Regina King méltányosságot szeretne a bőrápolásban is

2021. március 29.
A színes bőrű emberek számára a bőrápolás gyakran körülményes, hiszen sokszor maguk a szakemberek sem tudják pontosan, mire van szüksége egy más tónusú bőrnek.

A színes bőrű embereknek rengeteg akadállyal kell szembenézniük a bőr- és szépségápolás során is – legyen szó a megfelelő sminktermékek beszerzéséről, a fodrászról vagy az esetleges bőrpanaszok enyhítéséről. Erre hívja fel a figyelmet a szuperhős szerepéről ismert Regina King színésznő is, aki szerint a bőrápolásban sincs méltányosság.

Regina King

Ezért vállalta, hogy összeáll egy neves márkával, hogy bőrgyógyászokat, a szektorban dolgozó szakembereket képezzenek ki arra, hogyan kell megfelelően ápolni, védeni és gyógyítani a színes bőrt. (Megannyi felmérés bizonyítja, hogy a latin és fekete közösség tagjai nem részesülnek ugyanabban az ellátásban, amit csak tetéz, hogy például csak az USA-ban a színes bőrű bőrgyógyászok száma is alacsony. Egy 2019-es kutatás alapján a bőrgyógyászok mindössze 6 százaléka fekete és 7 százaléka latin.)

„Izgatott vagyok, hogy lehetőséget kaptam arra, hogy azokhoz az emberekhez szóljak, akik úgy néznek ki, mint én” – nyilatkozta a Vogue-nak a színésznő, aki bízik benne, hogy lelkesedése sok emberre átragad, és közösen tesznek azért, hogy a színes bőrű emberek is megfelelően ápolhassák bőrüket, elvégre a bőr a legnagyobb kiterjedésű szervünk, amit óvni, védeni kell. „Az egy mítosz, hogy minden bőrszínnek ugyanazokra a dolgokra van szüksége. A hajhoz hasonlítanám a dolgot, itt is egészen mások a szükségleteink” – folytatta Regina King.

Csak hogy néhány példát említsünk: az ázsiaiak, a latinok és fekete bőrűek nagyobb valószínűséggel tapasztalnak ekcémát és pigmentzavarokat, és míg az ázsiai emberek bőre a legérzékenyebb, addig a fekete bőr a legellenállóbb. A fekete és az ázsiai emberek dermatitisze például vastagabb, több kollagént is tartalmaz, emiatt erősebb és rugalmasabb is, ráadásul az öregedés jeleit is késlelteti. A bőrrák jeleit a fekete bőrűeknél észlelik legkésőbb, legtöbbször akkor, amikor a betegség már előrehaladott stádiumba lépett. A latin emberek gyakrabban szenvednek melasmától, vagyis a bőrön jelentkező sötét foltoktól, esetükben olyan bőrápoló termékekre van szükség, amik mentesek mindenféle káros anyagtól. A bőrszínből eredő különbségek miatt a szakemberek nem győzik hangsúlyozni, minden bőr egyedi bőrápolást igényel, az univerzális csodaszerek ideje lejárt.

Forrás: Vogue Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!