Az arctisztítás fortélyai

2020. október 06.
Izgalmas, újszerű textúrákkal arctisztítók hada vár minket az illatszerboltok polcain. De vajon honnan tudjuk, mi a legjobb a bőrünknek? Szakértő segít a választásban.

A ragyogó, üde bőrképhez a gondos ápolás mellett figyelmet kell fordítanunk a tisztításra is. Ahhoz, hogy a számunkra legjobb megoldást válasszuk, el kell tudnunk igazodni a márkák széles választéka között – nem mindegy ugyanis, mit illesztünk be a szépségrutinunkba.

„Bőrünket savas védőköpeny borítja, az ideális pH 5.5, ennek kényes egyensúlyára arctisztítás közben is vigyázni kell – kezdi Varga Erika, az Öt Elem Életmód Központ alapítója, kozmetikusa. – A napközben viselt sminket és a városi környezet okozta szennyeződéseket minden este alaposan el kell távolítani, hogy ne okozzanak bosszantó bőrelváltozásokat. Ha nem a megfelelő tisztítóhoz nyúlunk, akkor akár még nagyobb kárt is tehetünk vele, mintha semmit sem használnánk, ilyenkor ugyanis megbomlik a bőrszerkezet egyensúlya, a bőrfelszín kiszárad, ellenállóképessége csökken, ekcéma, pattanások, gyulladások és allergiás reakciók alakulhatnak ki.”

Míg a normál és a száraz bőr inkább a hidratáló összetevőkben gazdag, krémes. illetve olajos állagú tisztítókat kedveli, a zsíros, kombinált bőr jobban tűri a habzó, gél vagy folyékony állagú textúrát. A kifejezetten érzékeny, rosaceára hajlamos bőrhöz az illat-, parabén- és adalékanyagoktól mentes termékeke ajánljuk.

Olvass tovább!

Szakértői tippek

Varga Erika kozmetikus szerint az arctisztítás valóságos egyensúlyozó művelet, ezért minimum egyszer, a nap végén kötelező elvégezni. Mivel a csapvíz is szárít és az éjszakai méregtelenítő folyamatok végterméke is reggelre kerül a bőrfelületre, a napindító rutint is kiegészíthetjük vele. Ha este nehezebb, olajokban gazdag krémet használunk, reggel elég, ha csak tisztított, langyos vízzel megmosakszunk. De akár egy könnyű, gyengéd lemosót is bevethetünk, ezzel növelni tudjuk a többi kozmetikum (szérum, krém) hatékonyabb felszívódását is.

forté

Esti rutin lépésről lépésre

1. Az arctisztítás első lépéseként lemosóval vagy micellás vízzel távolítsuk el a sminket, majd öblítsük le vízzel a bőrünket.

2. Ezután a bőrtípusunknak megfelelő tisztítóval töröljük át újra. Hacsak nem habzó arctisztítóról beszélünk, mindig vizes vattakorongra tegyük a lemosót, így kevesebb is elég belőle és hatékonyabban is tisztít. Ezután is fontos a vizes leöblítést.

3. Végül tonikkal hidratáljunk. Ha nagyon száraz a bőrünk, éjszakára is feltétlenül használjunk szérumot és krémet.

Fotó: Getty Images

Ezt a cikked a Marie Claire májusi lapszámában is megtalálod!