Nem lesz ajakírfüggő a szánk, más miatt kenjük folyton

2021. január 19.
Miért érezzük mégis úgy, hogy folyamatosan kenegetnünk kell a szánkat ajakírrel, ha egyszer elkezdjük, hogy nem lesz függő tőle a szánk? A bőrgyógyász elárulta.

Kimegyünk sétálni, megiszunk egy kávét, segítünk a házi feladatban a gyerekeknek, és mindennél erősebb érzés tör ránk: sürgősen szükségünk van az ajakírra. Addig nem hagy nyugodni a kiszáradt száj érzete, míg nem enyhítjük egy réteg ajakbalzsammal az érzést. Ám a megkönnyebbülés csak átmeneti: egy-két óra múlva ismét a tudatunkba férkőzik, és minden más gondolatot kitol onnan az, hogy muszáj használnunk az ajakírünket.

ajakir-fuggoseg-kiszaradas

Az egész olyannak tűnik, mint egy függőség, minél többet használjuk, annál erősebben érezzük, hogy szükségünk van rá. Ám ez csak illúzió.

Dr. Ife J. Rodney bőrgyógyász elmondta, hogy az ajakbalzsam (vagy bármilyen más krém) nem okoz függőséget, ugyanakkor megvan a racionális oka annak, hogy erős kényszert érzünk arra, hogy gyakrabban használjuk, mint szeretnénk.

Miért lesz cserepes a száj?

Az egésznek a gyökere az ajkak bőrének szerkezetében rejlik. A testünk nagy részén szőrzet fedi a bőrt, erős és dús, mint a hónaljban, vagy éppen vékony és alig látható, mint az arcon. Minden szőrszál szőrtüszőből nő ki, amely faggyút is termel. A száj azonban kivétel, így „a testünk nem képes rá, hogy belülről táplálja az ajkak bőrét” – mondta a bőrgyógyász, hozzátéve, ennek eredményeként kiszáradhatnak, cserepessé válhatnak, amely tulajdonképpen azt jelenti, hogy gyulladttá válik. 

A gyulladás hatására megnövekszik a bőrsejtek leválása, ez jelentkezik berepedezett, cserepes ajkak formájában. Ez bekövetkezhet az időjárás vagy bizonyos ételekre adott allergiás reakció következményeként is. Ilyenkor kezdjük használni a kedvenc ajakbalzsamunkat. „Bármilyen krém vagy ajakír egyfajta gátat képez az ajkak és a gyulladás kiváltója között, így nyugtat és csökkenti a gyulladást” – mondta dr. Rodney.

Olvastad már?

Ha abbahagyjuk, fellángol a gyulladás

Azért tűnhet úgy, hogy ajakbalzsam-függőségünk alakult ki például télen, a szeles, hideg időben, mert ha abbahagyjuk az ajakír használatát, ismét fellángolhat a gyulladás, amelynek nyomán visszatér az ajkak berepedezése. „Ez nem azt jelenti, hogy valamilyen más ápolószerre lenne szükségünk” – mondta a bőrgyógyász.

Vannak emberek, akiknél gyakrabban, esetleg erősebben jelentkezik az ajkak cserepesedése. A szakember szerint ez nem azért van így, mert ők erősebb genetikai hajlammal születtek, inkább a körülmények és az életmódjuk irritálja jobban a szájukat.

 Például aki sok fűszeres ételt eszik, alacsony a páratartalom az otthonában, vagy általánosságban kevés vizet iszik a nap folyamán, esetleg túl sok alkoholt fogyaszt, gyakrabban tapasztalhatja az ajkak kiszáradását, repedezését.

Rúzs fölé sem árt a hidratálás

A bőrgyógyász sohasem használ önmagában csak ajakírt, pácienseinek sem ajánlja. Az illatanyagok és színanyagok ugyanis tovább irritálhatják az ajkak érzékeny, gyulladt bőrét, fokozva a kiszáradást. „Az ajakbalzsam egyszerre lehet a probléma és a megoldás” – mondta dr. Rodney. Ehelyett inkább egy vékony réteg olyan testápolót javasol, amely nem tartalmaz semmilyen allergént, illat- vagy színanyagot. „Ha már kialakult a gyulladás, semmiképp ne használjunk rúzst. Ha pedig nincs még baj, akkor sem árt a kozmetikumokat megtámogatni tiszta krémekkel.”

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!