A hiba, amit valószínűleg te is elkövetsz arcmosás közben

2021. június 11.
Az arclemosás nem annyira szexi téma, amikor bőrápolásról van szó, pedig rendkívül fontos. Szépségbloggerünk, Peonilla most elárulja, mire figyelj oda közben!

A szérumok, hámlasztók és egyéb hájpolt bőrápolók mellett az arclemosók kissé elhanyagolt szerepet kaptak, mondván úgyis lemosod magadról. Pedig az arclemosás az első és egyik legfontosabb lépés a rutinodban. Ez segít ugyanis megszabadulni nemcsak a szennyeződésektől, de a sminkedtől és a fényvédőtől is, amit vélhetően minden nap gondosan kensz az arcodra, nyakadra, dekoltázsodra. Gyakori panasz, hogy a fényvédő pattanást okoz, pedig ennek leggyakrabban nem maga a fényvédő, hanem a nem megfelelő arclemosás az oka.

arcmosas-hiba-borapolas

Nem mosol arcot kellő ideig

Az elsőszámú hiba, hogy minél gyorsabban túl akarsz esni ezen a lépésen, és pár másodperc arclemosás után már nyúlsz is a törölközőért. Pedig ideálisan legalább 60 másodpercig kellene jó alaposan az arcodba masszíroznod az arclemosódat. Ennek a terméknek is időre van szüksége, hogy kifejtse a hatását és valóban el tudja távolítani a szennyeződéseket. Mi több, ha elég alaposan mosol arcot, akkor az utána használt szérumaid hatóanyagai is hatékonyabban tudnak felszívódni.

Csak áttörlöd egy sminklemosó kendővel vagy micellás vizes koronggal

Szintén nagy hiba, ha nincs is arclemosó a rutinodban, ehelyett csak egy sminklemosó kendővel törlöd át az arcod. Vagy – ahogy ezt már korábban említettem – micellás vizet használsz arclemosó gyanánt, és le sem öblíted le az arcod utána. A micellás víz csak a smink eltávolítására szolgál, és nem helyettesíti az arclemosó használatát. A sminklemosó kendő pedig amellett, hogy mindennapos használat esetén szennyezi a környezetet, szintén nem elég effektív, és irritálhatja, száríthatja a bőrt, ha nem követi egy rendes arclemosó termék a rutinban. Elég gyakran jön szembe velem még mindig olyan, aki ezekkel nincs tisztában, ezért úgy érzem, fontos többször elmondanom.

arcmosas-hiba-borapolas

Szemcsés, hámlasztó lemosókat használsz minden nap

Ne ess túlzásba azzal, hogy túl akarod tisztítani, „polírozni” az arcbőröd, hogy sima és ragyogó legyen. Ha szemcséket, hámlasztót tartalmaz egy arclemosó, azt nem kell minden nap használnod, különben túlirritálhatod a bőröd. Ellenben, ha gyengéd az arclemosód, akkor nem fog szárítani akkor sem, ha a kellő ideig masszírozod vele a bőröd. Kerüld a szulfátos (SLS-t tartalmazó), habzó lemosókat, válassz inkább krémes, géles vagy balzsamos állagot. Az olajos arclemosás sem való mindenkinek, de ha szereted, első lépésnek az is szuper, ezt azonban jó, ha követi egy vízbázisú arclemosó is (ezt hívjuk dupla arclemosásnak, amiről már írtam egy cikket korábban). Ne feledd, alapos, de gyengéd arclemosás a cél, akkor jó, ha nem feszül, húzódik a bőröd utána. A reggeli arclemosás egy másik dolog: ilyenkor felesleges duplán arcot mosni, bőven elég egyszer. Összességében pedig napi két arclemosás (reggel-este) az ideális, ennél többre nincs szükség nyáron sem, különben kompromittálod a bőr védőrétegét.

Fotó: Pexels

Olvass tovább!