Sminkes alapfogalmak – szemhéjfestékek

2021. június 17.
Szépségbloggerünk, Páll Adrienn, a New School of Makeup sminkakadémia vezetője minisorozatában a sminkes alapfogalmak izgalmas világába vezet be benneteket.

A mostani cikkemben a szemhéjfestékekkel kapcsolatos szakkifejezésekről és tudnivalókról szeretnék nektek átfogó infókat adni, aminek a segítségével vásárlásnál elkerülhetitek a helytelen döntések okozta bosszúságot. Az arcra került termékeknél a forgalmazók érthető módon legtöbbször nagyon szigorú cseregarancia, illetve pénz visszaadási szabályzatokkal szoktak élni. Kipróbálás után azonban nincs visszaút. Biztos neked is vannak/voltak olyan sminkjeid, amiket sosem használtál el, vagy éppen egy barátnődnél landoltak, mert érezted, hogy bármennyire is megtetszettek az üzletben, rajtad valami miatt mégsem működnek.

smink-pall-adriennFotó: Jámbor Zsófia, Modell: Nagy Lili, Haj: Szegedi Zoltán, Smink: Bódai Andrea

Ennek számtalan oka lehet, de a szemhéjfesték állaga és textúrája meghatározó lehet a személyre szabottságnál. A tisztább beszéd kedvéért előbb tisztázzunk 3 szakkifejezést:

I. Állag: az adott termék halmazállapotára utaló jelleget jelenti. A szemhéjfesték lehet púder-, illetve krém- vagy gélállagú.

II. Pigment: színt adó alkotórész.

III. Textúra: a terméknek a bőrfelszínen látható hatását jelenti. Ezt a két héttel ezelőtt írt cikkemben már érintettük.

És akkor nézzük mindezeket eyeshadow specifikusan.

Púderállag:

Az adott termék porszerű, tapintásra száraz és lágy. Könnyen applikálható ecsettel, ha előtte arcpúderrel előkészíted a szemhéjakat. Tartós és remek textúra szemhéj kifestésére. Azoknak ajánlom, akik szeretik a szemüket füstösre satírozni.

Fotó: Jámbor Zsófia

A púder állagú szemhéjfestékeknek 4 alfaja létezik:

1. Púder szemhéjfesték – szatén textúra:
Ez a por lágyan fénylik, csak úgy, mint egy selyem textília. Nincsenek nagy csillámdarabok a termékben, jól sajtolható, és ezért ez a textúra típus kevésbé pereg felvitelkor. (Ellentétben a nagyobb csillámdarabokat tartalmazó szemhéjfestékekkel.) Azoknak a nőtársaimnak ajánlom, akiknél a ráncok még nem alakultak ki, így feszes, sima a bőrfelszínük a szemhéjukon. A szatén textúra kiválóan alkalmas highlight effekt kialakítására is. Alkalmi jellege miatt üzleti szektorban nem ajánlott a nappali viselete.

2. Púder szemhéjfesték – matt textúra:
A termék, mint a hintőpor, száraz érzetet kelt, papírszerű textúrális megnyilvánulása rendkívül jó tapadással párosul, és a legintenzívebb színezetet biztosíthatja a szemhéjfestékek táborában. Minden típusú és erejű fényben jól működik, ezért biztonságos megoldást jelenthet alkalmakra, ahol fényképezés vagy kamerázás is előfordulhat (pl. esküvő). Illetve ez a legmegfelelőbb textúra a nappali és üzleti sminkekhez is. Minden bőrtípusra ajánlott.

3. Púder szemhéjfesték – metál fényű
Ez egy extrán fényes, fémes csillogású textúra típus. Nagyon látványos hatást eredményez a viselőjén, viszont magas fényvisszaverő hatása miatt fontos, hogy mennyit és hova teszünk belőle. Sokszor tud fotón túlfénylő, „kisült” hatást eredményezni. A termék minőségétől függően ez a pigmentfajta hajlamos a „potyogásra”, ezért nehéz vele dolgozni.

4. Gél- vagy krémállagú szemhéjfesték
Egy testesebb krém állagot képzeljünk el, ami tömör és jól pigmentált. Kikenés közben könnyen oszlik, viszont nagyon hamar szárad, ezért azoknak ajánlom, akik már rutinosan satíroznak porral. Kiváló figurális festésre, illetve tusvonal kialakítására is. Ez az új generációs szemfesték típus dörzs- és vízálló, ezért a legtartósabb megoldást nyújthatja a felhasználónak. Kiválóan működik zsíros, illetve ernyedt, ráncos szemhéjon is, hiszen bírja a fizikai súrlódást. Minden alkalomra, bőrtípusra ajánlott, aki hosszú bulit tervez, mindenképp a legtartósabb megoldásra számíthat általa. Ha kipróbálnád, de bizonytalan vagy, hogy tudsz-e vele sminkelni, keress fel szakembert… Megéri.

Nos, a szemhéjfestékekről legyen elég ennyi. Következő alkalommal a rúzsokról fogunk beszélgetni.

Láttad már?