3 bőrápolás hiba, amit lehet, hogy te is elkövetsz

2021. március 05.
Ezen a héten szépségbloggerünk, Peonilla 3 olyan gyakori bőrápolási hibára hívja fel a figyelmet, amivel akár többet árthatsz a bőröd szépségének, mint használsz.

1. A micellás vizet arclemosóként vagy tonikként használod

Sokan azt gondolják, hogy a micellás víz egy lépésben kiváltható az arclemosóval, sőt, ami még rosszabb: a bőrön is hagyható, akárcsak egy tonik. Ez tévedés, a micellás víz nem tonik és nem arclemosó. A micellás víz a smink eltávolítására szolgál, de utána kell lennie egy arclemosónak, amivel lemosod az arcodat, és eltávolítod róla a micellás víz maradványait is. Egyébként én is használok micellás vizet erre a célra, és nagyon jól működik, de például száraz bőrűek az olajos vagy tejes sminklemosást valószínűleg még egy kicsit jobban fogják kedvelni.

borapolas-krem-hibak

2. Összekevered a fényvédődet más termékkel

Például az alapozóddal, az arckrémeddel vagy arcolajoddal. Igazából bármivel mixeled, hibát követsz el. A fényvédőket ugyanis úgy formulázzák, hogy önmagukban tudják azt a védelmet biztosítani a bőrödnek, ami rájuk van írva. Ha összekevered mással, máris megbontod ezt a sérülékeny formulát, és csökkented az SPF erősségét. És mi történik, ha mondjuk egy 30-as fényvédő fölé 15-ös alapozót kensz? 45 SPF védelmet kapsz? Sajnos nem. Az SPF értékek nem adódnak össze, hanem ilyenkor a legmagasabb faktorszám érvényesül, tehát az említett esetben az SPF 30. Ettől függetlenül nem rossz dolog, ha fényvédős kencéket rétegezel (hangsúlyozom: rétegezel, nem keversz!), hiszen az emberek gyakran nem visznek fel kellő mennyiséget a fényvédőjükből. Ha pedig több SPF-et kensz a bőrödre, akkor kisebb az esélye, hogy kimaradnak bizonyos részek.

3. Azt gondolod, hogy mindent használnod kell

Nem kell! Mindaz, amit az interneten, az influenszereknél, beautyguruknál vagy a reklámokban látsz, csak lehetőségek. Nagyon nagy a zaj, pontosan tudom, éppen ezért az a legfontosabb, hogy a saját bőrödet megértsd, és neki kedvezz azzal, amiket rá kensz. Teljesen mindegy, hogy az most épp trendi-e vagy sem! Az alaplépéseknek kell flottul, tudatosan összeválogatva meglenniük – arclemosás, tonizálás, hidratálás és fényvédő – a többi csak hab a tortán. Ha viszont úgy érzed, hogy nem tudod, mire van szüksége a bőrödnek, érdemes szakember segítését kérni, nem találomra összevásárolni mindent (én is szívesen segítek). Hiába másról szól a világ, és folyamatosan ömlesztik ránk a termékeket, sose feledd, hogy a kevesebb több a bőrápolásban is. A kulcs pedig a tudatosság, és hogy tisztában légy vele, mit mivel használhatsz együtt és mivel nem.

Fotó: Pexels

A cikk teljes változatát Peonilla oldalán olvashatod.

Olvass tovább!