Sminkes alapfogalmak – Az alapozók

2021. június 03.
Szépségbloggerünk, Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője minisorozatában a sminkes alapfogalmak izgalmas világába vezet be benneteket.

Az elmúlt években sosem látott sminkdömping zúdult ránk a különböző beautyportálokon, vloggereken, bloggereken és influenszereken keresztül. Megannyi termék, szín, stílus és sminktipp ért el hozzánk az interneten keresztül, ahol ennek az iparágnak eddig nem látott óriási robbanását tapasztalhattuk meg.

smink-alapozoFotó: Jámbor Zsófia, Modell: Paulovicz Petra, Smink: Illés Lívia, Haj: Lencsés Dóra

Olykor még szakértőként is nehéz szűrni az infót, így nem csoda, hogy aki nem akar pro sminkes lenni, csak laikusként keresi a megoldást saját szépségének kidomborításához, egy nagy információkáoszban érezheti magát. A mai írásomban tisztázni szeretném veletek az alapozókategóriák által elérhető textúrák közötti különbséget, illetve az ajánlásomat hozzájuk, bőrtípusnak megfelelően. Íme az alapozókkal kapcsolatban leggyakrabban előforduló fogalmak:

Fotó: Jámbor Zsófia

Textúra:
– A terméknek a bőrfelszínen látható hatását jelenti.

Matt:
– A bőrnek fénytelen, púderes érzetet kölcsönző textúra. Ajánlott olajos, illetve izzadásra hajlamos bőrre választani. A legjobb megoldást jelenti problémás bőrfelületen, hiszen a domborzati elváltozásokat (pl. pattanás), ezzel a textúrával lehet a legjobban palástolni.

Natúr-matt:
– Ez egy olyan textúra, mely átmenetet képez a matt és a finoman krémes hatás között. A púderrészecskék mellett növényi olajok is jelen vannak a termékben, amelyek egy enyhébb, kevésbé mattító, púderes megjelenést adnak a bőrfelszínnek. Ezt a textúrát vegyes bőrre ajánlom, ahol a T-vonal (a homlok és az orr vonala) olajos, a bőr többi része viszont felszíni vízhiány miatt szárazabb érzetű.

Natúr:
– A bőrön a natúr hatást ígérő termékek úgy nyilvánulnak meg, mint egy második, vitális bőrréteg, amely se nem matt, se nem fénylő. Enyhe krémes jelleget mutat, mint egy egészséges, normál típusú bőr. Ez a textúra manapság a legdivatosabb, viszont enyhe csillogása miatt viszonylag jó állapotú bőrön mutat csak jól, ahol nincsenek krónikus bőrhibák. Illetve ajánlom még azok figyelmébe, akiknek vízhiányos bőre, mert szépen feltölti és ápolja a felszíni réteget.

Szatén:
– Ez a textúra egy selyemtextília ragyogását kölcsönzi az arcnak. Ezek a termékek több bőrápoló olajat, illetve sokszor még finomra őrölt csillám pigmentet is tartalmaznak. A szaténhatású alapozó leginkább a tökéletes bőrű lányok parti sminkje lehet. Minél csillogóbb egy termék, annál jobban kidomborítja a bőrhibákat, ezért olajos, pattanásos bőrre tiltólistás. Vízhiányos, illetve száraz bőrre viszont jótékonyan hat, az elfakult felszínt élettel tölti meg.

Az annyira divatos highlight effektet nem az alapozó ragyogásával, hanem az arc megfelelő részein, az erre alkalmas highlight termékekkel érdemes elérni.

A következő sminkes fogalmakat taglaló írásomban a szemhéjpúderekre fogunk fókuszálni.

Fotó: NSM

Olvass tovább!

 

beauty-awards-felhivas

Szavazni ITT tudsz!