A szemközti kisboltig is kell ránk a fényvédő? 5 alapkérdés a naptejekről

2021. június 25.
Elég, ha fényvédős alapozót használok? Összekeverhetem a fényvédőmet az arcolajommal (vagy bármivel)? És mi a helyzet a D-vitaminnal, termelődik egyáltalán, ha folyton 50 faktorral kenem magam? Ezekre, és sok egyéb felmerülő kérdésre kereste szépségbloggerünk, Peonilla a választ dr. Szandányi Réka bőr- és nemigyógyász, kozmetológus szakorvostól.

Miért nem elég, ha az alapozómban van fényvédő?

„Nagyon népszerű tévhit, hogy ha felkenünk egy fényvédelemmel ellátott alapozót, akkor azzal mindent megtettünk a bőrünk védelme érdekében. Pedig ez sajnos nem igaz, hiszen alapozóból képtelenség akkora mennyiséget (két ujjnyit, azaz negyed teáskanálnyit) felvinni, hogy az valódi védelmet biztosítson. Pláne, ha csak 15 faktorról beszélünk. Nyáron legalább 30 faktorral bekenve érdemes elindulni otthonról, amit a bőrápolási rutinunk utolsó lépéseként vigyünk fel az arcra, fülekre, nyakra, mellkasra és az egyéb, ruhából kilógó testrészre. Ezután jöhet az alapozó, amennyiben sminkelünk. Ha fizikai fényvédőt használunk, akkor arra is figyeljünk, hogy ne dörgöljük le az arcunkról sminkeléskor.”

napozas-tevhitek-fenyvedelem

Csak leugrom a kisboltba, akkor is kell fényvédő?

Ha a bolt két lépésre van a lakásunktól, akkor nem szükséges erre az időre tetőtől talpig 50 faktorral bekenni magunkat. Ellenben ha tudjuk, hogy utána még betérünk a patikába, a virágoshoz, és megállunk egy kávéra, akkor már szükség van a fényvédelemre. Hasonló a helyzet, ha a munkahelyünkre gyalog, kocsival vagy tömegközlekedéssel megyünk. Fontos, hogy ez esetben se feledkezzünk meg a napvédőhasználatról. Ugyanis 15 perc alatt is le lehet égni a tűző napon állva a buszmegállóban, vagy a dugóban ülve az autó üvegén át.”

Újra kell kennem magam napközben fényvédővel? Ha igen, hogyan?

Alapvetően igen, a fényvédőt két-három óránként újra kell kenni, hiszen a védelem sajnos nem egész napra szól. Ha reggeltől estig a sötét irodában gubbasztunk, netán otthon a négy fal között dolgozunk, és nem ülünk ki a napra ebédelni vagy állunk hazafele fél órát a tűző napon, a dugóban, akkor nem szükséges újrakenni a fényvédőnket. Ha viszont tudjuk, hogy rohangálós napunk lesz, akkor gondoskodjunk róla, hogy legyen nálunk napvédő, és applikáljuk is újra a bőrünk biztonsága érdekében. Ha sminkelünk, erre egy por- vagy spray-állagú készítmény tökéletes alternatíva lehet.”

napozas-tevhitek-fenyvedelem

Összekeverhetem mondjuk a kedvenc arckrémemmel, arcolajammal?

„Ez egyáltalán nem jó ötlet. A napvédő krémek úgy vannak formulázva, hogy önmagukban, helyes használat mellett képesek az ígért SPF védelmet biztosítani. Ha keverjük, hígítjuk más termékekkel, befolyásoljuk, csökkenthetjük ezt az értéket. Azt is érdemes tudni, hogy ha két különböző faktorszámú terméket rétegezünk, akkor az értékek nem adódnak össze, csak a magasabb faktorszám érvényesül. Tehát egy SPF 30-as fényvédőre kent SPF 25-ös alapozó összvédelme SPF 30 lesz. Ettől függetlenül nincs baj a rétegezéssel, a kevergetést viszont felejtsük el.”

Termelődik D-vitamin, ha naptej van rajtam?

Természetesen igen, bár nem azon a bőrfelszínen, ahol a fényvédőt használjuk, ott valóban nem éri ehhez elég UV-fény a bőrt. Elméletileg elég lenne a ruhából kilátszó bőr ehhez, azonban Magyarországon a magas UV-sugárzás és a kellő ideig tartó napozás ellenére is szinte mindenki D-vitamin-hiányban szenved. Emiatt életben van egy hivatalos ajánlás kortól, nemtől és napozási szokástól függetlenül: felnőtteknek napi 2000 NE (nemzetközi egység) pótlása szájon át javasolt, legalább októbertől áprilisig. Ily módon a fényvédőnek nincs köze a megfelelő D-vitamin-szinthez, viszont megvéd a bőrrák és a melanoma kialakulásától, ezért fontos komolyan venni a használatát.”

További 5 zseniális tippért kattints Peonilla oldalára!

A cikk a Nők Lapja Egészség magazin 2021. májusi számában is megjelent.

Tudtad?

Fotó: Unsplash