Berepedezett szájszélek? Így mulaszd el!

2021. május 21.
Fájó, csípő, égő, kiszáradt, kisebesedett szájzug – ismerős? Sajnos a maszkhasználat miatt is gyakoribbá válhat ez a bőrprobléma, ami egy szimpla étkezést is megkeseríthet. Szépségbloggerünk, Peonilla elmeséli, mi okozza, és hogyan mulaszthatod el a leghamarabb!

Mi ez pontosan?

A berepedezett szájzug egy igen kellemetlen tünet, szájzugi gyulladásnak, azaz cheilitis angularisnak hívják. A száj szélein pici „vágott” seb, kiszáradás, pirosság jelentkezik, amitől kellemetlen a harapás vagy akár a mosolygás is. Sokan tévesen herpesznek hiszik, pedig nincs köze hozzá, nem fertőző. A legnagyobb gond vele, hogy a nyálban lévő baktériumok, gombák miatt gyorsan felülfertőződhet, ezért komolyan kell venni.

ajakapolas-szajzug-szarazsag

Mi okozza?

Okozhatja olyan banális dolog is, mint a bőrszárazság, hideg, szeles időjárás, a száj nyalogatása, éjszakai nyálcsorgás, gyakori maszkviselés, emellett pedig leggyakrabban vas-, a B2-vitamin- és a cinkhiány, meggyengült immunrendszer, felszívódási problémák állnak a háttérben. Bizonyos ételek, sőt fogkrémek vagy kozmetikumok összetevői is kiválthatják.

Hogyan orvosolhatod?

A legfontosabb a terület hidratálása okkluzívokat is tartalmazó krémekkel, és a gyulladáscsökkentés. Erre a gomba- és baktériumölő hatású unguentum boraxatum vagy gentamicin-wagner nevű gyógyszertári kenőcs is szuper lehet. Érdemes az irritáló arcápoló összetevőket kerülni, átnézni az ajakápolóid, rúzsaid szavatosságát, a fogkrémed pedig fluoridmentes változatra cserélni. Fontos odafigyelni az általános szájhigiéniára, rendszeres, alapos fogmosásra, fogselymezésre és időnként szájvízzel öblögetésre. Emellett pedig a teljes gyógyulásig hagyd el a rúzsozást, rendszeresen hidratáld az ajkaidat, a nyalogatást pedig felejtsd el, hiába érzel késztetést rá.

ajakapolas-szajzug-szarazsag

Ami a táplálkozásodat illeti, igyekezz több vasban, B-vitaminokban és cinkben gazdag ételeket fogyasztani (pl. zöld leveles zöldségek, gomba, csalán, sovány húsok, máj, halak, diófélék, hüvelyesek, tojás, teljes kiőrlésű gabonák). Kerüld a túl sok finomított szénhidrátot, koffeint, és tudj róla, hogy fogamzásgátló szedése, stressz, dohányzás, koplalás (fogyókúra) és túledzés esetén ezekből a vitaminokból az átlagosnál is magasabb bevitelre van szükséged.

Vizsgáltasd ki magad!

Ha az veszed észre, hogy hónapokon keresztül többször újra és újra visszatér a probléma, akkor nem árt alaposabban kivizsgáltatni magad. Sajnos hajlamosíthat a szájzugi gyulladásra a cukorbetegség, a különböző autoimmun betegségek és a gyulladásos bélbetegségek is.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!

 

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!