Te paskolod vagy kened? Így vidd fel jól az arckrémedet!

2021. április 20.
A finom, ütögető mozdulatokkal való arckrémezésbe egyre többször futhatunk bele, legyen szó szépség szakértői videóról vagy éppen a kedvenc sztárunk szépségrutinjáról. Megnéztük, mitől is olyan népszerű ez a Japánban általános bőrápolási technika.

A helyes szépségrutin kapcsán gyakran olvashatunk arról, hogy érdemes az adott szemránckrémet, vagy éppen könnyű, ápoló szérumot finom, ütögető mozdulatokkal bedolgoznunk az arcbőrünkbe. Természetesen sokkal gyengédebb megoldás, mint mondjuk egy erős, gyors mozdulatokkal történő körkörös felvitel, de a bőr meghúzásának esélyének minimalizálásán túl számos más előnye is van. Bár a masszírozó, körkörös mozdulatokkal való felvitel hívei többek között a vérkeringés beindításában, az arcizmok átmozgatásában látják a meggyőzőerőt, a J-beauty (Japan beauty) zászlaja alatt érkező, gyengéden paskoló „iskola” érvei is igen meggyőzőek.

krem-felvitel-arcbor

A finom és extraérzékeny szemkörnyéki bőr esetében például már csak a dörzsölés által létrehozott súrlódási erő miatt sem érdemes masszírozva felvinni a krémünket, hiszen ez könnyen irritálhat, és akár gyulladást is okozhat. A Japánban és Dél-Koreában is alapnak számító módszer akkor lett Ázsiában igazán népszerű, amikor a lágyabb, folyékonyabb textúrák előtérbe kerültek az arcápolás terén. A vizesebb textúrájú arc lotion termékek az ázsiai nők rutinjában közvetlenül az arctisztítás után következnek, mégpedig azzal a céllal, hogy helyreállítsák a bőr PH-szintjét, és egyúttal hidratálják is. A hagyományos hidratálók előtti lépésben a krémet kizárólag ütögető mozdulatokkal viszik fel, így ugyanis nem jön szóba a bőr dörzsölése, gyűrése.

krem-felvitel-arcbor
Ezzel a módszerrel kevésbé károsodik a bőr szerkezete, és ami ugyanilyen fontos, a paskolásfanok szerint megkönnyítjük és meggyorsítjuk az összetevők számára a felszívódást, és fokozzuk a hatékonyságukat is. Az sem mellékes, hogy a „nyugati” technikával, azaz a masszírozással – vagy akár gyengéd körkörös felvitellel – összehasonlítva a véráramlás jelentős javításában sem marad alul, hiszen az apró, ütögető mozdulatokkal itt felpezsdítjük az arcot, és ragyogást lehelünk a bőrbe. Ugyanakkor tény, hogy egyelőre nincsenek arra vonatkozóan tudományos adatok, hogy az ütögető mozdulatok valóban mélyebbre juttatják az összetevőket. Szakértők szerint ugyanis a minőségi és hatékony összetevőkkel bíró arcápolók az alkalmazási módtól függetlenül bejutnak a bőr mélyebb rétegébe.

És, hogy ha már eldöntöttük, hogy a paskolásra állunk át, hogyan kezdjünk neki? Alapvetően kétféle mód van, az egyik az ujjbegyeinkkel, ujjfelületeinkkel történő élesebb, rövidebb mozdulatokkal való felvitel, de az óvatosabbaknak, a lassabb, az arcbőrön röviden megpihenő ujjakkal való paskolás lehet az igazi.

Forrás: Allure.com Fotó: Getty

Láttad már?