Ezeket az ájurvédikus szépségtippeket ne hagyd ki!

2020. december 11.
A többezer éves indiai gyógyászat ismét kezd teret hódítani nemcsak az egészségmegőrzés, de a szépségápolás terén is. Szépségbloggerünk, Peonilla e heti bejegyzésében 3 olyan tanácsot oszt meg, amivel a bőrünk állapotán is javíthatunk.

Az ájurvédában az egészséges bőr nemcsak a szépségről, az esztétikumról szól, hanem jelzésértékkel bír a szervezet állapotával kapcsolatban is. Az elme, a test és a lélek kiegyensúlyozottsága sugárzik a bőrünkön keresztül. Igazi holisztikus szemléletet képvisel, ami miatt számomra rendkívül érdekes és izgalmas ez az ősrégi tudomány. Én is ezt a megközelítést vallom, és az utóbbi időben egyre többet olvasok a témában. Azt gondolom, hogy ha jó napi szokásokat veszünk fel, és ismerünk néhány jól bevált praktikát, rengeteget tehetünk az egészségünkért, ami pedig egyértelműen hatással van a bőrünkre is. Hiszek abban, hogy ezek az apró mindennapos szokások meghozzák a gyümölcsüket, és akár éveket letagadhatunk a korunkból, ha valóban kitartóan gyakoroljuk őket.

ajurvédikus szépségtipp
Mesélhetnék most a dósákról (3 ájurvédikus személyiségtípus), de ezt már más megtette helyettem korábban, ezért inkább megosztom, mik azok az ájurvédikus szokások, amiket én is gyakorlok, és jó szívvel ajánlok nektek is, mert valóban hatásosak.

Nyelvkaparás

Ne ítélj elsőre, ez a nem túl szexinek hangzó dolog igenis zseniális! Szó szerint a nyelv felületének lekaparásáról van szó, amit reggel ébredés után érdemes elvégezni egy rozsdamentes acélból vagy rézből készült nyelkaparó eszközzel. Ha ilyesmid nincs, akkor egy teáskanál is tökéletesen megteszi, én is ezt használom. Az ájurvédikus holisztikus szemléletmód szerint (és egyébként a kínai medicina szerint is) a nyelven az éjszaka folyamán a méregtelenítési folyamatok során méreganyagok választódnak ki, ezt pedig nem jó lenyelni az első falat reggelinkkel. A nyelvkaparás tehát ennek eltávolítását szolgálja, megelőzi a rossz leheletet és aktivizálja a nyirokkeringést is. A detoxfolyamatok segítése, és az, hogy a toxinokat nem hagyod visszakerülni a tápcsatornába, a bőröd egészségesebb, tisztább kinézetéhez is hozzájárul.

Kattints tovább!

 

Olajos arc-, fej- és testmasszázs

Az önmasszázs és általában a masszázs az egyik legfontosabb alapköve az ájurvédának. A bőr érintése sejtszinten hat, öngyógyító folyamatokat indít be az egész szervezetben, ezért tényleg megéri rászánni néhány percet – akár napi szinten, vagy hetente többször. A tél különösen kedvez az olajok használatának, hiszen pótolja a sérült lipidréteget, ami megóvja a bőrt a kiszáradástól. Habár az ájurvédikus tanok sok esetben a kókuszolajat említik a masszázsokhoz, én ettől mindenkit óva intek, akinek kicsit is pattanásra hajlamos a bőre, hiszen rendkívül komedogén (póruseltömítő) olajról van szó. (Persze fejbőrön vagy testen nyugodtan lehet használni.) Én alapvetően a kombinált, aknéra hajlamos, érzékeny arcbőrömre a csipkebogyó-, jojoba- és CBD-olajokat preferálom, testre viszont bátrabban kísérletezem más növényi olajokkal is.

Az arcomat leginkább este szoktam átmasszírozni, a bőrápolási rutinom végén. Néhány csepp olajat a tenyerembe cseppentek, és felfele irányuló, simító mozdulatokkal finoman átdolgozom az arcom és a nyakam. Ehhez, ha több időm van, a kedvenc gua sha kövemet is bevetem, de kézzel is teljes az élmény. Felpezsdül a vér- és nyirokkeringés, friss oxigén és tápanyag jut a bőrsejtekhez, és stimulálódik a kollagéntermelés is. Ugyanez igaz a teljes testmasszázsra is, amit akár fürdés előtt vagy után is lehet végezni.

A fejbőr olajos átmasszírozását hajmosás előtt szoktam elvégezni – nagyjából kéthetente, de akár minden alkalommal meg lehet csinálni. Annyi az egész, hogy hajmosás előtt eloszlatok egy kanálnyi olajat a tenyeremben, majd gyorsan fel is viszem a fejbőrömre. Ujjbeggyel jó alaposan, tarkótól homlokig átmasszírozom a fejemet, majd törölközőbe csavarva hagyom, hogy jól beszívódjon a hajszálakba is az olaj. Ezután a szokásos módon hajat mosok. Amellett, hogy fantasztikus érzés, az arc bőrét is ragyogóbbá teszi, stimulálja a hajhagymákat, így serkenti a hajnövekedést, és puhává, töredezésmentessé varázsolja a hajszálakat.

Kurkuma kívül-belül

A kurkuma az indiai konyha egyik leggyakrabban használt fűszere, és amióta tudom, hogy mennyi mindenre jó, mindig van itthon belőle. A kurkuma latte az egyik legfinomabb téli meleg ital, de én szinte mindenbe beleszórok egy keveset, amit főzök (különösen a tojásrántottába – még szebb sárga színe lesz tőle). Vírus- és baktériumölő, immunerősítő, méregtelenítő, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású, segíti az emésztést, csökkenti a felfújódást, sőt daganatellenes hatása is van. Az indiai nők a szépségrituáléik során is használják, hiszen kívülről is csodát tesz a bőrrel: sebgyógyító, bőrfiatalító, pórustisztító, ragyogásfokozó hatású, és az olajműködést is szabályozza. A kedvenc kefires-mézes DIY maszkomba is mindig teszek egy kávéskanálnyit, és minden alkalommal visszaadja a bőröm természetes ragyogását. Ha fakó, élettelen, száraz bőrrel küzdesz, érdemes kipróbálni.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!