések.

Forrás: premiumbeautynews Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!